Πολιτισμός πεταμένος στα σοκάκια της Γης

  30 January, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Πολιτισμός πεταμένος στα σοκάκια της Γης

Πολιτισμός, διαβάζεις κι ακούς απροσδιόριστα, δίχως χρώμα στον ήχο της φωνής – αδιάφορα. Άραγε τι να σημαίνει;

Άραγε τι να κρύβει αυτή η λέξη η τόση μικρή αλλά με τόσο μεγάλο νόημα, ιδιαίτερα για την Ελλάδα;

Πολιτισμός σημαίνει να σέβεσαι το διπλανό σου και το δικαίωμα στην έκφραση των απόψεων του έστω αν εσύ διαφωνείς με αυτές.

Πολιτισμός σημαίνει να έχεις μια πόλη,  ένα χωριό, μια κοινότητα καθαρή κι όχι σκουπιδότοπο στον οποίο προσθέτεις κι εσύ το δικό σου σάκο.

Πολιτισμός σημαίνει να έχεις δρόμους τους οποίους διαβαίνουν άνθρωποι κι όχι υπομονετικά τετράποδα. Να έχεις πόλεις τις οποίες διασχίζεις δίχως την έννοια να κάνεις ζικ -ζακ για να αποφύγεις τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα με άναρχο τρόπο.

Πολιτισμός είναι να έχεις τη δυνατότητα να επισκεφτείς ένα μουσείο , μια παιδική χαρά, ένα θέατρο, ένα σινεμά δίχως την έννοια του πού, πώς και γιατί.

Πολιτισμός είναι να ενδιαφέρεται ο κάθε πολίτης για το καθετί, να το αναδεικνύει δίχως να περιμένει το «κράτος» τους «υπεύθυνους» να το κάνουν, είναι χρέος του προσωπικό.

Κι όλοι μαζί ως κοινωνία οργανωμένη και συντονισμένη να προχωρήσουμε σε δρόμους προς την κορυφή.

Πολιτισμός είναι να μην ετοιμάζουμε με περισσή χαρά την αποκαθήλωση του συνανθρώπου μας δείχνοντάς του τις πιο καλές προθέσεις μας, εξαπατώντας τον για να αναδείξουμε το αρρωστημένο «εγώ» μας!

Θα μπορούσα να συντάξω ένα βιβλίο για το πώς αντιλαμβάνομαι τον «Πολιτισμό» όμως καλύτερα ο καθένας από μας ας αναλογιστεί τι έχει κάνει για τον «Πολιτισμό» και μετά να συνεχίσουμε.

Ίσως έτσι να καταλάβουμε γιατί οι φίλοι μας οι Άγγλοι αρνούνται να μας επιστρέψουν τ’ αγάλματα – γλυπτά του Παρθενώνα.

Ίσως η απάντηση – θέση τους να είναι και ο καθρέπτης της δικής μας κατάστασης και θέσης απέναντι σε υψίστης σημασίας θέματα που αφορούν τον Πολιτισμό μας και οι συνέπειες να είναι καταστροφικές εξαιτίας της ηθελημένης άγνοιας και αδιαφορίας μας.

Εύα Καπελλάκη – Κοντού [Εκπαιδευτικός και αρθρογράφος Lettere Classiche dell’ Universita’ degli studi di Napoli “Federico II”].

 

  30 January, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα