Προβλέψεις του Bill Gates που σοκάρουν.

mesaralive.gr  12 May, 2015 ΚΟΣΜΟΣ
Προβλέψεις του Bill Gates που σοκάρουν.

Φωτο: pestaola.gr

Εν έτη 1999 ο Bill Gates έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο «Business @ the Speed of Thought».

Στο συγκεκριμένο βιβλίο ο Gates επιχειρεί να παρουσιάσει τις θεωρίες του σχετικά με το πώς τα λειτουργικά συστήματα, το ίντερνετ, και η τεχνολογία γενικότερα θα διαμορφωθεί μελλοντικά και μαζί της θα αλλάξει και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι επιχειρήσεις. Ο Gates στο εν λόγω βιβλίο διατυπώνει δεκαπέντε προβλέψεις για το μέλλον που τότε φαινόντουσαν εξωπραγματικές.

Το εντυπωσιακό της υπόθεσης ήταν πως στην πορεία φάνηκε ότι οι προβλέψεις που έκανε το 1999 αποδείχθηκαν εξαιρετικά ακριβείς, και μάλιστα τα περισσότερα από αυτά που ανέφερε έχουν ήδη γίνει τεράστιες βιομηχανίες: έξυπνα κινητά τηλέφωνα, έξυπνα σπίτια, κοινωνικά δίκτυα και αμέτρητες χρήσεις του διαδικτύου, μερικές από τις οποίες ακόμα δεν έχουν αναπτυχθεί, αλλά είναι μάλλον βέβαιο πως πρόκειται να τις δούμε στο άμεσο μέλλον.

Ακολουθούν δεκαπέντε προβλέψεις του Bill Gates όπως αυτές αποτυπώνονται στο βιβλίο του:

1. Ιστοσελίδες που θα βοηθούν στην έρευνα αγοράς

Η πρόβλεψη του Bill Gates: «Θα αναπτυχθούν αυτοματοποιημένες υπηρεσίες σύγκρισης τιμών που θα επιτρέπουν στους ανθρώπους να επισκέπτονται διάφορες ιστοσελίδες, να βλέπουν μια γκάμα τιμών και να βρίσκουν το φθηνότερο προϊόν»

Η πραγματικότητα: Υπάρχει ένας αρκετά ευρύτατος αριθμός ιστοσελίδων που παρουσιάζουν τις τιμές διάφορων προϊόντων σε πολλές βιομηχανίες. Με αυτό το τρόπο οι καταναλωτές έχουν την ευκαιρία να κάνουν έρευνα αγοράς εύκολα και γρήγορα και να βρουν ένα προϊόν σε όσο το δυνατόν καλύτερη τιμή.

2. Κινητά τηλέφωνα

Η πρόβλεψη του Bill Gates: «ι άνθρωποι θα έχουν μαζί τους μικρές συσκευές που θα τους επιτρέπουν να βρίσκονται άμεσα σε επαφή με άλλους ανθρώπους αλλά και να κάνουν διάφορες δραστηριότητες από όπου και αν βρίσκονται. Θα μπορούν να δουν τις ειδήσεις και ότι άλλο μπορεί να τους ενδιαφέρει».

Η πραγματικότητα: Στις μέρες μας σχεδόν κανένας δεν φεύγει από το σπίτι του αν δεν έχει μαζί του το κινητό του, μέσω του οποίου μπορεί να πλοηγηθεί και στο διαδίκτυο.

3. Πληρωμές λογαριασμών και καλύτερη υγειονομική περίθαλψη μέσω διαδικτύου

Η πρόβλεψη του Bill Gates: «Οι άνθρωποι θα μπορούν να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους, να τακτοποιούν τα οικονομικά τους θέματα και να επικοινωνούν με τους γιατρούς τους μέσω του διαδικτύου».

Η πραγματικότητα: Οι πληρωμές λογαριασμών και η τακτοποίηση των οικονομικών θεμάτων μπορεί να γίνει μέσω του διαδικτύου με μεγάλη ευκολία. Ωστόσο ο τομέας της υγείας δεν έχει βελτιωθεί ακόμα σε ικανοποιητικό βαθμό μέσω του διαδικτύου, παρά το γεγονός ότι έχει πραγματοποιηθεί ουσιαστική πρόοδος.

4. Μηχανήματα που θα λειτουργούν σαν «βοηθοί» του ανθρώπου

Η πρόβλεψη του Bill Gates: «Θα αναπτυχθούν «προσωπικοί σύντροφοι». Δηλαδή συσκευές που θα είναι συνδεδεμένες και συγχρονισμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να ανταλλάσσουν δεδομένα. Οι συσκευές αυτές θα ελέγχουν τα email και άλλες δραστηριότητες του χρήστη ώστε να παρουσιάζουν πληροφορίες τις οποίες χρειάζεται. Όταν θα πηγαίνεις σε ένα κατάστημα θα μπορείς να ενημερώνεις τις συσκευές για τη συνταγή που θα θες να φτιάξεις και θα σου παρουσιάζουν μια λίστα από τα υλικά που θα χρειαστείς.

Η πραγματικότητα: Το Google Now είναι ένας έξυπνος βοηθός που λειτουργεί σε φορητές συσκευές και έχει αρχίσει να κατευθύνεται προς αυτή την κατεύθυνση. Ενώ υπάρχουν ήδη έξυπνες συσκευές που συλλέγουν πληροφορίες από τη ρουτίνα του χρήστη και του στέλνουν πληροφορίες που πιθανότατα θα του φανούν χρήσιμες.

5. Απευθείας σύνδεση με το σπίτι

Η πρόβλεψη του Bill Gates: «Θα υπάρχουν κάμερες στο σπίτι που θα σε ενημερώνουν πότε σε επισκέπτεται κάποιος όταν δεν βρίσκεσαι εκεί».

Η πραγματικότητα:  Η Dropcam, η οποία εξαγοράστηκε από τη Google για 555 εκατομμύρια δολάρια, πουλάει κάμερες παρακολούθησης που επιτρέπουν στον κάτοχό τους να παρατηρεί τι συμβαίνει στο σπίτι του όταν εκείνος δεν βρίσκεται εκεί.

6. Πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης

Η πρόβλεψη του Bill Gates: «Ιδιωτικές ιστοσελίδες για τους φίλους και τα μέλη της οικογένειας σου θα είναι σύνηθες φαινόμενο και θα σου επιτρέπουν να συνομιλείς και να σχεδιάζεις διάφορες  δραστηριότητες».

Η πραγματικότητα: Τα λόγια για σελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Twitter είναι μάλλον περιττά.

7. Αυτοματοποιημένες προσφορές

Η πρόβλεψη του Bill Gates: «Θα υπάρχει λογισμικό που θα γνωρίζει πότε έχει κάνει ο χρήστης κράτηση για ένα ταξίδι και θα χρησιμοποιεί πληροφορίες για να του προτείνει διάφορες δραστηριότητες. Θα του παρουσιάζει προσφορές, εκπτώσεις και χαμηλότερες τιμές για όλα τα πράγματα που θα θέλει να λάβει μέρος».

Η πραγματικότητα: Πολλές είναι οι ιστοσελίδες που προσφέρουν στους χρήστες ταξιδιωτικά πακέτα, ενώ και το Google και το Facebook έχουν διαφημίσεις με σχετικές προσφορές, οι οποίες βασίζονται στην τοποθεσία που βρίσκεται ο χρήστης και στα ενδιαφέροντα του.

8. Αθλητικά φόρουμ

Η πρόβλεψη του Bill Gates: «Ενώ βλέπεις κάποια αθλητική δραστηριότητα στη τηλεόραση, θα μπορείς να συζητήσεις με άλλους για τα όσα διαδραματίζονται και να ψηφίσεις ποιος θεωρείς ότι θα κερδίσει».

Η πραγματικότητα: Στις περισσότερες σελίδες κοινωνικής δικτύωσης μπορεί ο καθένας να πραγματοποιήσει τέτοιες συζητήσεις, με το Twitter μάλιστα να είναι το πρώτο σε προτίμηση.

9. Έξυπνες διαφημίσεις

Η πρόβλεψη του Bill Gates: «Οι συσκευές θα έχουν έξυπνες διαφημίσεις. Δηλαδή θα ξέρουν τις αγοραστικές συνήθεις του χρήστη και θα του παρουσιάζουν ανάλογες διαφημίσεις».

Η πραγματικότητα: Οι περισσότερες διαφημίσεις στο διαδίκτυο χρησιμοποιούν πλέον αυτή τη τακτική, με τους διαφημιστές να βρίσκουν τα «target group» τους μέσω των κλικ του χρήστη και τις αγορές που έχει κάνει μέσω διαδικτύου.

10. Τα κανάλια θα έχουν δικές τους ιστοσελίδες

Η πρόβλεψη του Bill Gates: «Τα τηλεοπτικά κανάλια θα έχουν τις δικές τους ιστοσελίδες, στις οποίες θα υπάρχει το περιεχόμενο των καναλιών αλλά και επιπλέον υλικό».

Η πραγματικότητα: Οι περισσότεροι τηλεοπτικοί σταθμοί πλέον έχουν τη δική τους ιστοσελίδα.

11. Διαδικτυακές ομάδες συζήτησης

Η πρόβλεψη του Bill Gates: «Οι κάτοικοι από διάφορες πόλεις και χώρες θα έχουν τη δυνατότητα να συζητάνε θέματα που τους ενδιαφέρουν μέσω του διαδικτύου».

Η πραγματικότητα: Τα περισσότερα ενημερωτικά site έχουν ειδική πλατφόρμα όπου οι αναγνώστες μπορούν να ρωτούν για διάφορα θέματα αλλά και να συζητούν μεταξύ τους. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα: το Twitter και το Facebook.

12. Ιστοσελίδες που σχετίζονται με τα προσωπικά ενδιαφέροντα

Η πρόβλεψη του Bill Gates: «Οι ιστοσελίδες που θα επισκέπτεται κάποιος δεν θα περιορίζονται από την τοποθεσία του αλλά από τα ενδιαφέροντα του».

Η πραγματικότητα: Υπάρχουν πολλών ειδών ιστοσελίδες, μερικές από τις οποίες μάλιστα έχουν συγκεκριμένο περιεχόμενο.

13. Λογισμικό διαχείρισης έργου

Η πρόβλεψη του Bill Gates: «Οι υπεύθυνοι μιας επιχείρησης θα συντονίζουν μια ομάδα μέσω του διαδικτύου, όπου θα μπορούν να επικοινωνούν ανά πάσα στιγμή, να ενημερώνουν για την πρόοδο του έργου και να βρίσκουν τους κατάλληλους ανθρώπους που θα βοηθήσουν στην υλοποίησή του».

Η πραγματικότητα: Υπάρχουν αμέτρητα τέτοιου είδους λογισμικά όπου επιτρέπουν σε ομάδες να συντονίζονται και να δουλεύουν μαζί.

14. Εύρεση εργασίας μέσω του διαδικτύου

Η πρόβλεψη του Bill Gates: «Οι άνθρωποι που ψάχνουν για εργασία θα μπορούν να ενημερωθούν για θέσεις που είναι διαθέσιμες, αλλά και να παρουσιάζουν τις ικανότητες τους».

Η πραγματικότητα: Ιστοσελίδες όπως το LinkedIn επιτρέπουν στους χρήστες να ανεβάσουν τα βιογραφικά τους και να βρίσκουν θέσεις εργασίας που να ανταποκρίνονται στα ενδιαφέροντα τους και τις ανάγκες τους.

15. Λογισμικό επιχειρηματικής κοινότητας

Η πρόβλεψη του Bill Gates: «Οι εταιρίες θα μπορούν να υποβάλουν προσφορές προκειμένου να αναλάβουν κάποιο πρότζεκτ. Αυτό θα είναι καλό για τις μεγάλες εταιρίες που θα επιθυμούν να αναλάβουν κάποιο έργο που δεν είχαν πραγματοποιήσει μέχρι τότε αλλά και για τις εταιρίες που ψάχνουν για νέους πελάτες».

Η πραγματικότητα: Πολλά είναι τα λογισμικά που επικεντρώνονται σε αυτό το τομέα, ούτως ώστε οι χρήστες τους να επικοινωνούν με άλλες επιχειρήσεις προκειμένου να ξεκινήσουν συζητήσεις που μπορούν να αποφέρουν μεγαλύτερες συμφωνίες.

Πηγή: Business Insider

 

mesaralive.gr  12 May, 2015 ΚΟΣΜΟΣ