Ποιός είναι ο Σβάντε Πάαμπο που κέρδισε το φετινό Νόμπελ Ιατρικής

factnews.gr  05 October, 2022 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Ποιός είναι ο Σβάντε Πάαμπο που κέρδισε το φετινό Νόμπελ Ιατρικής

«Σαν μια αρχαιολογική ανασκαφή»


Ο Σουηδός γενετιστής και επικεφαλής του Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για την Εξελικτική Ανθρωπολογία, Σβάντε Πάαμπο που κέρδισε το φετινό Νόμπελ Ιατρικής ονειρευόταν να γίνει Αιγυπτιολόγος. Γι αυτό και στην αρχή της σταδιοδρομίας του ως γενετιστής, επιδόθηκε στην εξαγωγή και τη μελέτη ανθρώπινου DNA από τις αιγυπτιακές μούμιες. Μόνο που αυτή η έρευνα δεν οδήγησε πουθενά επειδή τα δείγματα που συγκέντρωνε είχαν μολυνθεί από το δικό του DNA και των συναδέλφων του.
Έτσι, αφού κατάφερε να δημιουργήσει μέσα στο εργαστήριό του αποστειρωμένους χώρους μελέτης ανθρώπινων απολιθωμάτων το 2006 ξεκίνησε την προσπάθεια χαρτογράφησης του γονιδιώματος των εξαφανισμένων ανθρώπινων ειδών. Η πρόοδος που έγινε τα τελευταία χρόνια στην ανίχνευση της αλληλουχίας του γονιδιώματος του επέτρεψε να μελετήσει κατεστραμμένα ίχνη DNA σε απολιθώματα Νεάτερνταλ.
Μέχρι τότε θεωρούνταν απίθανο το να καταφέρει κανείς να ανακτήσει DNA από οστά ηλικίας 40.000.
Παρ'όλα αυτά, ο Σβάντε Πααμπο το 2010 μας αποκάλυψε το DNA του προγόνου του ανθρώπου.
Η δημοσίευση αυτή άνοιξε το δρόμο για να τεθούν ερωτήματα αναφορικά με τη φύση του Homo Sapiens, του σύγχρονου ανθρώπου: πού διαφέρουμε από το προγονικό είδος και ποιος είναι ο ρόλος των διαφορών αυτών στην ανάπτυξη των ασθενειών;

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κορονοϊός.

Το 2019 ο Πάαμπο κι ένας συνάδελφός του ανακάλυψαν ότι ο κορονοϊός προκαλούσε σοβαρότερα συμπτώματα σε ανθρώπους που είχαν κληρονομήσει τμήματα του γονιδιώματος των Νεάτερνταλ!
Εξάλλου οι έρευνές του είχαν αποδείξει λίγο νωρίτερα πως ο Homo Sapiens ζευγάρωνε συστηματικά με τον Νεάτερνταλ με αποτέλεσμα να έχουμε κληρονομήσει κάποια από τα χαρακτηριστικά του.
Υπολογίστηκε ότι για τους πληθυσμούς της Ευρώπης και της Ασίας τα γονιδιώματά τους φέρουν ίχνη του Νεάτερνταλ σε ποσοστό από 1 έως 4 τοις εκατό. Γνωρίζοντας ότι οι πληθυσμοί που φέρουν γενετικά χαρακτηριστικά του Νεάτερνταλ κινδυνεύουν περισσότερο από κάποιες ασθένειες, μπορούμε να τους προστατεύσουμε καλύτερα.
Ακόμα και οι πιο φανατικοί θαυμαστές της δουλειάς του Πάαμπο δεν πίστευαν ότι η δουλειά του θα βραβευόταν με Νόμπελ πριν από τη χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος αλλά οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι δύο αυτές έρευνες εν πολλοίς εμπλέκονται.
«Το κίνητρο για την έρευνά μας είναι η περιέργεια», δήλωσε. «Είναι σαν να διεξάγεις κάποια αρχαιολογική ανασκαφή για να μάθεις το παρελθόν. Εμείς κάνουμε ένα είδος ανασκαφής στο ανθρώπινο γονιδίωμα».

Με πληροφορίες από το Reuters και τους New York Times.
H φωτογραφία από το λογαριασμό του Ινστιτούτου Νόμπελ στο τουίτερ.
 

 

factnews.gr  05 October, 2022 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ