Πλακιωτάκης: “Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για το λιμάνι του Ηρακλείου”

https://www.cretalive.gr/  16 April, 2022 ΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ
Πλακιωτάκης: “Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για το λιμάνι του Ηρακλείου”

Τι είπε ο Υπουργός Ναυτιλίας από το βήμα του προσυνεδρίου της ΝΔ

Στο έργο που έχει υλοποιηθεί από την κυβέρνηση στον κομβικής σημασίας -όπως τον χαρακτήρισε- τομέα της ναυτιλίας, αναφέρθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, μιλώντας στο προσυνέδριο της ΝΔ στο Ηράκλειο. Ο κ. Πλακιωτάκης έκανε λόγο για συστηματική εργασία στη στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας, που οδηγούν την Ελλάδα σε δρόμους ανάπτυξης, λέγοντας ότι «προχωράμε στην υλοποίηση του προγράμματος μας, κάνοντας πράξη τις αλλαγές που διασφαλίζουν μία καλύτερη ζωή, με κοινωνικό μέρισμα, σίγουρη πορεία για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα».

«Προχωράμε με γρήγορους ρυθμούς στην αξιοποίηση των λιμένων της χώρας μας, των περιφερειακών μας λιμανιών» είπε ο κ. Πλακιωτάκης και αναφερόμενος στο Ηράκλειο είπε ότι ο διαγωνισμός ήδη βρίσκεται στη δεύτερη φάση, με την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών με πολύ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον. Ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρθηκε σε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, μέσω του οποίου δημιουργούνται προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης για τον θαλάσσιο τουρισμό. «Για πρώτη φορά δημιουργήσαμε εθνική, ολοκληρωμένη στρατηγική για το νησιωτικό χώρο, με χρηματοδοτικά εργαλεία που διασφαλίζουν ισχυρή ανάπτυξη για τους νησιώτες και τη νησιωτική Ελλάδα» τόνισε στην ομιλία του ο κ. Πλακιωτάκης και συμπλήρωσε ότι «το υπουργείο συμμετέχει για πρώτη φορά στην αναπτυξιακή προσπάθεια, με χρηματοδότηση έργων και στήριξη νησιωτικών επιχειρήσεων μέσα από μία ολοκληρωμένη στρατηγική προσέγγιση». Ο υπουργός είπε ότι με θεσμικά μέτρα ενισχύθηκε η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής ναυτιλίας και του ελληνικού νηολογίου, συμπληρώνοντας ότι «στηρίξαμε τους ναυτικούς και την ακτοπλοΐα, έναν από τους κλάδους που επλήγησαν και συνεχίζουν να πλήττονται σε αυτή την ιδιαίτερη δύσκολη δημοσιονομικά περίοδο και ενισχύσαμε το Λιμενικό Σώμα με προσωπικό και μέσα, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο τις επιχειρησιακές του δυνατότητες».

   Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναφερόμενος στο ΕΣΠΑ 21-27 και ειδικά την Κρήτη, είπε ότι «σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υπάρξουν πολυετείς συμβάσεις δρομολόγησης πράσινων πλοίων, στο πλαίσιο του εθνικού μας σχεδίου για την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας» περιγράφοντας ένα εκτεταμένο σχέδιο παρεμβάσεων «που δημιουργεί συνθήκες αλλά και προϋποθέσεις έτσι ώστε η Κρήτη να αποτελέσει τη ναυαρχίδα της θαλάσσιας και της γαλάζιας ανάπτυξης».

 Ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρθηκε και στις διεργασίες στη ΝΔ, λέγοντας ότι «τα προσυνέδρια και πολύ περισσότερο το συνέδριό μας σε λίγες εβδομάδες, ενδυναμώνουν τη σχέση μας με την κοινωνία και επιτρέπουν αφενός μεν να παρουσιάσουμε το τεράστιο έργο της κυβέρνησης σε συγκεκριμένους τομείς και αφετέρου να περιγράψουμε την πορεία των επόμενων ετών πορείας σιγουριάς, πορείας ανάπτυξης με κοινωνική συνοχή».

Ολόκληρη η ομιλία του Υπουργού

Ο ανοικτός, δημοκρατικός και ουσιαστικός διάλογος, ήταν και παραμένει βασικό συστατικό της λειτουργίας της Νέας Δημοκρατίας. Συστατικό που όχι μόνο υπηρετεί τη δημοκρατική λειτουργία του κόμματος μας, αλλά και διασφαλίζει τη διαρκή σχέση αμφίδρομης επικοινωνίας με την κοινωνία,  ώστε να  ακούμε τους προβληματισμούς, να διαπιστώνουμε τις προτεραιότητες και να μπορούμε κάθε στιγμή να σχεδιάζουμε και να εφαρμόζουμε πολιτικές που ανταποκρίνονται  στις ανάγκες των πολιτών και διασφαλίζουν τη θετική πορεία της πατρίδας μας.   

Τα προσυνέδρια και πολύ περισσότερο το Συνέδριο μας, σε λίγες εβδομάδες, ενδυναμώνουν τη σχέση μας με την κοινωνία και επιτρέπουν αφενός να παρουσιάσουμε  το τεράστιο έργο της κυβέρνησης μας σε σημαντικούς τομείς και αφετέρου να περιγράψουμε την πορεία των επόμενων ετών. Πορεία σιγουριάς, πορεία ανάπτυξης με κοινωνική συνοχή, πορεία προόδου και θετικής προοπτικής. Για όλους.

Σε μία πολύ δύσκολη διεθνή πραγματικότητα, σε μία περίοδο αλλεπάλληλων κρίσεων - αφού μετά την υγειονομική και την  ενεργειακή ακολούθησε η Ρωσική εισβολή και ο πόλεμος στην Ουκρανία -    στην κυβέρνηση μας εργαζόμαστε  συστηματικά για τη στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας. Διατηρούμε την πατρίδα μας σε δρόμους ανάπτυξης.  Προχωράμε  στην υλοποίηση του προγράμματος μας, κάνοντας πράξη τις αλλαγές που διασφαλίζουν καλύτερη ζωή, ανάπτυξη με κοινωνικό μέρισμα, σίγουρη πορεία με ευκαιρίες και δυνατότητες για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα.

Στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής συμμετέχουμε στη μεγάλη αυτή προσπάθεια. 

Στηρίξαμε τους ναυτικούς και  τη ναυτιλία, έναν από τους κλάδους που επλήγησαν με ιδιαίτερη ένταση από την πανδημία.
Ενισχύσαμε το Λιμενικό Σώμα με σύγχρονα μέσα και ανθρώπινο δυναμικό με αποτέλεσμα τη σημαντική βελτίωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την τιτάνια προσπάθεια των γυναικών και του ανδρών του Λιμενικού, που επιχειρούν με αποφασιστικότητα, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και απόλυτη προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής οδήγησε σε εντυπωσιακή μείωση της τάξεως του  90%, των μεταναστευτικών ροών σε σχέση με το 2019.
Προχωράμε με γρήγορους ρυθμούς στην αξιοποίηση των λιμανιών της χώρας μας.
Αυξήσαμε κατά 24 τις άγονες γραμμές, δημιουργώντας ένα νέο ισχυρό πλέγμα ακτοπλοϊκών συνδέσεων  που διασφαλίζει την  πλήρη συγκοινωνιακή κάλυψη των νησιών μεταξύ τους και με την ηπειρωτική Ελλάδα.
Ενισχύσαμε την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και στις παραλίες. 
Εγκαινιάσαμε τη νέα, ψηφιακή εποχή, στις σχέσεις του Λιμενικού Σώματος με την κοινωνία.  
Δημιουργήσαμε, για πρώτη φορά, Εθνική Στρατηγική   για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στο νησιωτικό χώρο. Για πρώτη φορά ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το πρόγραμμα Νέαρχος, διασφαλίζουν ισχυρή αναπτυξιακή προοπτική για τους νησιώτες και τα νησιά μας. Για πρώτη φορά το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μετέχει ενεργά στην αναπτυξιακή προσπάθεια, με χρηματοδότηση έργων και στήριξη νησιωτικών επιχειρήσεων, μέσα από μια ολοκληρωμένη στρατηγική προσέγγιση.  

Επιτρέψτε μου να παρουσιάσω πολύ συνοπτικά το πώς η προσπάθεια μας λειτουργεί στην πράξη, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την Κρήτη.

Στην Κρήτη, λοιπόν, καταφέραμε ως Κυβέρνηση και ως Υπουργείο να εφαρμόσουμε πολιτικές και προγράμματα που έως και το 2019 είχαν συστηματικά υποτιμηθεί ή εξαιρεθεί.

Εντάξαμε την Κρήτη στο πλαίσιο πολιτικών για τα νησιά, αποκαθιστώντας το αυτονόητο ότι «και η Κρήτη είναι νησί, με ιδιαιτερότητες και εξαιρετικές επίσης προοπτικές».

Με τον τρόπο αυτό ενεργοποιήσαμε την «εργαλειοθήκη» της νησιωτικότητας προσαρμοσμένη στις ανάγκες της Κρητικής οικονομίας και των υποδομών. Στοχευμένοι πόροι για μελέτες ωρίμανσης και έργα μέσω του ΕΣΠΑ 21-27 και του Ταμείου Ανάκαμψης ΚΑΙ στους 4 Νομούς της Κρήτης.

Πάνω από 15 έργα στον τομέα των λιμανιών, των διαβρώσεων των ακτών, αλλά και στη διαχείριση του νερού, συνολικού προυπολογισμού 65 εκ ευρώ υλοποιούνται ή δρομολογούνται μετά από χρόνια αδράνειας.

Στηρίξαμε τους σεισμόπληκτους Δήμους με πόρους άνω του 1 εκ ευρώ μέσω της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής για έργα αποκατάστασης ζημιών σε κρίσιμα δίκτυα και υποδομές ύδρευσης.

Εφαρμόσαμε το μεταφορικό ισοδύναμο για τις επιχειρήσεις της Κρήτης και διαθέσαμε σχεδόν 10 εκ ευρώ για το σκοπό αυτό.

Εισάγουμε ειδική νομοθετική ρύθμιση για στήριξη των κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφων με 8 εκ ευρώ ως πρόσθετο μέτρο αντιμετώπισης των αυξήσεων τιμών, σε συνεργασία με το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Συνεχίζουμε με την αναγκαία ευελιξία για να ανταποκριθούμε στις συνεχείς διεθνείς προκλήσεις που ζημιώνουν την ελληνική οικονομία και φυσικά την Κρήτη μας.

Στηρίξαμε την απρόσκοπτη ακτοπλοϊκή σύνδεση της Κρήτης εν μέσω πανδημίας και εξασφαλίζουμε τη διασυνδεσιμότητα Κρήτης με Κυκλάδες και Δωδεκάννησα και στο ΕΣΠΑ 21-27 σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθούμε πολυετείς συμβάσεις με δρομολόγηση πράσινων πλοίων, στο πλαίσιο του Εθνικού μας Σχεδίου για την απανθρακοποίηση της Ναυτιλίας, σε συνέχεια των πρωτοβουλιών του Πρωθυπουργού ΚυριάκουΜητσοτάκη.

Κοιτάμε τους Κρητικούς στα μάτια. Ως Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, υλοποιούμε εκτεταμένο σχέδιο παρεμβάσεων που δημιουργεί συνθήκες και προϋποθέσεις η Κρήτη, ώστε να αποτελέσει τη ναυαρχίδα της Θαλάσσιας και Γαλάζιας Ανάπτυξης.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Κυρίες και κύριοι σύνεδροι,

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ανταποκρίνεται στην εντολή που μας έδωσαν οι πολίτες το 2019.

Αλλάζουμε την Ελλάδα.  Με τομές και μεταρρυθμίσεις που δημιουργούν περιβάλλον σιγουριάς, φέρνουν ανάπτυξη για όλους, βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής μας, διασφαλίζουν τη θετική πορεία της πατρίδας μας στα χρόνια που έρχονται.

Ευθύνη όλων μας, να συνεχίσουμε στην ίδια θετική πορεία.

Να εμποδίσουμε τους εκφραστές του λαϊκισμού, που προσπαθούν να μας γυρίσουν πίσω, στο αποτυχημένο παρελθόν.

Να κερδίσουμε το αύριο.  

Το οφείλουμε στην ιστορία της Νέας Δημοκρατίας.

Το οφείλουμε στις αξίες και τις αρχές μας.

Το οφείλουμε στις Ελληνίδες, τους Έλληνες, την Ελλάδα.

 

https://www.cretalive.gr/  16 April, 2022 ΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ