Ποια είναι η λύση για τον χιονιά στην Κρήτη;

του Γιώργου Χατζάκη  12 January, 2017 ΚΟΣΜΟΣ
Ποια είναι η λύση για τον χιονιά στην Κρήτη;

Όποιος μόνιμα παραπονιέται, χωρίς να προσπαθεί, διαιωνίζει την μιζέρια, εξάλλου με την γκρίνια ποτέ και κανείς δεν πήγε μπροστά!

Ο χιονιάς χτύπησε ανελέητα στο τέλος του προηγούμενου και αρχές του νέου έτους, ολόκληρη τη έκταση της Κρήτης. Παρά την αδιαμφισβήτητη ομορφιά που πρόσφερε το λευκό πέπλο του χιονιά, δημιούργησε παράλληλα πολλά προβλήματα, ιδιαίτερα σε ορεινές περιοχές όπου οι άνθρωποι δοκιμάστηκαν στις αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν! Οι προσπάθειες των αρχών, υπήρξαν συγκινητικές παρά τις όποιες ενστάσεις και παράπονα από μερίδα πολιτών, ενώ παράλληλα ακούσαμε την αποποίηση ευθυνών από μερίδα αρχών, αποδίδοντας τις σε κάποιες άλλες! Η γνωστή Ελληνική συνταγή, που χρόνια εφαρμόζουμε καλύπτοντας τις δικές μας αδυναμίες!

Σε αυτούς που ομολογουμένως αξίζουν συγχαρητήρια, είναι οι Μετεωρολόγοι για την ακριβή πρόγνωση στα μέχρι τώρα προγνωστικά τους! Θα χιονίσει πάνω από τα 600 μέτρα μας είπαν την πρώτη φορά, ενώ την δεύτερη διατύπωναν ότι θα χιονίσει μέχρι και τις παραλίες, κάτι που έκπληκτοι διαπιστώσαμε μετά το πέρας της λεγόμενης κατά τα αμερικανικά πρότυπα ’’Αριάδνης’’! Τα πλεονεκτήματα που μας προσφέρουν τα σημερινά μετεωρολογικά μοντέλα, μας δίνουν την δυνατότητα της έγκυρης ενημέρωσης και παράλληλα της αποτελεσματικής αντιμετώπισης των ακραίων καιρικών δεδομένων! Αρκεί να υπάρχουν τα κατάλληλα μέσα και ο σωστός προγραμματισμός, αφού με την κατάλληλη πρόληψη επιτυγχάνεται αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση.

Λύσεις υπάρχουν πολλές, καθώς έχουν κατασκευαστεί πληθώρα εξαρτημάτων που ενσωματώνονται σε κάθε είδους οχήματα, αγροτικά, τρακτέρ, φορτηγά, τα οποία με μικρό κόστος μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα του εκχιονισμού! 

Με ένα μικρό σχετικά προϋπολογισμό (το κόστος κυμαίνεται από 800 έως 2.000 ευρώ, το κάθε εξάρτημα) μπορούν οι Δήμοι να προμηθευτούν τα κατάλληλα εκχιονιστικά εξαρτήματα, τα οποία μπορούν να προσαρμοστούν στα ήδη υπάρχοντα οχήματα των Δήμων αλλά και σε ιδιωτικά μέσα, αγροτικά και τρακτέρ, ώστε να συμβάλλουν αποτελεσματικά σε οποιοδήποτε πρόβλημα, συλλογικά, συνεργατικά! Εξάλλου δεν είναι μονάχα οι κεντρικοί δρόμοι που χρήζουν διάνοιξη, αλλά και επιμέρους μικρότεροι δρόμοι που εξίσου πρέπει να εκχιονιστούν! 

Απλές, λειτουργικές λύσεις που ενώ παντού χρησιμοποιούνται, στο τόπο μας δυστυχώς, επιδεικτικά αγνοούνται. Αυτά τα εξαρτήματα υπάρχουν χρόνια τώρα στα χιονοδρομικά κέντρα και στην υπόλοιπη Ευρώπη, εκεί όπου οι χιονοπτώσεις είναι συχνότερες και μεγαλύτερες! Ας το δούμε πιο σφαιρικά, μην σπρώχνουμε σε άλλους  τις ευθύνες, μην παραπονιόμαστε διαρκώς, μόνοι μας θα βρούμε την λύση, είμαστε ικανοί να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που μας προκύπτουν!

Όποιος μόνιμα παραπονιέται, χωρίς να προσπαθεί, διαιωνίζει την μιζέρια, εξάλλου με την γκρίνια ποτέ και κανείς δεν πήγε μπροστά! Πιστεύοντας λοιπόν ότι ’’Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαµβάνειν’’ παραθέτω τις κάτωθι φωτογραφίες προς ενημέρωση, κάθε ενδιαφερομένου.

Είναι αδιανόητο ορεινοί Δήμοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα χιονοπτώσεων να μην διαθέτουν ανάλογα εκχιονιστικά εξαρτήματα, όπως των παραπάνω φωτογραφιών, τα οποία σε ελάχιστο χρόνο προσαρμόζονται σε οποιοδήποτε όχημα! Το σημαντικότερο, δεν κοστίζουν μια περιουσία όπως τα μεγάλα εκχιονιστικά μηχανήματα, ενώ μετά το πέρας της κακοκαιρίας, τα εξαρτήματα αυτά αποσυνδέονται και τα οχήματα χρησιμοποιούνται σε άλλες δράσεις!

 

Ο Χατζάκης Γιώργος

είναι Μηχανολόγος Μηχανικός

 

cretalive.gr

 

του Γιώργου Χατζάκη  12 January, 2017 ΚΟΣΜΟΣ