Προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων κατα τους ειδικούς

  26 November, 2020 ΑΡΘΡΑ
Προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων κατα τους ειδικούς

Σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, ο συνωστισμός που δημιουργείται έξω από τα σχολεία, «είναι κάτι που μπορεί να ρυθμιστεί»

«Πολύ σημαντικό» χαρακτήρισε το άνοιγμα των σχολείων ο καθηγητής Μικροβολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, προσθέτοντας ότι είναι κάτι που «διεθνώς αποτελεί προτεραιότητα».

«Τα σχολεία είναι κάτι το οποίο πρέπει να το δούμε με μεγάλη προσοχή, με την έννοια ότι τα παιδιά και οι γονείς ταλαιπωρούνται εκτός σχολείου», σημείωσε ο καθηγητής, εκφράζοντας την άποψη ότι, ο συνωστισμός που δημιουργείται έξω από τα σχολεία, «είναι κάτι που μπορεί να ρυθμιστεί».

Ανάλογη άποψη έχει και η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Μαρίζα Τσολιά, η οποία ανέφερε ότι η κινητικότητα έξω από τα σχολεία «δεν είναι τόσο μεγάλη, ούτε έχει ποσοτικοποιηθεί».

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, για την απόφαση να κλείσουν τα σχολεία, αλλά και το πότε θα ανοίξουν, είπε πως «σίγουρα την προηγούμενη εβδομάδα έπρεπε να μεγιστοποιήσουμε τα μέτρα, αλλά όσο βλέπουμε σταθεροποίηση της κατάστασης, πρέπει να χαλαρώσουμε τα μέτρα και πρώτα να ανοίξουμε τα σχολεία».

Σχετικά με το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία, η κ. Τσολιά, εξήγησε πως «όσο μεγαλώνει η ηλικία του παιδιού, προσομοιάζει με τους ενήλικες, όσον αφορά στη μεταδοτικότητα, γι’αυτό λέμε να ανοίξουν πρώτα τα Δημοτικά».

Ερωτηθείσα, ωστόσο αν θα ανοίξουν πρώτα τα Δημοτικά κι ίσως να μην ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια, υπογράμμισε πως «όλα θα συζητηθούν. Για την ώρα, πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή, δεν μπορούμε να μιλάμε για χαλάρωση των μέτρων με γεμάτες τις ΜΕΘ». Είπε όμως πως «σίγουρα θα ανοίξουν πρώτα οι μικρότερες τάξεις και μετά οι μεγαλύτερες και τα πανεπιστήμια».

«Λίγο πιο κλειστά» τα φετινά Χριστούγεννα

Σύμφωνα με τον Αλκιβιάδη Βατόπουλο, «διαφαίνεται επιπέδωση των κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όχι όμως στην περιφέρεια». Ο ίδιος επεσήμανε ωστόσο ότι, «τα κρούσματα παραμένουν πολλά».

Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι «λίγο πιο κλειστά», τόνισε ο κ. Βατόπουλος μιλώντας στην ίδια πηγή και σημείωσε ότι «δεν θα ήταν σκόπιμο να διοργανώνονται γιορτές και ρεβεγιόν, ούτε να ανακατεύονται άνθρωποι που δεν είναι κοντά», προτείνοντας ότι «θα πρέπει να γιορτάσουμε με αυτούς με τους οποίους ήδη βρισκόμαστε σε επαφή».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο άνοιγμα της αγοράς, λέγοντας πως «δεν έχει νόημα να πάει κάποιος να στριμώχνεται έξω από κάποιο κατάστημα, ο καθένας πρέπει να προσέξει τον εαυτό του», ενώ ερωτηθείς για το άνοιγμα των εκκλησιών ξεκαθάρισε πως «τα πάντα θα ανοίξουν με τον ίδιο τρόπο, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο ιός υπάρχει» και υπενθύμισε πως «ο συνωστισμός είναι επικίνδυνος».

Χαρακτήρισε, τέλος, «εξηγήσιμο αλλά όχι δικαιολογημένο το ότι υπάρχει αμφισβήτηση για τα εμβόλια» και τόνισε πως «όταν όμως θα κυκλοφορήσει θα έχει λάβει την έγκριση του Οργανισμού, που είναι αμείλικτος».

 

  26 November, 2020 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα