Περπατώντας στ’ αχνάρια των προγόνων

mesaralive.gr  04 March, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑΡΘΡΑ
Περπατώντας στ’ αχνάρια των προγόνων

Κυριακή, η τρίτη ημέρα της Άνοιξης κι όλα όμορφα και φωτεινά, οι σκέψεις θετικές μιας και η πλάση έχει πλημμυρίσει με φως. Λίγα σύννεφα στον ορίζοντα μονάχα, σχήματα χάραζαν στον ουράνιο θόλο σαν από παλέτα ζωγράφου.

Μια τέτοια ημέρα λοιπόν προσφέρεται για ένα περίπατο, μια ξενάγηση θα έλεγα για να είμαι ακριβής, στο Ανάκτορο της Φαιστού. Όπως πάντα ο Πολιτιστικός σύλλογος του Σίβα «Θέμος Κορνάρος» πρωτοπόρος σε όλα και κυρίως στο προβάδισμα του πολιτισμού, θέλησε την Κυριακή πρωί να ανηφορήσουμε τον λόφο και με την υπέροχη ξενάγηση της Αρχαιολόγου – Ιστορικού Αντωνίας Πατεράκη να αναθιβάλουμε την ιστορική μνήμη, ξεχασμένη κάπου στο σεντούκι των αποσκευών της αιώνιας κληρονομιάς μας.

Αχνοπατήσαμε κάτω από το «δάκρυ» του ανοιξιάτικου ουρανού και περιδιαβήκαμε νοερά τους αιώνες… μέχρι το 1600 π. Χ. περίπου και σταματήσαμε για μια ανάσα δικαίωσης του τότε  άρχοντα προς τους πολίτες του, εκεί στ’ απομεινάρια τα ιερά της ιστορίας και τον απόηχο μιας εύρωστης οικονομικά και πολιτιστικά εποχής, βρίσκονται οι αποθήκες.

Δεν είναι όμως οι αποθήκες του βασιλιά όπως όλοι θα υποθέσουμε, αλλά οι αποθήκες για τις κακές χρονιές του λαού που κυβερνούσε. Όταν λέει η χρονιά ήταν κακή, αντί φορολογίας και επιπρόσθετης καταπίεσης, ο φωτισμένος άρχοντας μοίραζε τους καρπούς από αυτές τις αποθήκες δίνοντας  στο λαό του για να μη δυστυχήσει…!!

Στ’ αλήθεια μοιάζει με παραμύθι… Πού πήγε τόση σοφία άραγε; Οι νεότεροι άρχοντες έχουν κατά νου την ιστορία μας ή μήπως πέρασε στο χωνευτήρι της λήθης;

Ας γίνει τούτος ο περίπατος μνήμης, όμορφης μνήμης, το μόνιμο καταφύγιο του νου και της ψυχής μας για να αναθαρρεύουμε στο προσκήνιο της μοναξιάς μας και να προτάξουμε τα μηνύματα της τόσο σπουδαίας πολιτιστικής μας κληρονομιάς, για να φωτίσουμε το δρόμο προς το ξέφωτο!

Εύα Καπελλάκη – Κοντού [Εκπαιδευτικός και αρθρογράφος Lettere Classiche dell’ Universita’ degli studi di Napoli “Federico II”].

 

mesaralive.gr  04 March, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα