Παρουσίαση του βιβλίου “Ο Άγιος Ιωάννης ο Ξένος, ο εν τη Κρήτη” στο Σίβα

mesaralive.gr  29 August, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑΡΘΡΑ
Παρουσίαση του βιβλίου “Ο Άγιος Ιωάννης ο Ξένος, ο εν τη Κρήτη” στο Σίβα

φωτο:mesaralive.gr

Παρουσιάστηκε χθες βράδυ στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Σίβα ένα αφιερωματικό βιβλίο για τον Άγιο Ιωάννη τον Ξένο ή Τζοβαέρι για την ζωή και το ιερατικό του έργο.

Ο χώρος της εκδήλωσης γέμισε κόσμο ο οποίος παρακολούθησε με ενδιαφέρον τις εισηγήσεις των επίσημων προσκεκλημένων που αποτελούσαν και iτο επιστημονικό πάνελ.

Η επιστημονική επιτροπή αποτελούνταν από τους κ.κ Τίτο Ταγαράκη (δικηγόρο) - στην εισήγηση του αναφέρθηκε στην διαθήκη του Αγίου Ιωάννη του Ξένου - πρόκειται για το πρώτο γραπτό μνημείο που χρονολογείται περίπου στο 1030 μ.Χ. όπου αναφέρει το χωριό Σίβας, Μανόλη Πατεδάκη (Επίκουρο καθηγητή Βυζαντινής Φιλολογίας Παν/μιο Κρήτης) ο οποίος ανέπτυξε το θέμα ο τόπος και η εποχή  του Αγίου Ιωάννου του Ξένου, Εμμανουήλ Δουνδουλάκης (Επίκουρο καθηγητή της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Ηρακλείου) ο οποίος εισηγήθηκε το περιεχόμενο των υμνογραφικών προς τιμήν του Αγίου, τις κύριες διαπλαστικές πηγές του και σε βασικά στοιχεία της εικονογράφησης του, Παρθένιος Βουλγαράκης (Εισηγούμενος στην Ι.Μ. Οδηγήτριας) αναφέρθηκε στον Άγιο Ιωάννη τον Ξένο και τη διάκριση του μεταξύ του Αγίου Ιωάννου του Ερημίτη του Γουβερνέτου.

Ανάμεσα στο κοινό παραβρέθηκαν εβαστοί Πατέρες - εκπρόσωποι του Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας κ.κ. Μακάριου, ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Γιάννης Νικολακάκης, ο Πρωτοσύγγελος της Ι.Μ. Γορτύνης και Αρκαδίας και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ευρυπίδης Κουκιαδάκης οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμό.

Η εκδήλωση έκλεισε με την κα Βαγγελιώ Καπελάκη, η οποία αναφερόμενη στον Άγιο Ιωάννη τον Ξένο απήγγειλε ποιήματα και αφηγήσεις.

Συγχαρητήρια αξίζουνστον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίβα "Θέμος Κορνάρος" ο οποίος πρόσφερε πολιτισμό και έκανε γνωστή την εξέχουσα παρουσία του Αγίου, καθώς και στους συντελεστές του βιβλίου για την αξιόλογη εργασία και την έκδοση του ιστορικού κειμηλίου.

 

mesaralive.gr  29 August, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα