Παρουσίαση του Βιβλίου «ΣΙΒΑΣ ΠΥΡΓΙΩΤΙΣΣΗΣ»

mesaralive.gr  27 August, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Παρουσίαση του Βιβλίου «ΣΙΒΑΣ ΠΥΡΓΙΩΤΙΣΣΗΣ»

Σήμερα Τρίτη 27 Αυγούστου στον προαύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Σίβα θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Ιωάννη Αντ. Δασκαλάκη «ΣΙΒΒΑΣ ΠΥΡΓΙΩΤΙΣΣΗΣ» - Τα σπίτια του χωριού και οι ένοικοί τους, γύρο στο 1912 -, από τον φιλόλογο Δημήτρη π. Εμμ. Δασκαλάκη.

Ο συγγραφέας πέρα από τις πανεπιστημιακές του σπουδές και τις επαγγελματικές ενασχολήσεις, υπήρξε ένας άνθρωπος με ευρύτερα ενδιαφέροντα και αναζητήσεις, ένας homo universalis, θα λέγαμε στα μέτρα που το επιτρέπει η εποχή μας, γράφει στο εισαγωγικό σημείωμα του βιβλίου ο κος Δασκαλάκης Δημήτρης.

Η έρευνα και καταγραφή αποτυπωμένες σ’ αυτό το βιβλίο καλύπτουν τον 19ο και 20ο αιώνα λόγω έλλειψης στοιχείων δεν μπόρεσε να ανατρέξει σε βάθος χρόνου πράγμα που επιβάλλεται από όλους εμάς τους συντοπίτες του να ενεργήσουμε και καθένας μας να γράψει τις δικές τους ρίζες όπως τις ξέρει ή όπως τις έχουν αφηγηθεί οι παππούδες του, για να συμπληρωθεί η καταγραφή με περισσότερα στοιχεία και έτσι να μπορέσει ο Σίβας να έχει αρχειοθετημένα όλα τα στοιχεία του χωριού, της ιστορίας του αλλά και των κατοίκων του.

Σπουδαία αποκοτιά ετούτη εδώ όπως και εκείνη των αφανών συνοδοιπόρων ερευνητών φωτογράφων που κατέγραψαν από τα παιδικά τους χρόνια τις μνήμες τούτου του τόπου και τις έδωσαν απλόχερα, δίχως να ζητούν δόξες και τιμές για τούτη τη δούλεψη. Ας μιμηθούμε όλοι μας αυτό το παράδειγμα για να πάμε παραπέρα τη γραφή της ιστορίας και λαογραφίας του τόπου μας.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίβα «ΘΕΜΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ» που είναι και ο χορηγός του βιβλίου ευχαριστεί όλους όσους φανερά ή ανεπίγνωστα, περισσότερο ή λιγότερο συνέβαλαν στην προσπάθεια  αυτή.

Εύα Καπελλάκη – Κοντού [Εκπαιδευτικός και αρθρογράφος Lettere classiche degli studi dell’ Universita’ di Napoli “Federico II”].

 

mesaralive.gr  27 August, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα