ΠΟΥ: Δίνουμε “μάχη για τις ζωές μας”, όμως υπάρχει ελπίδα

amna.gr  04 May, 2020 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ
ΠΟΥ: Δίνουμε “μάχη για τις ζωές μας”, όμως υπάρχει ελπίδα

Περιοχές του κόσμου αρχίζουν να αναδύονται από την πανδημία της νόσου COVID-19 και προσεκτικά να ξαναρχίζουν ένα είδος κανονικής ζωής, όμως ο νέος κορονοϊός θα θέτει σημαντικούς κινδύνους εωσότου αναπτυχθούν εμβόλια, επισήμανε σήμερα κορυφαίος επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο Μάικ Ράιαν, εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, είπε ότι την ώρα που πολλές χώρες παραμένουν στο μάτι της καταιγίδας, άλλες αρχίζουν να δείχνουν ότι είναι πιθανό να περιοριστεί η ασθένεια σε κάποιο βαθμό.

«Υπό αυτήν την έννοια, υπάρχει ελπίδα» σημείωσε ο Ράιαν, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς από τη Γενεύη.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο, η κατάσταση παραμένει πολύ, πολύ σοβαρή, όμως το μοτίβο της νόσου και η πορεία του ιού είναι πολύ διαφορετικά σε διαφορετικά μέρη του κόσμου αυτή τη στιγμή» σημείωσε.

«Αυτό που μαθαίνουμε είναι ότι είναι δυνατό να θέσουμε αυτήν την ασθένεια υπό έλεγχο και είναι δυνατό να ξαναρχίσουμε μια φυσιολογική οικονομική και κοινωνική ζωή, με έναν νέο τρόπο που πρέπει να ακολουθήσουμε για να το κάνουμε και με υπερβολική προσοχή και επαγρύπνηση».

Εντούτοις, ορισμένες χώρες στην Αφρική και την κεντρική και Νότια Αμερική καταγράφουν ακόμη «μια ανοδική πορεία κρουσμάτων» και αν και ενδεχομένως να μην φαίνεται πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα προς το παρόν, η διαθεσιμότητα των τεστ παραμένει ένα θέμα, συμπλήρωσε ο Μάικ Ράιαν.

«Βρισκόμαστε στη μέση της μάχης για τις ζωές μας. Όλοι μας σε ολόκληρο τον κόσμο» υπογράμμισε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΠΟΥ.

«Θα υπάρχει σημαντικός και εκτεταμένος κίνδυνος έως φθάσουμε σε ένα σημείο όπου θα έχουμε στα χέρια μας ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο, που θα είναι διαθέσιμο σε όλους».

Όπως εξήγησε ο Ράιαν, χώρες όπως η Κίνα, η Νότια Κορέα, η Σιγκαπούρη, η Νέα Ζηλανδία και άλλες έφθασαν σε αυτό που περιέγραψε ως μια «σταθερή κατάσταση» σε σχέση με την εξάπλωση της COVID-19.

Στο μεταξύ, η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική ξεκινούν την ανάδυση από «πολύ έντονες επιδημίες» της νόσου και επιχειρούν τώρα να καθοδηγηθούν σε μια ασφαλή έξοδο από τους σοβαρούς περιορισμούς στις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες, που επιβλήθηκαν πριν από λίγους μήνες.

Όπως υπογράμμισε ο Ράιαν, αυτό δείχνει «όχι ότι ο ιός μπορεί να νικηθεί πλήρως, αλλά ότι μπορούμε να φθάσουμε σε ένα σημείο όπου θα ελέγχουμε επαρκώς τον ιό ώστε οι κοινωνικές και οικονομικές ζωές μας να μπορούν να ξεκινήσουν ξανά».

Επανέλαβε, δε, ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση επιδιώκει τη χαλάρωση των περιορισμών, θα πρέπει να το κάνει με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή.

Ανακαλύφθηκε μονοκλωνικό αντίσωμα που μπλοκάρει την μόλυνση των ανθρώπινων κυττάρων από τον κορονοϊό

Ολλανδοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι βρήκαν ένα ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα, το οποίο μπλοκάρει τη μόλυνση των ανθρώπινων κυττάρων από τον SARS-CoV-2 που προκαλεί την πανδημική νόσο Covid-19. Αν και χρειάζεται ακόμη αρκετός χρόνος για να φανεί κατά πόσο το αντίσωμα έχει ανάλογη δράση όχι μόνο σε καλλιέργειες κυττάρων αλλά και μέσα στο σώμα των ανθρώπων, η ανακάλυψη δημιουργεί ελπίδες.

   Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης και του Ιατρικού Κέντρου του Εράσμειου Πανεπιστημίου του Ρότερνταμ, με επικεφαλής τους καθηγητές Μπέρεντ-Γιαν Μπος και Φρανκ Γκρόσβελντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature Communications", δήλωσαν αισιόδοξοι ότι η ανακάλυψη είναι το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη ενός πλήρως ανθρώπινου αντισώματος, το οποίο θα θεραπεύει ή θα προλαμβάνει την Covid-19.

   Το αντίσωμα, το οποίο διαπιστώθηκε ότι εμπόδισε τον κορονοϊό να εισδύσει στα ανθρώπινα κύτταρα στο εργαστήριο, προσδένεται σε μια περιοχή που είναι κοινή στους κορονοϊούς SARS-CoV και SARS-CoV-2. Συνεπώς μπορεί να ουδετεροποιήσει και τους δύο, ενώ δεν αποκλείεται να κάνει το ίδιο και σε μελλοντικούς κορονοϊούς.

   «Η νέα έρευνα βασίζεται στην εργασία που οι ομάδες μας είχαν κάνει στο παρελθόν πάνω σε αντισώματα που στοχοποιούν τον SARS-CoV, ο οποίος είχε εμφανιστεί το 2002-2003. Χρησιμοποιώντας τα αντισώματα που είχαμε βρει εναντίον εκείνου του ιού, βρήκαμε ένα το οποίο εμποδίζει επίσης τη λοίμωξη των κυττάρων και από τον SARS-CoV-2. Ένα τέτοιο αντίσωμα ουδετεροποίησης του ιού έχει τη δυνατότητα να αλλάξει την πορεία της λοίμωξης σε ένα οργανισμό που έχει μολυνθεί, να συμβάλει στην πλήρη εξαφάνιση του ιού ή να προστατεύσει έναν μη μολυσμένο άνθρωπο που εκτίθεται στον ιό», δήλωσε ο κ. Μπος.

   «Η ανακάλυψη παρέχει ένα ισχυρό θεμέλιο για επιπρόσθετη έρευνα πάνω σε αυτό το αντίσωμα, έτσι ώστε να αρχίσουμε την ανάπτυξη του ως μιας πιθανής θεραπείας για την Covid-19», σημείωσε ο κ. Γκρόσβελντ.

   Το γεγονός ότι το αντίσωμα είναι πλήρως ανθρώπινο, επιτρέπει να προχωρήσει ταχύτερα η ανάπτυξη και η αξιοποίηση του, μειώνοντας παράλληλα την πιθανότητα να προκαλεί ανοσολογικές παρενέργειες. Συνήθως τα θεραπευτικά αντισώματα αναπτύσσονται πρώτα σε ζώα και μετά από επιπρόσθετη εργασία «εξανθρωπίζονται». Χρειάζεται πάντως περισσότερη έρευνα έως ότου αξιολογηθεί κατά πόσο όντως το αντίσωμα προστατεύει από την Covid-19 ή μειώνει τη σοβαρότητα της λοίμωξης στους ασθενείς.

 

amna.gr  04 May, 2020 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα