Ψηφιακό δελτίο αποστολής: Υποχρεωτική η εφαρμογή του από τις 2 Ιουνίου για τις επιχειρήσεις

Υποχρεωτική θα είναι από τη Δευτέρα, 2 Ιουνίου η εφαρμογή του ψηφιακού δελτίου αποστολής της ΑΑΔΕ για τις επιχειρήσεις. Παράλληλα επισημαίνεται πως οι επιχειρήσεις που δεν θα εφαρμόσουν το μέτρο θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο ύψους 500 ευρώ εάν τηρούν απλογραφικά βιβλία και το ποσό αυτό διπλασιαστεί στα 1.000 ευρώ εάν έχουν διπλογραφικό σύστημα.
Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν πως εξετάζεται να αυξηθούν τα ποσά των προστίμων στα 5.000 ευρώ και στα 10.000 ευρώ αντίστοιχα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει έως τώρα η απαιτούμενη νομοθετική ρύθμιση. Πάντως κριτήριο για την υποχρεωτικότητα του ψηφιακού δελτίου αποστολής είναι το ύψος του τζίρου μιας επιχείρησης.
Επίσης επισημαίνεται πως το μέτρο αφορά τις επιχειρήσεις που έχουν τζίρο άνω των 200.000 ευρώ ωστόσο εξαιρούνται από αυτό:
- οι οντότητες που έχουν ακαθάριστα έσοδα άνω των 5 εκατ. ευρώ,
- όσες είναι θυγατρικές αλλοδαπής εταιρείας και κάνουν χρήση του εμπορικού – λογιστικού προγράμματος διαχείρισης (ERP) της μητρικής αλλοδαπής εταιρείας,
- οι επιχειρήσεις που διακινούν φάρμακα και ιατρικά αναλώσιμα, ενεργειακά προϊόντα, οικοδομικά και συναφή υλικά ανεξαρτήτως τζίρου.
Διευκρινίζεται πως από την 1η Δεκεμβρίου 2025 εντάσσονται στο ψηφιακό δελτίο αποστολής όλες οι επιχειρήσεις και εκτός από την ψηφιακή έκδοση των παραστατικών και τη διαβίβαση των δεδομένων στα myDATA θα υπάρχει δυνατότητα ψηφιακής παρακολούθησης φορτώσεων – μεταφορτώσεων, παραλαβή παραστατικών και αγαθών με τη σάρωση QR Code των παραστατικών διακίνησης, καθώς και ποσοτικός και ποιοτικός έλεγχος από τον λήπτη.
Οι προθεσμίες
Αναλυτικά, σύμφωνα με την Κοινή Απόφαση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και της ΑΑΔΕ οι προθεσμίες είναι οι εξής:
Α’ Φάση (Βασικές Λειτουργίες έκδοσης και διαβίβασης δελτίων αποστολής στο myDATA)
Επιχειρήσεις της πρώτης περιόδου: Το μέτρο είναι προαιρετικό μέχρι την 1η Ιουνίου του 2025, ωστόσο είναι υποχρεωτικό από τις 2 Ιουνίου του 2025:
Έως και την 1/6/2025 καθορίζεται η προαιρετική διαβίβαση στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, των δεδομένων της ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών για την Α’ Φάση, για τις υπόχρεες επιχειρήσεις της πρώτης περιόδου (τζίρος πάνω από 200.000 ευρώ εξαιρουμένων των οντοτήτων που το ύψος των ακαθαρίστων εσόδων τους υπερβαίνει τα 5.000.000 ευρώ €, είναι θυγατρικές αλλοδαπής εταιρείας και κάνουν χρήση του εμπορικού/λογιστικού προγράμματος διαχείρισης (ERP) της μητρικής αλλοδαπής εταιρείας, καθώς και επιχειρήσεις που διακινούν φάρμακα και ιατρικά αναλώσιμα, ενεργειακά προϊόντα, οικοδομικά και συναφή υλικά ανεξαρτήτως τζίρου).
Για τις επιχειρήσεις αυτές, η Α’ Φάση γίνεται υποχρεωτική από 2/6/2025.
Επιχειρήσεις της δεύτερης περιόδου: Το μέτρο είναι προαιρετικό μέχρι τις 30 Νοεμβρίου του 2025, ωστόσο είναι υποχρεωτικό από την 1η Δεκεμβρίου του 2025:
Έως και τις 30/11/2025 καθορίζεται η προαιρετική διαβίβαση στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA των δεδομένων της ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών για την Α’ φάση, για τις υπόχρεες επιχειρήσεις της δεύτερης περιόδου (λοιπές επιχειρήσεις, που δεν εντάσσονται στην πρώτη περίοδο εφαρμογής).
Για τις επιχειρήσεις αυτές, η Α’ Φάση γίνεται υποχρεωτική από 1/12/2025.
Β’ Φάση (Ψηφιακή παρακολούθηση διακίνησης, μεταφορτώσεων και παράδοσης αγαθών)
Για το σύνολο των επιχειρήσεων: Το μέτρο είναι προαιρετικό από την 1η Αυγούστου του 2025 έως τις 30 Νοεμβρίου του 2025, ωστόσο είναι υποχρεωτικό από την 1η Δεκεμβρίου του 2025:
Από 1/8/2025 έως και 30/11/2025 καθορίζεται η προαιρετική διαβίβαση στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA των δεδομένων της ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών για τη Β’ φάση, για το σύνολο των υπόχρεων επιχειρήσεων.
Από 1/12/2025 και εφεξής διαβιβάζονται υποχρεωτικά στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA τα δεδομένα της ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών για το σύνολο των υπόχρεων επιχειρήσεων
Δείτε επίσης
- ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» με τις πληρωμές έως τις 23 Μαΐου
- Εφορία: «Παγίδα» σε 2,8 εκατ. φορολογούμενους με εισοδήματα από 10.000 – 20.000 ευρώ
- Δημόσιο:καμια αλλαγή στις ημερομηνίες καταβολής συντάξεων- Διευκρινίσεις για την προσωρινή σύνταξη
- Έξι στις δέκα συντάξεις κάτω από τα 1.000 ευρώ – Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία
- Ο «χάρτης» των πληρωμών: Τα ποσά που δίνουν e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 19 έως 23 Μαΐου