Περικοπές στις υψηλές συντάξεις επιθυμεί το Βερολίνο - Μειώσεις σε ΕΝΦΙΑ και ασφαλιστικές εισφορές

dikaiologitika.gr  12 November, 2018 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Περικοπές στις υψηλές συντάξεις επιθυμεί το Βερολίνο - Μειώσεις σε ΕΝΦΙΑ και ασφαλιστικές εισφορές

Την Πέμπτη συνεδριάζει το EWG και εκεί θα φανούν οι προθέσεις των δανειστών όσον αφορά τις συντάξεις και την εφαρμογή των αντιμέτρων. Άλλωστε, δύο ημέρες αργότερα, στις 21 Νοεμβρίου, πρέπει να κατατεθεί το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2019.

Στη συνεδρίαση του EWG της Πέμπτης αναμένεται να καθοριστεί ο δημοσιονομικός χώρος του επόμενου έτους, ο οποίος θα κρίνει ποια αντίμετρα θα υλοποιηθούν.

Σύμφωνα με τα Νέα, που επικαλούνται πληροφορίες από τη συνάντηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Ολαφ Σολτς με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο, το επικρατέστερο σενάριο είναι να εφαρμοστεί η μείωση μόνο για τις υψηλές συντάξεις, αλλά να μην περικοπούν οι χαμηλές συντάξεις για να προστατευτούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Ωστόσο, άγνωστο παραμένει ποιες συντάξεις θεωρούνται «υψηλές» μετά το πετσόκομμα των συντάξεων όλα αυτά τα μνημονιακά χρόνια.

Ταυτόχρονα η γερμανική πλευρά φέρεται πως θα επιμείνει να μειωθούν ο ΕΝΦΙΑ και το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου να τροφοδοτηθεί η αναθέρμανση της οικονομίας.

«Ο συμβιβασμός θα πρέπει να έχει έξυπνο περιτύλιγμα», είπε στα Νέα υψηλόβαθμο στέλεχος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, καθώς αποφάσεις που αφορούν αλλαγή της προγραμματικής συμφωνίας του ESM με την Ελλάδα περνούν από την Επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής.

 

dikaiologitika.gr  12 November, 2018 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ