Πένες αλά Νόρμα

Υλικά
Μερίδες: 4-6
500 γρ. πένες
750 γρ. μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε μέτριους κύβους, περίπου 3 εκ.
750 γρ. ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και χοντροκομμένες (μαζί με το ζουμί τους)
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1-2 πιπερίτσες τσίλι ψιλοκομμένες
1 κουτ. σούπας φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη (ή 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη)
20-25 φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού, ψιλοκομμένα
λίγη ricotta salata *, τριμμένη για το σερβίρισμα
180 ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τις πένες αλά Νόρμα, σε ένα σουρωτήρι ρίχνουμε τους κύβους μελιτζάνας, τους αλατίζουμε και τους αφήνουμε για 30 λεπτά, ώστε να ξεπικρίσουν και να αποβάλουν τα υγρά τους.
- Ξεπλένουμε, στραγγίζουμε καλά, πιέζοντας με το χέρι μας και σκουπίζουμε απαλά με χαρτί κουζίνας.
- Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε τα 150 ml από το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τις μελιτζάνες για περίπου 10-15 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Παράλληλα, σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο και την πιπερίτσα για ένα λεπτό.
- Προσθέτουμε τις ντομάτες και τη ρίγανη και βράζουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να δέσει ελαφρώς.
- Σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τις πένες, 4 λεπτά λιγότερο από όσο αναγράφεται στη συσκευασία.
- Με τρυπητή κουτάλα τις μεταφέρουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 2 λεπτά.
- Προσθέτουμε τις μελιτζάνες που είναι ακόμα ζεστές, ανακατεύουμε απαλά και μαγειρεύουμε για άλλα 2 λεπτά.
- Τραβάμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τον βασιλικό και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
- Πασπαλίζουμε με το τυρί και σερβίρουμε τα ζυμαρικά.
Μυστικά
* Παραδοσιακό σιτσιλιάνικο τυρί από πρόβειο γάλα, ημίσκληρο, αλατισμένο (salata) και παλαιωμένο. Επειδή είναι δυσεύρετο, το αντικαθιστούμε με παλαιωμένο ανθότυρο Κρήτης.
Δείτε επίσης
- Υπουργείο Παιδείας: διάλειμμα στην τάξη σε περίπτωση καύσωνα
- Πολιτιστικός Σύλλογος Τυμπακίου: ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες του Beach Soccer 2025
- Εναλλακτικό «κοκτέιλ» ρυθμίζει το μικροβίωμα και προλαμβάνει την άνοια – Τι περιέχει
- Τον δρόμο της εξόδου δείχνει στον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ ο Τσιάρας
- Κρήτη και Ρόδος «πρωταγωνιστούν» στον ευρωπαϊκό τουρισμό το καλοκαίρι του 2025