«Ποδαρικό» με κακοκαιρία κάνει ο Μάρτιος

  01 March, 2024 ΑΡΘΡΑ
«Ποδαρικό» με κακοκαιρία κάνει ο Μάρτιος

Πώς θα κινηθεί τις επόμενες ώρες – Σε ποιες περιοχές θα «χτυπήσουν» οι καταιγίδες

«Ποδαρικό» στον Μάρτιο κάνει η κακοκαιρία Εμίλ που φέρνει βροχές, καταιγίδες, ισχυρούς ανέμους και αφρικανική σκόνη. Ο πρώτος μήνας της άνοιξης μπαίνει με «άγριες διαθέσεις» και τα φαινόμενα αναμένεται να είναι έντονα σε πολλές περιοχές της χώρας.

Ο καιρός σήμερα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Οι περιοχές που επηρεάζονται

Η πρόσκαιρη κακοκαιρία θα γίνει αισθητή έως το πρωί του Σαββάτου, σύμφωνα με την επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ).

Οι άνεμοι στα ανατολικά και νότια πελάγη θα είναι ενισχυμένοι και θα φτάσουν τα 7 και τοπικά τα 8 μποφόρ.

Σήμερα, Παρασκευή (01-03-24)

α. Βροχές και καταιγίδες, πρόσκαιρα ισχυρές προβλέπονται έως και τις πρωινές ώρες στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά, τη δυτική και νότια Πελοπόννησο.

β. Από το μεσημέρι θα επηρεαστεί η κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία, η ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), η ανατολική Πελοπόννησος, ενώ το απόγευμα οι Σποράδες, η Εύβοια και οι Κυκλάδες.

γ. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα συνεχιστούν στην κεντρική Μακεδονία και τις Κυκλάδες, ενώ βαθμιαία θα επηρεάσουν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Το Σάββατο (02/03/24):

Τα έντονα φαινόμενα θα συνεχιστούν έως και το πρωί του Σαββάτου στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως τη Χαλκιδική), τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, με βαθμιαία εξασθένηση.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).

Μέτωπο βροχών και καταιγίδων με ένταση

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης παρουσιάζει με ανάρτησή του στο Facebook, το προγνωστικό μοντέλο για το πέρασμα του μετώπου βροχών – καταιγίδων που τοπικά θα έχουν κι ένταση. Με τα πιο σκούρα χρώματα είναι οι περιοχές όπου θα δεχτούν μεγάλο όγκο νερού σε  μικρό χρονικό διάστημα.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Κοντά στο μεσημέρι με απόγευμα της σημερινής ημέρας το μέτωπο κακοκαιρίας θα έχει διασχίσει το σύνολο του ηπειρωτικού κορμού και θα εισέρχεται πλέον στο Αιγαίο.
Το πέρασμα του μετώπου κακοκαιρίας θα είναι σύντομο με μια χρονική διάρκεια περίπου 24 – 36 ωρών.
Μπορεί το πέρασμα να είναι σύντομο, τα φαινόμενα όμως όπως φαίνεται και από τους χρωματισμούς, τοπικά θα εμφανίζουν ένταση και δεν αποκλείεται να συνοδεύονται από χαλάζι, θυελλώδεις ανέμους και μεγάλο αριθμό κεραυνών.
Η Αττική και η Θεσσαλονίκη φαίνεται να επηρεάζονται κοντά στο μεσημέρι σήμερα.
5. Το Σάββατο το μέτωπο των καταιγίδων θα περιοριστεί στα πιο ανατολικά τμήματα και βαθμιαία θα εξασθενίσει με τον καιρό να χαρακτηρίζεται γενικά σαν βελτιωμένος, παρόλα αυτά όμως το σύστημα αυτό κακοκαιρίας επειδή θα εμφανίσει καλή οργάνωση θα αφήσει πίσω του αστάθεια οπότε δεν θα πρέπει να αποκλειστούν τοπικές βροχές αστάθειας.
6. Η Κυριακή θα είναι μια καλή ημέρα και με καλές θερμοκρασίες.
Από Δευτέρα απόγευμα μας προσεγγίζει νέα κακοκαιρία με ανάλογα χαρακτηριστικά και από τα δυτικά.
Ο Μάρτης εμφανίζει στα μακροπρόθεσμα στοιχεία καλά σκορ με διαθέσεις να καλύψει μερικά έστω από τα κενά τόσο του Φθινοπώρου όσο και του Χειμώνα που έχουν προηγηθεί και που στην ουσία είναι σα να μην ήρθαν ποτέ με εξαίρεση τις καταστροφικές – φονικές πλημμύρες που επηρέασαν με το καλημέρα του Φθινοπώρου τη Θεσσαλία».

 

  01 March, 2024 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα