«Ψαλιδίζουν» τις πιστώσεις για τη δακοκτονία.

mesaralive  07 March, 2015 ΑΓΡΟΤΙΚΑ
«Ψαλιδίζουν» τις πιστώσεις για τη δακοκτονία.

Φωτο:tharrosnews.gr

Την έντονη ανησυχία της για τις μειωμένες πιστώσεις στο φετινό πρόγραμμα δακοκτονίας στη Κρήτη εκφράζει η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης πρωτογενή τομέα Θεανώ Βρέντζου, η οποία μάλιστα ζητάει συνάντηση για το θέμα στην Αθήνα με τον αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου.

Η φετινή χρηματοδότηση του προγράμματος, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου για την Περιφέρεια Κρήτης  είναι μειωμένη κατά 1,5 εκ. ευρώ γεγονός που δημιουργεί μεγάλους φόβους ότι η φετινή δακοκτονία δεν θα εξελιχθεί όπως πρέπει με αποτέλεσμα να πληγεί οικονομικά το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών, και κατ’ επέκταση η οικονομία της Κρήτης.

Μάλιστα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης έχει ζητήσει ήδη  με έγγραφο του να συζητηθεί το σοβαρό θέμα στην ΕΝΠΕ (Ένωση Περιφερειών Ελλάδας).

«Πληροφορηθήκαμε πριν από 3 ημέρες από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τις κατανομές των πιστώσεων όσον αφορά το φετινό πρόγραμμα της δακοκτονίας. Δυστυχώς είναι μειωμένες για το 2015 κατά 1,5 εκ. ευρώ σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης.

Είναι μια πολύ άσχημη εξέλιξη, αν τελικά ισχύσει, γιατί αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι θα υπάρξει μεγάλος κίνδυνος όσον αφορά την ελαιοπαραγωγή και κατ’ επέκταση θα πληγεί το εισόδημα του παραγωγού.

Για εμάς στην Κρήτη η ελαιοπαραγωγή αποτελεί το σημαντικότερο εισόδημα, και οι περικοπές στη χρηματοδότηση της δακοκτονίας θα δημιουργήσει μεγάλη ζημιά. Ήδη έχουμε στείλει έγγραφο στο Υπουργείο και ζητάμε συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα με τον Υπουργό τον κ. Αποστόλου. Οι χαμηλές πιστώσεις στη φετινή δακοκτονία αφορούν όλη την Ελλάδα και σε αυτό δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι.

Το θέμα θα απασχολήσει και την ΕΝΠΕ γιατί έχει στείλει σχετικό έγγραφο ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης» δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου και πρόσθεσε:  «Πρακτικά, με τη μειωμένη χρηματοδότηση, σημαίνει ότι το πρόγραμμα της δακοκτονίας δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί αλλά θα γίνει ένας ψεκασμός λιγότερο με ότι αυτό συνεπάγεται για την αντιμετώπιση του δάκου…»

 

mesaralive  07 March, 2015 ΑΓΡΟΤΙΚΑ