Πίεση: 5 πρωτεΐνες που την κρατούν υπό έλεγχο

  22 December, 2023 ΥΓΕΙΑEY ZHNΑΡΘΡΑ
Πίεση: 5 πρωτεΐνες που την κρατούν υπό έλεγχο

Η ποικιλία πρωτεϊνών στα γεύματά μας μπορεί να μας βοηθήσει να βελτιώσουμε την υγεία της καρδιάς, διατηρώντας την αρτηριακή πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, έρευνα με περισσότερους από 12.000 συμμετέχοντες που δημοσιεύθηκε στο Hypertention αναφέρει ότι όσοι έτρωγαν τουλάχιστον τέσσερα διαφορετικά είδη πρωτεΐνης κάθε εβδομάδα – από διάφορες ζωικές και φυτικές πηγές, όπως αυγά, κρέας, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια – είχαν 66% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υπέρταση.

Δείτε τι να βάλετε στο πιάτο σας για να μειώσετε κι εσείς τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε υπέρταση:

1. Ψάρι

Τα λιπαρά ψάρια αποτελούν εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών, τα οποία έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία της καρδιάς.

Τα λιπαρά αυτά μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης μειώνοντας τη φλεγμονή και τα επίπεδα των ενώσεων που περιορίζουν τα αιμοφόρα αγγεία.

[Μπανάνα: Τι κερδίζετε αν τρώτε μια κάθε μέρα;]
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι κερδίζετε αν τρώτε μια μπανάνα την ημέρα;

Μάλιστα, σε ανασκόπηση 71 μελετών που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association, η κατανάλωση περισσότερων από τρία γραμμάρια ωμέγα-3 έκανε τεράστια διαφορά στους ενήλικες με υψηλή αρτηριακή πίεση ή υψηλά λιπίδια αίματος.

«Σύμφωνα με τη μελέτη μας, ο μέσος ενήλικας μπορεί να έχει μία μέτρια μείωση αρτηριακής πίεσης από την κατανάλωση 3 γραμμαρίων αυτών των λιπαρών οξεών» αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Xinzhi Li, MD, PhD, επίκουρος καθηγητής και διευθυντής προγράμματος της Σχολής Φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο του Μακάο. Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Κίνα.

2. Αυγά

Τα αυγά περιέχουν πρωτιές υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες, σίδηρο, ασβέστιο και άλλα χρήσιμα συστατικά.

Επιπλέον, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Clemson υποστηρίζουν ότι ένα συγκεκριμένο συστατικό στο ασπράδι αυγού είναι τόσο αποτελεσματικό στη μείωση της αρτηριακής πίεσης που θα μπορούσε, ενδεχομένως, να «φτάσει» τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό.

3. Ξηροί καρποί και σπόροι

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρα του οργανισμού μας από τις επιδράσεις των ελεύθερων ριζών και συμβάλλουν στην πρόληψη ασθενειών, μειώνοντας το οξειδωτικό στρες στο σώμα.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nutrients συνδέει τα χαμηλότερα επίπεδα οξειδωτικού στρες με καλύτερη υγεία της καρδιάς.

4. Κοτόπουλο

Όλες οι ζωικές τροφές περιέχουν και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα που χρειαζόμαστε για την αποκατάσταση των ιστών του σώματος, αλλά το κοτόπουλο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε ένα αμινοξύ που ονομάζεται L-αργινίνη (L-arginine), το οποίο φαίνεται να αυξάνει τη ροή του αίματος και να μειώνει την αρτηριακή πίεση.

5. Κινόα

Η κινόα «κερδίζει» σε πρωτεΐνη πολλά άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως και έχει, επίσης, χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, γεγονός που την καθιστά εξαιρετική προσθήκη σε μια δίαιτα διαχείρισης της αρτηριακής πίεσης.

Παράλληλα, η κινόα είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ το οποίο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Hypertension Research, προάγει την καρδιαγγειακή υγεία μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

 

  22 December, 2023 ΥΓΕΙΑEY ZHNΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα