Ποια βουνά της Κρήτης συμπληρώνουν τη λίστα των “απάτητων”

  21 February, 2023 ΑΡΘΡΑ
Ποια βουνά της Κρήτης συμπληρώνουν τη λίστα των “απάτητων”

Ο Γράμμος και το όρος Δίκτη στην Κρήτη θα συμπληρώσουν τη δεκάδα των απάτητων βουνών, καθώς, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, το υπουργείο θα κηρύξει άμεσα μεγάλες περιοχές των δύο ορεινών όγκων στα «Απάτητα Βουνά».

Στα “Απάτητα Βουνά” τα Λευκά Όρη

 

Πρόκειται για βουνά, στα οποία απαγορεύεται η διάνοιξη νέων δρόμων και κατά συνέπεια και η δημιουργία αιολικών πάρκων, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος.

Ο ίδιος μίλησε για το πόσο κατατεμαχισμένη είνα η Ελλάδα από τους δρόμους: «Αν τραβούσαμε από ψηλά τη χώρα με κάποιο <υπερ-drone>, θα έμοιαζε με μπακλαβά, όπως είναι κατατεμαχισμένη σε πολλά τετράγωνα λόγω των πολλών δρόμων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα η πιθανότητα να βρίσκεσαι πάνω από 1 χλμ. μακριά από ένα δρόμο είναι κάτω του 3%. Και όταν υπάρχουν δρόμοι, δεν μπορεί να μετακινηθεί ένα άγριο ζώο, να φωλιάσει, να ζευγαρώσει. Υποχωρεί σταδιακά η βιοποκιλότητα και ξεπηδά η κλιματική κρίση», υπογράμμισε.

Υπενθυμίζεται ότι έως σήμερα έχουν κηρυχθεί Απάτητα Βουνά τεράστιες περιοχές σε 7 ορεινούς όγκους, συνολικής έκτασης 1.042 τ.χλμ. 

Ειδικότερα:

Λευκά Όρη 382,06 τ.χλμ. (νομοί Χανίων & Ρεθύμνου)
Σάος 97,30 τ.χλμ. (Σαμοθράκη)
Σμόλικας 102,89 τ.χλμ. (νομοί Ιωαννίνων & Γρεβενών)
Τύμφη 202,75 τ.χλμ. (νομός Ιωαννίνων)
Ταΰγετος 143,23 τ.χλμ. (νομοί Λακωνίας & Μεσσηνίας)
Χατζή 45,61 τ.χλμ. (νομός Τρικάλων)
Άγραφα 94,92 τ.χλμ. (νομοί Καρπενησίου & Καρδίτσας) και πρόσφατα
Το όρος Μαίναλο. Η συνολική έκταση του Μαινάλου που εντάσσεται στα «Απάτητα Βουνά» είναι 44,98 τ.χλμ., υψομετρικού εύρους 1.107 μέτρων (από 730 έως 1.837 μ.) και εκτείνεται νότια του χιονοδρομικού κέντρου της περιοχής και βορειοδυτικά της πόλης της Τρίπολης.

 

  21 February, 2023 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα