ΠΑΣΟΚ: Οι «δημοσκοπικοί» προβληματισμοί και η φυγή προς τα εμπρός

  27 November, 2022 ΑΡΘΡΑ
ΠΑΣΟΚ: Οι «δημοσκοπικοί» προβληματισμοί και η φυγή προς τα εμπρός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κήρυξε, το Σάββατο, από την Καλλιθέα την -άτυπη- έναρξη της προεκλογικής περιόδου, με τα κόμματα πλέον να μπαίνουν στην τελική ευθεία στον δρόμο προς τις κάλπες. Στο ΠΑΣΟΚ ναι μεν έχουν ξεκινήσει τον προεκλογικό αγώνα, όμως τα αποτελέσματα προς ώρας δημιουργούν αρκετό προβληματισμό. Δεν πρόκειται για κάτι που, πάντως, πιάνει εξ απήνης τον Νίκο Ανδρουλάκη και τους στενούς συνεργάτες του. Όπως υπογραμμίζουν, άλλωστε, δεν γίνεται από την μια μέρα στην άλλη το κόμμα να αποκτήσει τα προ Μνημονίου ποσοστά!

 Κυρίως, όμως, τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων είναι εκείνα που επεξεργάζονται αναλυτικά στη Χαριλάου Τρικούπη. Τα συμπεράσματα που εξάγουν δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά εκτός από ένα: την αιμορραγία που προκύπτει ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ προς το ΠΑΣΟΚ. Αυτή σε ορισμένες δημοσκοπήσεις φτάνει και το 8%.

Την ίδια ώρα, όμως, η Χαριλάου Τρικούπη αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα να πείσει τους πρώην ψηφοφόρους της να επιστρέψουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις περισσότερες δημοσκοπήσεις δεν εμφανίζει άνοδο (τα ποσοστά βαίνουν σε ορισμένες οριακά προς τα πάνω, στο περιθώριο του στατιστικού λάθους). Αυτό, κυρίως, συνιστά πρόβλημα, διότι τα στελέχη του κόμματος γνωρίζουν ότι η πόλωση το επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξηθεί και παράλληλα θεωρείται δεδομένο ότι σε περίπτωση δεύτερων εκλογών (το πλέον πιθανό σενάριο) το ΠΑΣΟΚ θα απωλέσει δυνάμεις.

Στο μεταξύ, σχετικός προβληματισμός επικρατεί σχετικά με τις στρατηγικές επιλογές. Σημαντικά οφέλη από το θέμα των υποκλοπών δεν φαίνεται να καρπώνεται η Χαριλάου Τρικούπη. Παρ όλα αυτά, ο Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται να συνεχίσει να σηκώνει το ζήτημα, εκτιμώντας ότι δημιουργεί φθορά στη Νέα Δημοκρατία σε βάθος χρόνου.

Φυγή προς τα εμπρός

Υπό αυτά τα δεδομένα στο ΠΑΣΟΚ το επόμενο διάστημα με αιχμή του δόρατος τον Ν. Ανδρουλάκη θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν μια δυναμική. Η ανακοίνωση της νέας διάρθρωσης των τομέων του κόμματος ανήκει σ’ αυτή τη προσπάθεια.

Ο Ν. Ανδρουλάκης ήθελε να δημιουργήσει ένα «κράμα» νέων και παλαιών στελεχών και να προσθέσει ορισμένες πινελιές από πρόσωπα που θα έχουν «επικοινωνιακό» αντίκτυπο. Για παράδειγμα, ο ηθοποιός Νίκος Ορφανός παραμένει στην θέση του, ως τομεάρχης Πολιτισμού. Στον τομέα Προστασίας του Πολίτη, ένας εκ των αναπληρωτών γραμματέων του Μαρίνου Σκανδάμη ορίστηκε ο Θανάσης Κατερινόπουλος, γνωστός από την συμμετοχή του σε εκπομπές κοινωνικού ενδιαφέροντος, ενώ στον τομέα Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται το όνομα του μετεωρολόγου Σάκη Αρναούτογλου. Στον τομέα Εθελοντισμού, γραμματέας αναλαμβάνει η παρουσιάστρια Κατερίνα Λάσπα.

 

  27 November, 2022 ΑΡΘΡΑ