Περιήγηση στις Τέχνες

mesaralive.gr  28 August, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑΡΘΡΑ
Περιήγηση στις Τέχνες

Απόψε Τετάρτη 28 Αυγούστου θα περπατήσουμε θ’ ακροπατήσουμε και θα ισορροπήσουμε σε τεντωμένο σκοινί ως μύστες σαν ακροβάτες της ζωής και της τέχνης. Με τη θεατρική ομάδα «Σβούρα» του Γιάννη Πανταγιά, στο έργο: «Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα».

Δεν υπάρχουν ιδέες, υπάρχουν μονάχα άνθρωποι που κουβαλούν τις ιδέες κι αυτές παίρνουν το μπόι του ανθρώπου που τις κουβαλάει, μας λέει ο μεγάλος Κρητικός στοχαστής Ν.Καζαντζάκης. Τούτος ο καλλιτέχνης οραματιστής των ονείρων που πραγμάτωση βρίσκουν, επί σκηνής μεγαλουργεί. Διδακτικός πάντα και επίκαιρος  και με περισσή σπουδή δίνει στο όνειρο πνοή.

Ταπεινός υπηρέτης της υποκριτικής τέχνης, μας καλεί να περπατήσουμε νοερά τα μονοπάτια της σε τούτο το έργο γεμάτο συμβολισμούς. Πρέπει να σταθούμε και να δούμε λίγο την εικόνα του εαυτού μας, εκείνου του εαυτού που είναι αγκυλωμένος στο «εγώ» του και στο «δέστε με δοξάστε με» χωρίς να βλέπει την πραγματική ζωή. Αρέσκεται σε κολακείες γιατί έτσι ικανοποιεί την μη εξελιγμένη ψυχή του. Ο καλλιτέχνης με την ομάδα του προσπαθεί και πάντα προσπαθεί να μας δείξει μέσω του έργου, τη λάθος διαδρομή της ψυχής και του νου.

Λίγα λόγια για την παράσταση

Η θεατρική ομάδα ‘’σβούρα’’, για ακόμα μία χρονιά μάς  ταξιδεύει στον υπέροχο κόσμο της φαντασίας!  Το Καλοκαίρι αυτό  παρουσιάζει το κλασικό παραμύθι του Δανού συγγραφέα Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. 

‘’Τα καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα ’’ 

Υπόθεση έργου:  Ο βασιλιάς δεν έχει καινούρια ρούχα για την μεγάλη παρέλαση. Δύο περιπλανώμενοι απατεώνες ξεγελούν τον ματαιόδοξο και φιλάρεσκο βασιλιά. Παριστάνοντας τους ραφτάδες κλείνονται στη μεγάλη αίθουσα του παλατιού. Ποιος άραγε μπορεί να δει την καινούρια φορεσιά;… Είναι ή δεν είναι γυμνός ο Αυτοκράτορας; Την απάντηση τη γνωρίζουν οι μικροί θεατές. Τόσο η αλήθεια όσο και το ψέμα αποκαλύπτονται μέσα από την ειλικρίνεια και την αθωότητα της παιδικής ψυχής. 

Το πάντα επίκαιρο παραμύθι διασκευάζεται και ενδύεται με πολύ χιούμορ, ζωντανή μουσική και τραγούδια. Μέσα στην διαδραστική παράσταση παρελαύνουν ραφτάδες, αυλικοί, κόλακες και ο αυτοκράτορας φωτίζουν την διαμάχη ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα.

 Τέσσερις ηθοποιοί επί σκηνής παίζουν και τραγουδάνε, ενώ τα παιδιά συμμετέχουν με το δικό τους αυθόρμητο τρόπο στην αποκάλυψη της αλήθειας. Κάνοντας κάθε παράσταση ζωντανή, μοναδική και απρόβλεπτη. Η παράσταση είναι το ίδιο διασκεδαστική για μικρούς και μεγάλους.  

Τους ρόλους ενσαρκώνουν οι ηθοποιοί: 

Γιάννης Πανταγιάς 

Πελαγία Μουρούζη 

Νίκος Αξιώτης 

Βαρβάρα Μαυρομιχάλη 

Διασκευή κειμένου: Ομάδα «Σβούρα» 

Κοστούμια: Στέλλα Χαιρέτη (ενδυματολόγος)   Πρότυπη μουσική: Πελαγία Μουρούζη 

Σκηνικά: Ζαρωνάκης Νίκος (εικαστικός) Σκηνοθεσία: Γιάννης Πανταγιάς 

Σκηνοθεσία : Γιάννης Πανταγιάς 

 

Για μια ώρα θα μπορούμε μικροί και μεγάλοι, να μπούμε στη διαδικασία του ψαξίματος του ψέματος και της αλήθειας. Αλήθειες, πού να βρίσκονται άραγε τα σύνορα; Πώς μπορούμε να τα ανιχνεύσουμε; Το βραβευμένο αυτό παραμύθι του Άντερσεν μάς δίνει τα μονοπάτια, τα κίνητρα για να ψάξουμε ν’ αμφισβητήσουμε λόγια και παραστάσεις που φαίνονται ωραιόπλαστες στη θέα των ματιών μας και επί της ουσίας είναι ένα κουβάρι στη χοάνη του ψέματος. Τα παιδιά και οι μεγάλοι που παραμένουν παιδιά - διαφυλάσσοντας ως κόρη οφθαλμού το παιδί που έχουν μέσα τους- απόψε στην μοναδική ερμηνεία της θεατρικής ομάδας ΣΒΟΥΡΑ με τον Θεατράνθρωπο Γιάννη Πανταγιά θα έχουμε τη δυνατότητα να φτάσουμε τις σκέψεις μας και την εν συναίσθησή μας παραπέρα και να γίνουμε πιο σοφοί, με διδαχές απαραίτητες για την πορεία μας.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΘΕΛΟΥΜΕ.

ΑΠΟΨΕ ΣΤΟ ΑΛΣΥΛΛΙΟ _ ΚΟΥΛΕ ΜΟΙΡΩΝ από τις 7.30μ.μ.

Η Είσοδος ελεύθερη

Εύα Καπελλάκη – Κοντού [Εκπαιδευτικός και αρθρογράφος [ Lettere Classiche dell’ Universita’ degli studi di Napoli “Federico II”

 

mesaralive.gr  28 August, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα