Πέθανε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι

  12 June, 2023 ΚΟΣΜΟΣΠΡΟΣΩΠΑΑΡΘΡΑ
Πέθανε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Σε ηλικία 86 ετών πέθανε το πρωί της Δευτέρας (12/06) ο πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας και ιστορικός ηγέτης της Μίλαν, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο Μπερλουσκόνι "άφησε" την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Σαν Ραφαέλε του Μιλάνου, όπου και νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Ο Καβαλιέρε εισήχθη στη ΜΕΘ το μεσημέρι της Τετάρτης (05/04), ενώ μερικές ώρες μετά, έγινε γνωστό μέσω ιατρικού ανακοινωθέν ότι πάσχει από χρόνια λευχαιμία.

Συγγενείς του Μπερλουσκόνι έσπευσαν στο νοσοκομείο που νοσηλευόταν, φορώντας μαύρα ρούχα. "Είναι ένας βράχος, οπότε θα τα καταφέρει και αυτή τη φορά", είχε δηλώσει ο αδερφός του.

Ο Καβαλιέρε είχε ταλαιπωρηθεί κι άλλες φορές με την υγεία του. Το 2016, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για την αντικατάσταση μιας ελαττωματικής αορτικής βαλβίδας και νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο με Covid-19 τον Σεπτέμβριο του 2020.

Στη συνέχεια υπέφερε από επίμονες παθήσεις που σχετίζονται με τον ιό, μια εμπειρία που περιέγραψε ως "τη χειρότερη της ζωής του". Μάλιστα, διεγνώσθη και με καρκίνο του παγκρέατος, τον οποίο και νίκησε το 1997.

Ο ιστορικός ηγέτης της Μίλαν

Ο Μπερλουσκόνι διατέλεσε για χρόνια ηγέτης της Μίλαν. Ο Μπερλουσκόνι ήταν ιδιοκτήτης των ροσονέρι από το 1986 έως το 2017, ενώ είχε δύο θητείες έως πρόεδρος της από το 1986 έως το 2004 και από το 2006 έως το 2008. Μέχρι το 2017 ήταν επίτιμος πρόεδρος.

Ο Καβαλιέρε "γέμισε" ακόμη περισσότερο την τροπαιοθήκη των ροσονέρι. Συγκεκριμένα, όσο βρισκόταν στο τιμόνι της Μίλαν, η ιταλική ομάδα κατέκτησε πέντε Champions League, οκτώ πρωταθλήματα, πέντε UEFA Super Cup, ένα Κύπελλο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, ένα Κύπελλο, επτά Super Cup Ιταλίας και δύο διηπειρωτικά.

Το όνομα του συνδυάστηκε με τα πιο χρυσά χρόνια της Μίλαν. Ωστόσο, έγραψε ιστορία και με τη Μόντσα, της οποία ήταν ιδιοκτήτης από τον Σεπτέμβριο του 2018.

Ο Μπερλουσκόνι είχε καταφέρει να πετύχει τον προβιβασμό της Μόντσα στη Serie A για πρώτη φορά στα 110 χρόνια της ιστορίας της.

Το βιογραφικό του 

Υπήρξε επικεφαλής τριών κυβερνήσεων της Ιταλίας, από το 1994 έως το 2011 και το κόμμα του- το Forza Italia- συμμετέχει και στον σημερινό κυβερνητικό συνασπισμό. Έπειτα από τα σεξουαλικά σκάνδαλα, τις αμέτρητες καταγγελίες για διαφθορά και την καταδίκη για φορολογική απάτη, το 2017 επέστρεψε στην πολιτική. 

Γεννήθηκε το 1936 στο Μιλάνο, παιδί οικογένειας της μεσαίας τάξης και άρχισε την επαγγελματική σταδιοδρομία του ασχολούμενος με τα ακίνητα, προτού ιδρύσει τη Mediaset, το μεγαλύτερο ιδιωτικό κανάλι της Ιταλίας. Μεταξύ άλλων ήταν ιδιοκτήτης της Μίλαν από το 1986 έως το 2017. 

Το Forza Italia ιδρύθηκε το 1993. ένα χρόνο αργότερα, έγινε ο πρώτος που εξελέγη πρωθυπουργός στην Ιταλία χωρίς νωρίτερα να κατέχει κυβερνητικό πόστο. Στη δεύτερη θητεία του, από το 2001 έως το 2006, έγινε ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της Ιταλίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Επέστρεψε στην εξουσία το 2008, αλλά αναγκάστηκε να παραιτηθεί το 2011, εν μέσω της κρίσης χρέους. 

Το 2012 καταδικάστηκε για φορολογική απάτη και του επιβλήθηκε ποινή ενός έτους, την οποία εξέτισε με κοινωνική εργασία. Το 2018 άρθηκε η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων που του είχε επιβληθεί, εγκαίρως για τις εκλογές εκείνης της χρονιάς, στις οποίες το Forza Italia «κατέβηκε» μαζί με τη Λέγκα και τους Αδελφούς της Ιταλίας.   

Ένα χρόνο αργότερα ο «Καβαλιέρε»- όπως ήταν επίσης γνωστός- εξελέγη ευρωβουλευτής. Μετά τις εκλογές που έγιναν τον Οκτώβριο του 2022 το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι επέστρεψε στην κυβέρνηση, στον συνασπισμό υπό τους Αδελφούς της Ιταλίας, της Τζόρτζια Μελόνι, ενώ ο ίδιος εξελέγη γερουσιαστής. 

 

  12 June, 2023 ΚΟΣΜΟΣΠΡΟΣΩΠΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα