Ποιοι και πόσα κερδίζουν το 2024 – Τα μέτρα που φέρνει ο προϋπολογισμός

  20 November, 2023 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Ποιοι και πόσα κερδίζουν το 2024 – Τα μέτρα που φέρνει ο προϋπολογισμός

Οι δημόσιοι υπάλληλοι για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια από τον πρώτο κιόλας μήνα του 2024 θα δουν αυξήσεις στο μισθό τους με το ετήσιο όφελος να φθάνει κατά μέσο όρο τα 1.476 ευρώ, οι συνταξιούχοι θα λάβουν νέα αύξηση περίπου 3,05% στις αποδοχές τους, οι μισθωτοί και συνταξιούχοι με παιδιά θα έχουν μεγαλύτερη έκπτωση φόρου λόγω αύξησης του αφορολογήτου ορίου κατά 1.000 ευρώ που μεταφράζεται με αύξηση των καθαρών αποδοχών ενώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ασφαλίσει τις κατοικίες τους από φυσικές καταστροφές  θα κερδίσουν έκπτωση 10% στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.

Ο προϋπολογισμός του 2024, που κατατίθεται αύριο στη Βουλή ενσωματώνει μόνιμες φοροελαφρύνσεις και εισοδηματικές ενισχύσεις ύψους 1,6 δις. ευρώ για πάνω από 3 εκατ. νοικοκυριά.

Στη σκιά της ακρίβειας η οποία αποδεικνύεται «πολύ σκληρή για να πεθάνει» η κυβέρνηση αποφάσισε σύμφωνα με πληροφορίες να:

– Μονιμοποιήσει το μέτρο των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε μεταφορές (πλην ταξί), το τουριστικό πακέτο, τα γυμναστήρια, τις σχολές χορού, τα εισιτήρια σε θέατρα και κινηματογράφους.

– Να διατηρήσει για ένα ακόμη 6μηνο έως τέλος Ιουνίου 2024 τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ σε καφέ και ταξί

– Να επαναφέρει στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% τα μη αλκοολούχα ποτά (αναψυκτικά, ροφήματα κλπ) από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Στο νέο προϋπολογισμό θα συμπεριληφθεί το κονδύλι ύψους 352 εκατ. ευρώ για τις έκτακτες ενισχύσεις που θα δοθούν τον Δεκέμβριο σε 2,3 εκατ. ευάλωτα νοικοκυριά ενώ οι δαπάνες  του προϋπολογισμού  σε ευαίσθητους τομείς, όπως η υγεία και η παιδεία, θα ενισχυθούν από τα έσοδα που προβλέπονται από τα νέα μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Βασικά μεγέθη

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πήχης της ανάπτυξης τοποθετείται το 2024 στο 2,9% με κινητήριο μοχλό τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν κατά 15,1% ενώ έξτρα πόντους στην ανάπτυξη θα δώσουν η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η ταχύτερη απορρόφηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, η αύξηση των τουριστικών εισπράξεων και η αύξηση των εξαγωγών κατά 5,6%. Οριακά υψηλότερα συγκριτικά με τις εκτιμήσεις του Οκτωβρίου τοποθετείται ο πληθωρισμός για φέτος και το επόμενο έτος. Με βάση τη νέα πρόβλεψη η αύξηση του δείκτη από  3,8% στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα κινηθεί στο 3,9% για το 2023 για να υποχωρήσει στο 2,6% το 2024.

Οι κερδισμένοι του 2024

Με το νέο προϋπολογισμό παίρνουν εισοδηματικές «ανάσες» οι:

1.      Δημόσιοι υπάλληλοι. Από τον Ιανουάριο, 660.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν αυξήσεις στις αποδοχές τους.  Ολοι οι βασικοί μισθοί, αυξάνονται κατά 70 ευρώ με τους περισσότερο κερδισμένους να είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι που κατέχουν θέσεις ευθύνης καθώς και εκείνοι με παιδιά που θα δουν επιπλέον ενίσχυση του εισοδήματος τους λόγω της αύξησης κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης αλλά και των ποσών της οικογενειακής παροχής για κάθε παιδί Για το πρώτο παιδί το επίδομα αυξάνεται κατά 20 ευρώ ( από τα 50 σήμερα σε  70 ευρώ) ενώ όσοι έχουν δύο ή περισσότερα παιδιά θα δουν το επίδομά τους αυξημένο κατά 50 ευρώ.  Με το νέο μισθολόγιο, το μέσο ετήσιο όφελος ανά υπάλληλο  ανέρχεται σε 2.084 ευρώ μικτά ή 1.476 ευρώ καθαρά.

2.      Συνταξιούχοι. Από την 1η Ιανουαρίου 2024 αυξάνονται περίπου 3,05% οι συντάξεις. Το μέτρο αφορά 1,8 εκατ. συνταξιούχους χωρίς προσωπική διαφορά ή προσωπική διαφορά έως 10 ευρώ. Επίσης καταργείται η μείωση 30% επί των συντάξεων για τους απασχολούμενους συνταξιούχους και αντικαθίσταται με εισφορά 10% επί των πρόσθετων αμοιβών που λαμβάνουν από την εργασία τους. Οι περίπου 750.000 συνταξιούχοι με συντάξεις έως 1.600 ευρώ που έχουν προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ, και δεν θα δουν αύξηση των συντάξεων θα λάβουν τα Χριστούγεννα έκτακτη ενίσχυση από 100 έως 200 ευρώ.

3.      Φορολογούμενοι με παιδιά. Αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες με ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα.

4.       Ιδιοκτήτες ακινήτων. Μειώνεται κατά 10% ο ΕΝΦΙΑ  για κατοικίες που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές.

5.      Δικαιούχοι επιδομάτων. Μέσα στη χρονιά αυξάνονται επίσης τα επιδόματα ΟΠΕΚΑ και ΔΥΠΑ/ΟΑΕΔ κατά 10-15 ευρώ και το επίδομα μητρότητας για επαγγελματίες και αγρότισσες (έως 630 ευρώ  το μήνα).

6.      Χαμηλοσυνταξιούχοι. Μονιμοποιείται η πλήρης απαλλαγή περίπου 200.000 πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη.

 

  20 November, 2023 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα