Πασχαλινό τραπέζι: Στα 12 ευρώ αναμένεται να φτάσει το αρνί

neakriti.gr  03 April, 2022 ΑΡΘΡΑ
Πασχαλινό τραπέζι: Στα 12 ευρώ αναμένεται να φτάσει το αρνί

Τα 12 ευρώ θα φτάσει και ίσως και να τα ξεπεράσει φέτος στα κρεοπωλεία της Κρήτης η τιμή του οβελία, με το πασχαλινό τραπέζι να είναι ίσως το ακριβότερο που μπορεί να θυμηθεί κανείς, λόγω των ανατιμήσεων στην ενέργεια, αλλά και στις πρώτες ύλες από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Την εκτίμηση αυτή καταθέτει στη «ΝΚ» σήμερα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών Ν. Ηρακλείου Μανόλης Δατσέρης, που λέει ότι ήδη το αρνί έχει φτάσει τα 11 ευρώ το κιλό στο Ηράκλειο και αναμένεται και συνέχεια... Αλλά και γενικότερα στο κρέας... Τόσο στα πουλερικά όσο και στο χοιρινό υπάρχει μία αύξηση της τάξεως του 10-20% στα κρεοπωλεία όλης της χώρας!

Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, Σάββας Κεσίδης, έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία, που δείχνουν πως ήδη οι ανατιμήσεις και στο κρέας είναι χαρακτηριστικές. «Δυστυχώς, λόγω έλλειψης εμπορευμάτων, αναμένουμε μεγάλες αυξήσεις. Φοβάμαι πως το αρνί θα φτάσει τα 12 ευρώ το κιλό το Πάσχα, αναλόγως τη ζήτηση που θα έχει από τους καταναλωτές. Αν αναλογιστείτε ότι το 50% της Ευρωπαϊκής Ένωσης τροφοδοτείται σιτηρά από Ουκρανία, Λευκορωσία και Ρωσία και από τη στιγμή που λόγω του πολέμου δεν μπορούν να στείλουν, έχουμε πρόβλημα», σημειώνει ο κ. Κεσίδης, μιλώντας στο skai.gr.

«Δυστυχώς, με την αύξηση της ενέργειας και των πρώτων υλών είναι αναμενόμενο να παρασυρθούν και οι τιμές των καταναλωτικών προϊόντων προς τα πάνω. Εμείς ως κρεοπώλες ήδη έχουμε απορροφήσει το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης αυτής, με αποτέλεσμα να έχουμε φτάσει στο απροχώρητο, γιατί τα λειτουργικά έξοδα, οι πρώτες ύλες, η ενέργεια, όλα έχουν ανέβει, οπότε με αυτόν τον ρυθμό, αν συνεχίσει λίγο ακόμα ο πόλεμος και οι ανατιμήσεις, αναπόφευκτα θα φανεί άμεσα στη λιανική κατανάλωση».

Ένα ακόμη πρόβλημα που δημιουργείται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία είναι ότι φέτος δεν αναμένονται να μπουν στην ελληνική αγορά βουλγάρικα και ρουμάνικα αρνιά, τα οποία κρατούσαν κάτω το κοστολόγιο. Ο λόγος είναι διότι, μετά το εμπάργκο σε σιτηρά που έγινε από την Ουκρανία, τόσο η βουλγάρικη όσο και η ρουμάνικη αγορά θα τα κρατήσουν για εσωτερική κατανάλωση, σύμφωνα πάντα με το ίδιο ρεπορτάζ.

Στα κρεοπωλεία της Κρήτης

Στις 18 Απριλίου φέτος ξεκινάει η Μεγαλοβδομάδα, αλλά από σήμερα υπάρχει σχετική εικόνα για τις ανατιμήσεις στο πασχαλινό τραπέζι των καταναλωτών της Κρήτης, όπως είπε στο neakriti.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών Ν. Ηρακλείου Μανόλης Δατσέρης.

«Φανταστείτε ότι έχουμε ανατιμήσεις στο κρέας, σε μια περίοδο Σαρακοστής, όπου η κατανάλωση είναι περιορισμένη. Φανταστείτε τι έχει να γίνει το Πάσχα, όταν η κατανάλωση του κρέατος και ιδιαίτερα του αρνιού θα αυξηθεί σημαντικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών Ν. Ηρακλείου.

«Η τιμή στο αρνί σήμερα είναι στα 11 ευρώ το κιλό. Και για το Πάσχα σίγουρα θα τη δούμε να πηγαίνει στα 12 ευρώ», όπως τόνισε ο πρόεδρος των κρεοπωλών. «Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις ζωοτροφές. Τώρα γίνεται καταγραφή των καλαμποκιών, αλλά δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Ο κτηνοτρόφος σου λέει, “όταν εγώ δεν έχω ζωοτροφές κι έχω να ταΐσω τόσες χιλιάδες αιγοπρόβατα, χαμηλώνω το ζωικό μου κεφάλαιο, για να έχω επάρκεια με τις ζωοτροφές”»!

Στο μεταξύ, ο ίδιος δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο, ακόμα και στην Κρήτη, να έχουμε ελλείψεις στο αρνί τις ημέρες του Πάσχα. «Πιστεύω πάντως ότι πρώτα θα καλύψουμε τις δικές μας ανάγκες και μετά θα κάνουμε εξαγωγές, ώστε να μην έχουμε ελλείψεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των κρεοπωλών του νομού Ηρακλείου.

Ωστόσο, τόνισε ότι πρέπει να παίξει και έναν ρόλο για να αποφύγουμε αυτό το ενδεχόμενο και ο ίδιος ο καταναλωτής, που θα πρέπει να πάει εγκαίρως στο κρεοπωλείο και να κάνει τις παραγγελίες του.

«Όταν ένα είδος είναι ακριβό, λογικό είναι ο καταστηματάρχης να μη θέλει να βάλει στα ψυγεία του μεγάλο αριθμό αρνιών. Διότι δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι θα μπορέσει να τα διοχετεύσει στην αγορά», σύμφωνα με τον Μανόλη Δατσέρη.

«Οπότε, όταν θα πάει ο καταναλωτής εγκαίρως να κάνει τις παραγγελίες του, αντί να περιμένει την τελευταία μέρα, όλοι θα έχουμε μία εικόνα της αγοράς για να μην υπάρξουν προβλήματα», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Κρεοπωλών Ν. Ηρακλείου.

Φόβοι για παιχνίδια κερδοσκοπίας... Μπαράζ ελέγχων προανήγγειλε η κυβέρνηση

Στο μεταξύ, ανήσυχοι είναι οι καταναλωτές για πιθανά παιχνίδια κερδοσκοπίας στην αγορά, με το ενδεχόμενο να φτάσει η τιμή σε κάποια μαγαζιά ακόμα και στα 15 ευρώ το κιλό, μέσω των τεχνιτών ελλείψεων που όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς φοβούνται. Άλλωστε, η κυβέρνηση δεν έχει κρύψει αυτό το ενδεχόμενο και έχει προαναγγείλει μπαράζ ελέγχων και μέτρα επιβολής πολύ μεγάλων και τσουχτερών προστίμων στους τυχόν κερδοσκόπους.

«Εμείς, πάντως, στα κρεοπωλεία μας θα αρχίσουμε την τροφοδοσία από τη Μεγάλη Δευτέρα. Και δε λέμε στον καταναλωτή να έρθει να πάρει το αρνί του για το Πάσχα. Ας έρθει να το παραγγείλει και ας έρθει στη συνέχεια να το πάρει το Μεγάλο Σάββατο. Απλώς να έχουμε όλοι μία εικόνα. Μην ξαναζήσουμε αυτό που ζήσαμε πριν από δύο-τρία χρόνια, που είχε το αρνί έλλειψη και πήγαινε ο καταναλωτής να βρει να αγοράσει και δεν έβρισκε», τόνισε ο Μανόλης Δατσέρης.

Την ίδια ώρα, κατά ένα ευρώ το κιλό, τουλάχιστον, έχουν αυξηθεί μέσα σε ενάμιση μήνα οι τιμές στα πουλερικά και στο χοιρινό. «Στα πουλερικά τώρα η τιμή έχει σταθεροποιηθεί στα 4 με 4,50 ευρώ το κιλό. Άρχισε να αυξάνεται μετά την Πρωτοχρονιά. Τις μεγαλύτερες αυξήσεις όμως τις πήρε λόγω του πολέμου. Και στο χοιρινό, το οποίο μέχρι πριν από λίγους μήνες ήταν το μόνο σταθερό είδος, σήμερα έχει μεγάλες αυξήσεις. Ήδη στην μπριζόλα η μέση τιμή κυμαίνεται από 5,50 έως και 6 ευρώ το κιλό», κατέληξε ο πρόεδρος των κρεοπωλών του νομού Ηρακλείου.

 

neakriti.gr  03 April, 2022 ΑΡΘΡΑ