Ποια οχήματα θεωρούνται εγκαταλειμμένα

mesaralive.gr  16 October, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
Ποια οχήματα θεωρούνται εγκαταλειμμένα

φωτο:mesaralive.gr

Επειδή η επιχείρηση «σκούπα» εγκαταλειμμένων αυτοκινήτων στις ΔΕ Φαιστού έχει φέρει και αντιδράσεις και πολλοί αναρωτιούνται με ποια κριτήρια χαρακτηρίζεται ένα αυτοκίνητο ως εγκαταλειμμένο, εμείς ψάξαμε και βρήκαμε τον κανονισμό καθαριότητας του Δήμου, ο οποίος είναι σε ισχύ τα τελευταία χρόνια.

Βέβαια καλό είναι να τονιστεί ότι ο μεσαρίτικος Δήμος δεν ανακάλυψε «τον τροχό» μέσα από αυτόν τον κανονισμό για τα εγκαταλειμμένα αυτοκίνητα, αφού τα όσα αναφέρονται, είναι τα όσα προβλέπονται και από τους σχετικούς νόμους.

Μεταξύ άλλων το άρθρο 8 του κανονισμού αναφέρει ότι:

«Οχήματα ή τμήματα οχημάτων θεωρούνται εγκαταλειμμένα όταν:

1. Αφήνονται σε δημόσιους, δημοτικούς ή κοινοτικούς δρόμους στους οποίους απαγορεύεται η στάθμευση για χρονικό διάστημα μεγαλύτερων των 10 ημερών.

2. Αφήνονται σε άλλος δημόσιους, δημοτικούς κοινοτικούς ή λιμενικούς κοινόχρηστους χώρος χωρίς την άδεια αρμόδιας αρχής για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 20 ημερών

3. Αφήνονται σε ιδιωτικούς χώρους χωρίς την συγκατάθεση του ιδιοκτήτη (κατά δήλωση του ιδιοκτήτη».

4. Αποτελούν γενικά κίνδυνο για το περιβάλλον, την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων καθώς και την δημόσια ή ιδιωτική περιουσία.

Μετά τον εντοπισμό εγκαταλειμμένων οχημάτων ή τμήματος οχήματος, από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, επικολλάται επάνω του σε εμφανές σημείο ειδικό σήμα με την ένδειξη εγκαταλειμμένο και ειδοποιείται ο ιδιοκτήτης σε περίπτωση που είναι γνωστό το όνομα και η διεύθυνσή του, διαφορετικά αρκεί μόνο η επικόλληση του παραπάνω σήματος.

Εάν μέσα σε ένα μήνα από την επικόλληση του σήματος δεν αποσυρθεί το όχημα ή το τμήμα του οχήματος από τον κάτοχό του, αυτό θεωρείται πλέον ως στερεό απόβλητο και περιέρχεται στην κυριότητα του Δήμου, ο οποίος υποχρεούνται να το παραδώσει στον ΟΔΔΥ για την τελική απόσυρσή του σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Οχήματα ή μηχανήματα που μεταφέρονται από τους ιδιοκτήτες τους πριν τη λήξη της προθεσμίας του ενός μήνα σε άλλη κοινόχρηστη θέση θεωρείται ότι συμπλήρωσαν την χρονική περίοδο του ενός μηνός από την ημερομηνία της πρώτης καταγραφής και αποσύρονται όπως προβλέπεται παραπάνω.

Παράλληλα με την απόσυρση των υλικών του άρθρου στους ιδιοκτήτες των εγκαταλειμμένων υλικών επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 21 παράγραφος 15 και καταλογίζεται η δαπάνη μεταφοράς των υλικών στον ΟΔΔΥ όπως αυτή θα προκύπτει κάθε φορά.

 Η καταστροφή ή η αποκόλληση του ειδικού σήματος επισήμανσης του εγκαταλειμμένου οχήματος ή τμήματος οχήματος αποτελεί παράβαση και επισύρει πρόστιμο.

Με την επιφύλαξη των άρθρων 146 και 197 -201 το Κώδικα Δημόσιου Ναυτικού Δικαίου, στις διατάξεις του παρόντος άρθρου εντάσσονται και τα πλοία , πλοιάρια και πλωτά γενικά ναυπηγήματα ή τμήματα αυτών τα οποία έχουν εγκαταλειφτεί είτε βρίσκονται στη στεριά είτε στη θάλασσα».

Να υπενθυμίσουμε ότι όπως ήδη έχει γράψει το mesaralive.gr το πρόστιμο για αποκόλληση ή καταστροφή το ειδικού σήματος επισήμανσης του εγκαταλειμμένου οχήματος, είναι 200 ευρώ, ενώ το πρόστιμο μη απομάκρυνσης από τον ιδιοκτήτη είναι 500 ευρώ.

 

mesaralive.gr  16 October, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα