Πρεμιέρα για το πετρέλαιο θέρμανσης

  15 October, 2021 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Πρεμιέρα για το πετρέλαιο θέρμανσης

Έως τον Δεκέμβριο και το επίδομα

Με αυξημένες τιμές έως και 45% κάνει πρεμιέρα σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης. Οι τιμές όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς ενδεχομένως να ξεπεράσουν ακόμη και το 1,15 ευρώ το λίτρο στα αστικά κέντρα και το 1,20 ευρώ στα νησιά. Η τιμή διάθεσης του πετρελαίου στην Αθήνα  θα ξεκινήσει στο 1,13 – 1,15 ευρώ το λίτρο στην Αθήνα από 0,798 ευρώ πέρυσι ενώ δεν αποκλείουν περαιτέρω αυξήσεις το επόμενο διάστημα ανάλογα με την πορεία της διεθνούς τιμής του Βrent το οποίο χθες βρέθηκε στα 84 δολάρια, αυξημένη κατά 55% σε σχέση με την αρχή της χρονιάς.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση σκοπεύει να χορηγήσει προκαταβολικά το σύνολο του επιδόματος θέρμανσης στα νοικοκυριά που πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά όρια. Σύμφωνα με πληροφορίες η πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους θα ανοίξει στα μέσα Νοεμβρίου, με το υπουργείο Οικονομικών να ξεκινάει άμεσα τις πληρωμές.

Υπολογίζεται ότι το φετινό επίδομα θα λάβουν περισσότερα από 1 εκατ. νοικοκυριά ενώ τα ποσά θα είναι αυξημένα στα 100 έως 750 ευρώ. Το κονδύλι του επιδόματος για τη σεζόν 2021-2022 θα ανέλθει συνολικά σε 168 εκατ. ευρώ από 84 εκατ. ευρώ πέρυσι και δικαιούχοι είναι:

-  Άγαμοι φορολογούμενοι ή έγγαμοι σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 14.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 180.000 ευρώ.

- Εγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα  αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Τα όρια προσαυξάνονται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο κατά 3.000 ευρώ.

 Σημειώνεται ότι το επίδομα χορηγείται υπό τον όρο ο δικαιούχος να έχει πραγματοποιήσει αγορές καυσίμων θέρμανσης αξίας μεγαλύτερης ή ίσης με το διπλάσιο του επιδόματος.

 

  15 October, 2021 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ