Πλάνο και όραμα για τον πρωτογενή Τομέα

  27 March, 2019 ΑΡΘΡΑ
Πλάνο και όραμα για τον πρωτογενή Τομέα

Για να αντιληφθεί κανείς τις προοπτικές που υπάρχουν στο Μαλεβίζι και τη δυναμική που μπορεί να αναπτύξει η περιοχή, αρκεί να κάνει μια βόλτα στην ενδοχώρα της και να μιλήσει με τους αγρότες του Δήμου.

Γράφει ο Μιχάλης Αλμπαντάκης*

 

Η μεγαλύτερη απόδειξη για τη δυναμική που μπορεί να αναπτυχθεί ώστε τα αγροτικά προϊόντα του Μαλεβιζίου να πάρουν τη θέση που πραγματικά τους αξίζει στον παγκόσμιο χάρτη, είναι αυτά που διακρίνονται ως σήμερα, χάρη στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Η προσπάθεια των ιδιωτών του Μαλεβιζίου είναι ένα «φωτεινό» παράδειγμα, αλλά - δυστυχώς- και μια εξαίρεση, καθώς μέχρι σήμερα, αδιαμφισβήτητα, ως Δήμος έχουμε χάσει πολλές ευκαιρίες για να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας.

Ο Δήμος Μαλεβιζίου είναι από τους πλέον παραγωγικούς στην Κρήτη σε ποσότητα λαδιού και δε συμμετέχει στον πλέον εξειδικευμένο φορέα, που είναι ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, το γνωστό σε όλους μας ΣΕΔΗΚ.

Η φετινή χρονιά ήταν καταστροφική για τις ελιές, με την ελλιπέστατη διαδικασία προστασίας των ελαιώνων μέσω της δακοκτονίας και εφιαλτική για όλες ανεξαιρέτως τις καλλιέργειες που έμειναν χωρίς νερό, αφού το πρόβλημα μας δεν είναι η ανομβρία, αλλά η απουσία υποδομών και προγράμματος.

Δεκάδες προϊόντα μας, όπως η σταφίδα, τα μήλα, το κρασί, τα κτηνοτροφικά προϊόντα και τα τυροκομικά προϊόντα δεν συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων, αν και αποτελεί απαίτηση όλων και πάγιο αίτημα εδώ και χρόνια.

Το Μαλεβίζι απουσιάζει από τις μεγάλες εκθέσεις που πραγματοποιούνται εντός και εκτός συνόρων, τη στιγμή που η εφαρμογή ενός προγράμματος προβολής και προώθησης των αγροτικών προϊόντων του τόπου μας, μέσα από μια σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών, είναι μια ανάγκη κάτι παραπάνω από επιτακτική. Όπως αναγκαία είναι η δημιουργία μιας εξειδικευμένης αντιδημαρχίας, αλλά και ενός Γραφείου Πρωτογενή Τομέα, με στόχο την αξιοποίηση του και τη σύμπραξη του δυναμικότερου κομματιού της τοπικής Οικονομίας, μαζί με τον Τουρισμό.

Τα καινούρια δεδομένα φέρνει μαζί της η νέα ΚΑΠ, οι κλιματολογικές αλλαγές στο νησί και οι συνθήκες στην παγκόσμια αγορά, αποτελούν μια σειρά από προκλήσεις που καλούμαστε να δεχτούμε μέσα από την υλοποίηση ενός μακρόπνοου προγράμματος για την αγροτική παραγωγή και την αγροτική Οικονομία του Δήμου, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι είναι πλούσιος σε παραγωγή, με τεράστια ποικιλία ποιοτικών προϊόντων και ισχυρό αγροτικό δυναμικό.

Μπορούμε να κατακτήσουμε τη θέση που αξίζει στα προϊόντα μας, γιατί είμαστε ευλογημένοι ως τόπος, έχοντας όλες τις προϋποθέσεις. Είμαστε όμως ταυτόχρονα καταδικασμένοι να στρέψουμε το βλέμμα μας στην ανάδειξη των ποιοτικών τους χαρακτηριστικών, μέσα από μια σειρά από διαδικασίες που δυστυχώς ως σήμερα απουσιάζουν.

Έχουμε τις δυνατότητες, έχουμε τις προϋποθέσεις, έχουμε τη διάθεση. Θέλουμε όραμα, στόχους και ανθρώπους να κάνουν πράξη τα αυτονόητα... «Το Μαλεβίζι Μπορεί» και θα πετύχει να βάλει στην κορυφή του χάρτη τα τοπικά προϊόντα, με τους αγρότες να γίνονται οι αποδέκτες της προστιθέμενης αξίας και των ωφελειών που θα φέρει η εφαρμογή ενός τέτοιου στρατηγικού πλάνου.

 

*Ο Μιχάλης Αλμπαντάκης είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με το Συνδυασμό «Το Μαλεβίζι Μπορεί»

 

  27 March, 2019 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα