
Φωτο:tavernoxoros.gr
Σίγουρα θα σας έχει τύχει όταν ψήνετε στα κάρβουνα ένα κομμάτι να παραψηθεί ή τελικά να καεί.Την επόμενη φορά που θα συμβεί μην επιχειρήσετε να το φάτε σκεπτόμενοι "Εντάξει λίγο κάηκε". Ο λόγος;
Το καμένο φαγητό είναι πολύ καρκινογόνο καθώς μέσα στου δημιουργείται μεγάλη συγκέντρωση μιας καρκινογόνας ουσίας, που ονομάζεται ακρυλαμίδια (acrylamides).
Αυτό συμβαίνει ακόμα πιο έντονα σε φαγητά που έχουν μεγάλη συγκέντρωση υδατανθράκων, όπως οι πατάτες, τα μακαρόνια το ψωμί, κλπ.
Όσο περισσότερο τα ψήνουμε, τόσο μεγαλύτερη και η συγκέντρωση.
Θα ήταν αδύνατον να αποφύγουμε την κατανάλωσή τους όμως μπορούμε να προσέξουμε να αποφύγουμε τη μεγάλη συγκέντρωσή τους, απλά ψήνοντας το τοστ μας λιγότερη ώρα, αποφεύγοντας το ψήσιμο στο τηγάνι (πχ της πατάτας μιας και στο τηγάνι πολλές φορές "αρπάζουν" στις άκρες), κλπ.
Τώρα, τα καμένα κρέατα, παρόλο που δεν έχουν υψηλή συγκέντρωση σε υδατάνθρακες, είναι και αυτά επικίνδυνα για την υγεία...
Όταν το κρέας καίγεται, τα αμινοξέα που περιέχονται στις πρωτεΐνες του, μπορούν να αλλάξουν χημικώς και να γίνουν καρκινογόνες. Το ίδιο ισχύει και για τα κρέατα που ψήνονται στη σχάρα και στα κάρβουνα, κι ας μην έχουν καεί.
Πηγή:Healthpro.gr
Δείτε επίσης
- Οι πέντε τροφές που προτείνουν οι ειδικοί για την ενδυνάμωση του εγκεφάλου
- Προσωπικός Γιατρός: Μέχρι τις 30 Ιουνίου η ελεύθερη εγγραφή των πολιτών
- Διατροφή: Το συστατικό που προλαμβάνει καρδιοπάθεια και διαβήτη
- Βαμμένα αλλά άδεια από προσωπικό τα Κέντρα Υγείας και αυτό το καλοκαίρι - Βγαίνουν άγονες οι θέσεις
- Ιατρικές εξετάσεις: Σε 60 ημέρες θα λήγουν όλα τα ηλεκτρονικά παραπεμπτικά από σήμερα