Πρόκριση για τον Ολυμπιακό-Αποκλεισμός για ΑΡΗ-ΠΑΟ (HL)

  12 August, 2022 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Πρόκριση για τον Ολυμπιακό-Αποκλεισμός για ΑΡΗ-ΠΑΟ (HL)

Ο Ολυμπιακός έδειξε τάσεις αυτοχειρίας στη Σλοβακία, αλλά κατάφερε, έστω και στα πέναλτι, να πάρει την πρόκριση για τα πλέι-οφ του Europa League και ταυτόχρονα να διασφαλίσει τη συμμετοχή του σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης και τη φετινή σεζόν. Οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν της Σλόβαν Μπρατισλάβα με 4-3 στη «ρώσικη ρουλέτα», αφού το 90λεπτο έληξε 1-1 (όπως και το ματς της περασμένης εβδομάδας στο Φάληρο) και η παράταση 2-2.

Στον κανονικό αγώνα, ο Ζινκερνάγκελ άνοιξε το σκορ στο 54΄, αλλά ο Σάπονιτς ισοφάρισε στο 4ο λεπτό των καθυστερήσεων. Στην παράταση, όπου οι Σλοβάκοι αγωνίστηκαν με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Αμπένα, ο Αγκιμπού Καμαρά ξανάδωσε προβάδισμα στους «ερυθρόλευκους» στο 101΄, για να «απαντήσει» στο 108΄ ο Γκριν.

Οι Πειραιώτες θα αντιμετωπίσουν στην επόμενη φάση τον Απόλλωνα Λεμεσού (18/8 στην Κύπρο και 25/8 στο «Γ. Καραϊσκάκης») διεκδικώντας ένα εισιτήριο για τους ομίλους της διοργάνωσης, ακόμη κι αν αποκλειστούν όμως, θα συνεχίσουν στο Europa Conference League.

Αν και οι «ερυθρόλευκοι» φάνηκε να μπαίνουν ορεξάτοι στο παιχνίδι, με σύστημα 4-2-3-1 και τον Ελ Αραμπί στην κορυφή της επίθεσης, οι γηπεδούχοι ήταν αυτοί που απείλησαν με σουτ του Κανκάβα στο 9΄ και του Τσακβετάτζε στο 14΄, τα οποία εξουδετέρωσε ο Βατσλίκ. Ο Ολυμπιακός «απάντησε» με την πρώτη μεγάλη ευκαιρία του ματς στο 25΄, όταν ο Κούντε έβγαλε τον Ελ Αραμπί απέναντι από τον Τσόβαν, ο οποίος όμως απέκρουσε με το πόδι το πλασέ του Μαροκινού. Η Σλόβαν συνέχισε να απειλεί από μακριά, αλλά ο Βατσλίκ ήταν σε ετοιμότητα στο νέο σουτ του Τσακβετάτζε στο 36΄, ενώ στο 39΄ ο Κούτσκα αστόχησε απελπιστικά από καλή θέση, στην τελευταία αξιόλογη φάση του α΄ μέρους.

Ανάλογη ήταν η εικόνα του ματς και στο ξεκίνημα του β΄ ημιχρόνου, με τους Σλοβάκους να μπαίνουν με αξιώσεις στην «ερυθρόλευκη» περιοχή στο 52΄, με την κεφαλιά του Γκριν να μη βρίσκει στόχο. Δύο λεπτά αργότερα, όμως, σε μία μάλλον ανύποπτη φάση, ο Ζινκερνάγκελ επιχείρησε ένα δυνατό σουτ έξω από την περιοχή, η μπάλα βρήκε λίγο στο πόδι του Κανκάβα, πήρε περίεργη πορεία και κατέληξε στην κλειστή γωνία του Τσόβαν, με τον Ολυμπιακό να παίρνει προβάδισμα πρόκρισης.

Το γκολ άλλαξε τα δεδομένα, καθώς η Σλόβαν υποχρεώθηκε να βγει μπροστά και να πιέσει, αφήνοντας βέβαια κάποια κενά στην άμυνά της. Στο 60΄ μία σειρά λαθών στην άμυνα της ελληνικής ομάδας λίγο έλειψε να κοστίσει, όμως ο Βατσλίκ έδιωξε το πολύ επικίνδυνο γύρισμα του Ζμραλ. Λίγα λεπτά αργότερα, μία σύρραξη μεταξύ παικτών των δύο ομάδων οδήγησε σε τρίλεπτη διακοπή, τέσσερις κίτρινες κάρτες και εκτόξευσε τη νευρικότητα, ιδιαίτερα στην πλευρά των γηπεδούχων που «κυνηγούσαν» στο σκορ. Στο 77΄ ο Σισέ έβαλε σωτήρια προβολή στον Κούτσκα, που ένα λεπτό αργότερα προσπάθησε να σκοράρει με ανάποδο «ψαλίδι», χωρίς να βρει στόχο. Στο 84΄ ο Σάπονιτς μπήκε στην περιοχή και έπιασε πιεζόμενος καλό σουτ, με τον Βατσλίκ να αντιδρά και πάλι σωστά. 

Ο Κάρλος Κορμπεράν επιστράτευσε στο τελευταίο δεκάλεπτο σχήμα με τρεις στόπερ, με την είσοδο του Μανωλά και στη συνέχεια (όταν αποχώρησε με τραυματισμό ο Μπα) με οπισθοχώρηση του Εμβιλά, αλλά η ομάδα του γύρισε υπερβολικά πίσω και δέχθηκε αφόρητη πίεση. Στο 90΄, μετά από κακή αντίδραση του Βατσλίκ σε μακρινό σουτ του Κανκάβα, ο Σάπονιτς έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα, αλλά υποδείχθηκε σωστά σε θέση οφσάιντ. Στο 93΄ ο Ολυμπιακός βρήκε επιτέλους μία σωστή μπαλιά για να βγει στην αντεπίθεση, αλλά το σουτ του Μασούρα βρήκε στο πάνω μέρος του οριζόντιου δοκαριού, και ένα λεπτό αργότερα, μετά από σέντρα-σουτ του Αγκμπο, ο Σάπονιτς από κοντά ισοφάρισε και έστειλε το ματς στην παράταση. Εκεί, όμως, η Σλόβαν υποχρεώθηκε να αγωνιστεί με δέκα παίκτες, καθώς ο Αμπένα μετά από μία αψιμαχία με τον Τικίνιο αντίκρισε τη δεύτερη κίτρινη κάρτα (η πρώτη ήταν στην προηγούμενη σύρραξη) και αποβλήθηκε στο 7ο λεπτό των καθυστερήσεων.

Στο έξτρα ημίωρο, ο Ολυμπιακός προσπάθησε να εκμεταλλευθεί την αρθμητική του υπεροχή, παίζοντας όμως χωρίς καθαρόαιμο επιθετικό, καθώς ο Τικίνιο (που είχε πάρει τη θέση του Ελ Αραμπί) αισθάνθηκε ενοχλήσεις και αντικαταστάθηκε από τον Κανέ. Εστω κι έτσι, οι «ερυθρόλευκοι» βρήκαν το γκολ στο 101΄. Από μία εξαιρετική βαθιά μπαλιά του Εμβιλά, ο Μασούρας πήρε την κεφαλιά παράλληλα προς την εστία κι εκεί πετάχτηκε ο Αγκιμπού Καμαρά για να νικήσει τον Τσόβαν. Οι Σλοβάκοι βρήκαν ξανά τον τρόπο να αντιδράσουν και ισοφάρισαν εκ νέου στο 108΄. Από φάουλ του Τσακβετάτζε, οι παίκτες της Σλόβαν έπαιξαν... βόλεϊ στην περιοχή παίρνοντας τρεις διαδοχικές κεφαλιές, με την τελευταία από τον Γκριν να στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα.

Στον υπολειπόμενο χρόνο δεν άλλαξε κάτι και η πρόκριση κρίθηκε στη διαδικασία των πέναλτι. Εκεί τα πράγματα ξεκίνησαν πολύ άσχημα για τον Ολυμπιακό, καθώς ο Κούντε έστειλε τη μπάλα άουτ και η Σλόβαν προηγήθηκε 2-0. Η άστοχη εκτέλεση του Κούτσκα επανέφερε την ισορροπία και η απόκρπυση του Βατσλίκ στο σουτ του Τσακβετάτζε έδωσε το δικαίωμα στον Ματιέ Βαλμπουενά να στείλει τον Ολυμπιακό στα πλέι-οφ του Europa League

Οι συνθέσεις:

ΣΛΟΒΑΝ ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑΣ (Βλάντιμιρ Βάις): Τσόβαν, Κάσια, Αμπένα, Ντε Μάρκο (69΄ Αγκμπο), Πάουσεκ (90΄ Μεντβέντεφ), Κανκάβα (90΄ Τσάβριτς), Κούτσκα, Ζμραλ (85΄ Ραμίρες), Τσακβετάτζε, Μπαρσεγκιάν (69΄ Σάπονιτς), Γκριν

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Κάρλος Κορμπεράν): Βατσλίκ, Άβιλα, Μπα (85΄ Μπουχαλάκης), Σισέ, Ρέαμπτσιουκ, Εμβιλά, Κούντε, Μασούρας, Ζινκερνάγκελ (68΄ Αγκ. Καμαρά), Ελ Αραμπί (68΄ Τικίνιο / 91΄ Κανέ / 110΄ Βαλμπουενά), Ραντζέλοβιτς (80΄ Μανωλάς

Πικρή ισοπαλία για τον ΠΑΟ

Το πάλεψε όσο δεν έπαιρνε, έφτασε τη Σλάβια Πράγας στα όριά της, έχασε ανεπανάληπτες ευκαιρίες (δοκάρι στο 2’), προηγήθηκε στο 58’, όμως δεν βρήκε το δεύτερο γκολ που έψαχνε ο Παναθηναϊκός και στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων είδε τους Τσέχους να ισοφαρίζουν από το ολέθριο λάθος του Καμπετσή και να παίρνουν εκείνοι την πρόκριση στα play off του Europa Conference League με το τελικό 1-1 στο «Απόστολος Νικολαΐδης». Μεγάλη προσπάθεια από τους «πράσινους» που ωστόσο, δεν έφτανε και πλέον μένουν εκτός Ευρώπης... 

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε τον αγώνα στα «κόκκινα» και μόλις στο 2ο λεπτό «άγγιξε» το γκολ έχοντας δοκάρι με τον Σπόραρ. Από εξαιρετική κάθετη πάσα του Μάγκνουσον στο χώρο προς τον Χουάνκαρ, ο Ισπανός μπακ γύρισε την μπάλα χαμηλά στο δεύτερο δοκάρι προς τον Σπόραρ, ο οποίος έκανε την προβολή, αλλά «σημάδεψε» το αριστερό δοκάρι κι άουτ.

Στο 10ο λεπτό η Σλάβια προσέγγισε για πρώτη φορά την περιοχή του Παναθηναϊκού, όμως το απευθείας φάουλ του Τραορέ πέρασε λίγο άουτ από το δεξί δοκάρι του Μπρινιόλι.

Ο Παναθηναϊκός συνέχισε να πιέζει ασφυκτικά τη Σλάβια και στο 20’ ο Αϊτόρ έκανε πολύ καλή ατομική ενέργεια και πλασέ, με τον Μάντους να απομακρύνει με δυσκολία και τον Ούσου να διώχνει μακριά απ’ την τσεχική άμυνα.

Στο 30’ οι Τσέχοι έχασαν μεγάλη ευκαιρία, όταν από πάσα του Τραορέ που ακινητοποίησε την «πράσινη» άμυνα, ο Ντουντιέρα πλάσαρε από καλή θέση πάνω από τα δοκάρια του Μπρινιόλι.

Δύο λεπτά αργότερα (32’) από καταπληκτική ενέργεια κι ασίστ του Βαγιαννίδη, ο Σπόραρ βρέθηκε σε θέση βολής, όμως «νικήθηκε» στο πλασέ του από τον Μάντους, ενώ τον τραβούσε από το δεξί χέρι ο Ούσου.

Στο 42’ υπήρξε μία φάση για την οποία οι παίκτες του Παναθηναϊκού έγιναν έξω φρενών με τον Άγγλο διαιτητή Πίτερ Μπάνκις, ζητώντας πέναλτι κι αποβολή του τερματοφύλακα της Σλάβια, ο οποίος είχε ήδη κίτρινη κάρτα. Σε εκτέλεση φάουλ του Αϊτόρ, ο γκολκίπερ της Σλάβια Μάντους «γκρέμισε» τον Σένκεφελντ μέσα στην περιοχή, όμως ο ρέφερι έδειξε συνέχεια στο παιχνίδι.

Στο δεύτερο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός «έχασε» απ’ το 55’ τον Σένκεφελντ, ο οποίος είχε τραυματιστεί στη μέση απ’ τη φάση του 42ου λεπτού όπου ζήτησαν πέναλτι οι «πράσινοι», με τον Δημήτρη Κουρμπέλη να παίρνει τη θέση του Ολλανδού στα μετόπισθεν.

Στο 58’ ο Παναθηναϊκός βρήκε το πολυπόθητο γκολ που έψαχνε, μετά από καταπληκτικό ένα-δύο του Χουάνκαρ με τον Τσέριν και σέντρα του Ισπανού μπακ προς τον Σπόραρ, ο οποίος τούτη τη φορά δεν αστόχησε και με κοντινή προβολή έκανε το 1-0 για τους «πράσινους».

Στο 68’ το σουτ του Σέβτσικ πέρασε λίγο άουτ από το δεξί δοκάρι του Μπρινιόλι, ενώ στο 85’ η γυριστή κεφαλιά του Σπόραρ από το φάουλ του Αϊτόρ αποκρούστηκε με υπερένταση σε κόρνερ από τον Μάντους. 

Όσο περνούσαν τα λεπτά και το παιχνίδι πλησίαζε προς το φινάλε, ο Παναθηναϊκός πίεζε με όλα του τα «όπλα», όμως στο 4ο λεπτό των καθυστερήσεων «πληγώθηκε» από ένα απίστευτο σφάλμα του Καμπετσή, ο οποίος γύρισε λανθασμένα την μπάλα προς τον Μπρινιόλι χωρίς να βλέπει, ο Γιουρέτσκα έκλεψε την μπάλα και ισοφάρισε για τη Σλάβια σε 1-1, «σφραγίζοντας» την πρόκρισή της.

Διαιτητής: Πίτερ Μπάνκις (Αγγλία)
Κίτρινες: Αλεξανδρόπουλος, Σένκεφελντ, Ρούμπεν, Μάγκνουσον, Χουάνκαρ - Τραορέ, Μάντους, Λινγκρ, Ντόρλεϊ, Σρανζ
Αποβολές:

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Μπρινιόλι, Κώτσιρας, Σένκεφελντ (55’ λ.τρ. Κουρμπέλης), Μάγκνουσον, Χουάνκαρ, Ρούμπεν, Αλεξανδρόπουλος (77’ Καμπετσής), Τσέριν, Βαγιαννίδης (77’ Ιωαννίδης), Αϊτόρ (88’ Καρλίτος), Σπόραρ.

ΣΛΑΒΙΑ ΠΡΑΓΑΣ (Γίντριχ Τρπισόφσκι): Μάντους, Ντουντιέρα (82’ Μάζοπουστ), Ούσου, Κατσαράμπα, Ντόρλεϊ, Τιεχί (82’ Γιουρέτσκα), Σρανζ (90’+7 Τεσλ), Τραορέ (61’ Σέβτσικ), Χόλες, Ολαγίνκα, Λινγκρ (61’ Ούσορ).

Πάλεψε,νίκησε,αποκλείστηκε ο ΑΡΗΣ

Άδοξο τέλος έλαβε και η φετινή ευρωπαϊκή πορεία του Άρη. Οι Θεσσαλονικείς νίκησαν μεν με 2-1 τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στο «Κλεάνθης Βικελίδης», ωστόσο αποκλείστηκαν από τη συνέχεια του UEFA Europa Conference League, έχοντας ηττηθεί με 2-0 στο Ισραήλ. Στα Play Off της διοργάνωσης, η ομάδα του Βλάνταν Ίβιτς θα αντιμετωπίσει τη Νις (18 και 25 Αυγούστου).

Κι όμως, τα πράγματα για την ομάδα του Χερμάν Μπούργος, που είχε οριζόντιο δοκάρι σε φάουλ του Λουίς Πάλμα (25'), θα μπορούσαν να είναι πολύ καλύτερα. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με πέναλτι του Αντρέ Γκρέι (60'), σε φάση που απέκτησαν και αριθμητικό πλεονέκτημα, λόγω της αποβολής του Νταν Γκλέιζερ με απευθείας κόκκινη κάρτα. Ωστόσο, ο Εράν Ζάχαβι στο 74' πέτυχε το «χρυσό γκολ» για τη Μακάμπι, προτού διαμορφώσει ο Σεΐκ Ντουκουρέ (81') το τελικό 2-1. 

Υπερβολικά... ήσυχο το πρώτο μερος. Ο Χουλιάν Κουέστα πρόλαβε στο 6' τον επικίνδυνο Ντζόρτζε Γιοβάνοβιτς, ενώ τρία λεπτά αργότερα το σουτ του Σεΐκ Ντουκουρέ βρήκε σε ετοιμότητα τον Ντάνιελ Πέρετζ. Στο 23', η σέντρα-σουτ του Ντάνιελ Μαντσίνι πέρασε παράλληλα από την εστία του Πέρετζ, ενώ στην εξέλιξη της φάσης, το φάουλ σε καλή θέση που κέρδισε ο Μόουζες Οντουμπάτζο, οδήγησε στο οριζόντιο δοκάρι έπειτα από την εκτέλεση του Πάλμα. Στη συνέχεια οι Ισραηλινοί ήλεγξαν το ρυθμό, με το ημίχρονο να λήγει ισόπαλο δίχως τέρματα. 

Χωρίς αλλαγές και στο ίδιο, χαμηλό τέμπο ξεκίνησε το δεύτερο 45λεπτο. Μέχρι που στο 54', σε μια ανύποπτη φάση, ο Γκλέιζερ έπεσε άγαρμπα πάνω στον Ιτούρμπε, με τον Τζον Μπίτον να καταλογίζει την εσχάτη των ποινών. Φάση στην οποία ο Σκωτσέζος διαιτητής αρχικά έδειξε κόκκινη κάρτα στον Νιρ Μπίτον, για να διορθώσει το λάθος του, αποβάλλοντας εν τέλει τον Γκλέιζερ. Το πέναλτι εκτέλεσε εύστοχα ο Γκρέι για το 1-0, με τη συμπλήρωση μιας ώρας παιχνιδιού. Κι αντί ο Άρης να εκμεταλλευτεί το αριθμητικό πλεονέκτημα, δέχθηκε γκολ. Στο 74', ο Ζάχαβι πήρε την κάθετη πάσα του Γκάβριελ Κανιτσόφσκι και με άψογο πλασέ ισοφάρισε σε 1-1. 

Τέλος; Όχι! Στο 80' ο Πέρετζ νίκησε σε τετ-α-τετ τον Γκρέι, αλλά στο επόμενο λεπτό ο Τζαμαϊκανός φορ με τακουνάκι έδωσε στον Ντουκουρέ για το 2-1. Το σουτ του Πάλμα (85') και η κεφαλιά του Γκρέι (87') δεν είχαν ευτυχή κατάληξη για τον Άρη, με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ να πανηγυρίζει μια πολύ δύσκολη πρόκριση με συνολικό σκορ 3-2. 

Διαιτητής: Τζον Μπίτον (Σκοτία) 
Κίτρινες: Φαμπιάνο, Πάλμα,  Πίρσμαν, Χατζηιωάννου - Σάμποριτ, Φαν Όβεριμ, Γιοβάνοβιτς, Χοζέζ, Γκολάσα, Πέρετζ.
Κόκκινες: Γκλέιζερ 

Οι συνθέσεις: 

ΑΡΗΣ (Χερμάν Μπούργος): Κουέστα, Οντουμπάτζο, Φαμπιάνο, Μπράμπετς, Πίρσμαν, Νταμπό (68' Καμάτσο), Ντουκουρέ (90'+5' Ντιοπ), Μαντσίνι (78' Ματέο), Πάλμα (90'+5' Χατζηιωάννου), Ιτούρμπε (68' Μανού), Γκρέι.  

ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (Βλάνταν Ίβιτς): Πέρετζ, Νιρ Μπίτον, Γεϊνί, Σάμποριτ, Φαν Οβεριμ (90' Νταν Μπίτον), Γκλέιζερ, Κανιτσόφσκι (90' Ρίκαν), Ζεράλδες, Χοζέζ (78' Κάντιλ), Κούβας (66' Γκολάσα), Γιοβάνοβιτς (66' Ζάχαβι).

 

  12 August, 2022 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ