“Προκλητική η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης”

  03 December, 2019 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
“Προκλητική η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης”

"Δεν είναι χρήσιμη και είναι προκλητική" η συμφωνία, λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ καλεί "όλες τις πλευρές" να απέχουν από ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις. Απίστευτη διγλωσσία από τις ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία. "Ψυχρολουσία" από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, την ώρα που ο Τραμπ "χάιδευε" τον Ερντογάν.

Συγκεκριμένα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτηρίζει «προκλητικό» το μνημόνιο κατανόησης της Τουρκίας με τη Λιβύη για τον καθορισμό των θαλάσσιων δικαιοδοσιών. «Η ανακοίνωση ενός υπογεγραμμένου μνημονίου κατανόησης για την οριοθέτηση μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης (GNA) έχει προκαλέσει εντάσεις στην περιοχή, δεν είναι χρήσιμη και είναι προκλητική» αναφέρει συγκεκριμένα το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ δεν παίρνουν γενικά θέση στις διαφωνίες για τα θαλάσσια σύνορα άλλων κρατών. Παρόλα όμως αυτά, κάλεσε «όλες τις πλευρές να απέχουν από ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο σε μια ευαίσθητη χρονικά στιγμή».

Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών παρατήρησε ότι «αυτές οι εξελίξεις δείχνουν τον κίνδυνο η σύγκρουση στη Λιβύη να λάβει ευρύτερες περιφερειακές διαστάσεις και την επείγουσα ανάγκη να εργαστούν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη μέσω διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας λύσης».

Πάντως οι αναφορές του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δείχνουν για ακόμη μία φορά την διγλωσσία των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία.

Κι αυτό γιατί μόλις λίγη ώρα πριν την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Ντόναλντ Τραμπ “έσταζε μέλι” για την Τουρκία.

«Μου αρέσει η Τουρκία και τα πάω πολύ καλά με τον πρόεδρο», δήλωσε ο Τραμπ, ενώ πρόσθεσε ότι η Άγκυρα «δεν θα μπορούσε να έχει στηρίξει περισσότερο» την Ουάσινγκτον όταν οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τον τουρκικό εναέριο χώρο για να εξαπολύσουν την επίθεση στην οποία τελικά σκοτώθηκε ο επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Μάλιστα ο Τραμπ έφτασε στο σημείο να “δικαιολογήσει” την αγορά ακόμη και των S-400 από την Τουρκία ρίχνοντας το φταίξιμο στον… Ομπάμα, σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πάιατ: Υποχώρηση από τη σταθερότητα η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη!

Λίγες ώρες νωρίτερα, σαφές μήνυμα στην Τουρκία πως η συμφωνία που υπέγραψε με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα δεν βοηθά τη σταθερότητα στην περιοχή έστειλε ο Τζέφρι Πάιατ στην Άγκυρα.

Ο Αμερικανός πρέσβης χαρακτήρισε πολύ σημαντική την πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο στις 7 Ιανουαρίου.

Μιλώντας στο περιθώριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο Τζέφρι Πάιατ τόνισε πως «αν και δεν έχουμε δει το κείμενο συμφωνίας Λιβύης – Τουρκίας υπάρχει ξεκάθαρη υποχώρηση από την κατάσταση σταθερότητας».

Σημείωσε δε πως «κάθε συμφωνία πρέπει να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο».

 

  03 December, 2019 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ