Ποιο είναι το φρούτο που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας αν το τρώτε κάθε μέρα

https://www.enikos.gr/  07 November, 2023 ΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ
Ποιο είναι το φρούτο που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας αν το τρώτε κάθε μέρα

Πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι δείχνει ότι η καθημερινή κατανάλωση ενός συγκεκριμένου φρούτου μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες ανάπτυξης άνοιας σε ορισμένους ανθρώπους μέσης ηλικίας. Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients.

Το ιστορικό της έρευνας

Το 2022, ο Robert Krikorian, Ph.D., του University of Cincinnati και η ομάδα του δημοσίευσαν μία επιστημονική μελέτη που διαπίστωσε ότι η προσθήκη blueberries (μπλε μύρτιλα) στην καθημερινή διατροφή ορισμένων ατόμων μέσης ηλικίας μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες ανάπτυξης άνοιας αργότερα στη ζωή τους. Ο ίδιος, δήλωσε ότι η τρέχουσα έρευνα για τις φράουλες αποτελεί μια επέκταση της έρευνας για τα μύρτιλα.

«Τόσο οι φράουλες όσο και τα μύρτιλα περιέχουν αντιοξειδωτικά που ονομάζονται ανθοκυανίνες, τα οποία έχουν συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία, όπως η βελτίωση της γνωστικής απόδοσης και της λειτουργίας του μεταβολισμού», δήλωσε ο Krikorian, ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικής Νευροεπιστήμης του UC College of Medicine. «Υπάρχουν επιδημιολογικά δεδομένα που υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν φράουλες ή μύρτιλα τακτικά, έχουν βραδύτερο ρυθμό γνωστικής εξασθένησης με την γήρανση», επισημαίνει ο Krikorian.

Εκτός από τις ανθοκυανίνες, οι φράουλες περιέχουν πρόσθετα μικροθρεπτικά συστατικά που ονομάζονται ελλαγιταννίνες και ελλαγικό οξύ, τα οποία έχουν συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία.

Περίπου το 50% των ατόμων στις Η.Π.Α. αναπτύσσουν αντίσταση στην ινσουλίνη, κοινώς γνωστή ως προδιαβήτη, περίπου στη μέση ηλικία, γεγονός το οποίο έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί παράγοντα για χρόνιες ασθένειες. Ο Krikorian είπε ότι τα μεταβολικά και καρδιαγγειακά οφέλη της κατανάλωσης φράουλας έχουν μελετηθεί στο παρελθόν, αλλά υπήρχαν σχετικά λίγες μελέτες για τις γνωστικές της επιδράσεις.

«Αυτή η μελέτη αξιολόγησε εάν η κατανάλωση φράουλας θα μπορούσε να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία και τη μεταβολική υγεία σε αυτόν τον πληθυσμό και, εάν ναι, εάν θα μπορούσε να υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της γνωστικής βελτίωσης και της μειωμένης μεταβολικής διαταραχής», είπε χαρακτηριστικά.

Η μεθοδολογία της έρευνας

Συνολικά 30 υπέρβαροι ασθενείς ηλικίας 50-65 ετών με παράπονα ήπιας γνωστικής εξασθένησης συμμετείχαν και ολοκλήρωσαν τη μελέτη. Ο Krikorian είπε ότι αυτός ο πληθυσμός έχει αυξημένο κίνδυνο για άνοια αργότερα στη ζωή του και άλλες κοινές παθήσεις.

Για περίοδο 12 εβδομάδων, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αποφύγουν την κατανάλωση μούρων κάθε είδους, εκτός από ένα καθημερινό συμπλήρωμα σε σκόνη που θα αναμιγνυόταν με νερό και θα καταναλωνόταν με το πρωινό. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες έλαβαν σκόνες που περιείχαν το ισοδύναμο ενός φλιτζανιού με ολόκληρες φράουλες, ενώ οι άλλοι μισοί έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Οι συμμετέχοντες έκαναν εξετάσεις, στις οποίες μετρήθηκαν ορισμένες γνωστικές ικανότητες όπως τη μακροχρόνια μνήμη. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές παρακολούθησαν επίσης τη διάθεσή τους, την ένταση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων και τα μεταβολικά δεδομένα.

Όσοι ήταν στην ομάδα που έλαβαν συμπλήρωμα διατροφής σε σκόνη με φράουλα είχαν μειωμένη εξασθένηση της μνήμης, η οποία συμβάλλει στη συνολική βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας.

«Η μειωμένη εξασθένηση της μνήμης αναφέρεται σε λιγότερη σύγχυση όρων που σχετίζονται σημασιολογικά σε ένα τεστ εκμάθησης λίστας λέξεων», δήλωσε ο Krikorian.

Οι συμμετέχοντες που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με φράουλα παρουσίασαν επίσης σημαντική μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων, γεγονός το οποίο, όπως είπε ο Krikorian μπορεί να κατανοηθεί ως αποτέλεσμα της «ενισχυμένης εκτελεστικής λειτουργίας που θα παρείχε καλύτερο συναισθηματικό έλεγχο και αντιμετώπιση και ίσως καλύτερη επίλυση προβλημάτων».

Άλλες μελέτες για τις φράουλες έχουν διαπιστώσει βελτίωση στη λειτουργία του μεταβολισμού, συμπεριλαμβανομένης της χαμηλότερης ινσουλίνης. «Αυτές οι μελέτες χρησιμοποίησαν γενικά υψηλότερες δοσολογίες σκόνης φράουλας από την παραπάνω έρευνα, και αυτό θα μπορούσε να ήταν ένας παράγοντας», είπε ο Krikorian.

Τα επόμενα βήματα

Ενώ απαιτείται περισσότερη έρευνα, ο Krikorian είπε ότι η θεραπεία με φράουλα θα μπορούσε να έχει βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία μειώνοντας τη φλεγμονή στον εγκέφαλο.

«Οι εκτελεστικές ικανότητες αρχίζουν να μειώνονται στη μέση ηλικία, ενώ το υπερβολικό κοιλιακό λίπος θα μπορούσε να αυξάνει τη φλεγμονή στον οργανισμό, επηρεάζοντας την υγεία του εγκεφάλου», είπε ο Krikorian και συμπλήρωσε: «Άρα, θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι το δείγμα μας με ανθρώπους μέσης ηλικίας, υπέρβαρους και προδιαβητικούς, είχε υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής που συνέβαλαν τουλάχιστον σε ήπια εξασθένηση των εκτελεστικών ικανοτήτων. Κατά συνέπεια, οι ευεργετικές επιδράσεις που παρατηρήσαμε θα μπορούσαν να σχετίζονται με τη μείωση της φλεγμονής στην ομάδα που κατανάλωσε φράουλα»

Για το μέλλον, ο Krikorian είπε ότι οι μελλοντικές κλινικές δοκιμές θα πρέπει να περιλαμβάνουν μεγαλύτερα δείγματα συμμετεχόντων και διαφορετικές δοσολογίες συμπληρωμάτων φράουλας.

 

https://www.enikos.gr/  07 November, 2023 ΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα