Πως χρήστες του TikTok σαμποτάρισαν την προεκλογική συγκέντρωση Τραμπ

  23 June, 2020 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Πως χρήστες του TikTok  σαμποτάρισαν την προεκλογική συγκέντρωση Τραμπ

Θαυμαστές της κορεάτικης ποπ και χρήστες του TikTok έκλεισαν εισιτήρια για την σαββατιάτικη προεκλογική συγκέντρωση του Τραμπ στην Τάλσα χωρίς να έχουν πρόθεση να τα χρησιμοποιήσουν, στο πλαίσιο μιας συντονισμένης προσπάθειας που κατάφερε να αφήσει άδειες εκατοντάδες θέσεις σε ένα στάδιο χωρητικότητας 19,000 ατόμων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, το σχέδιο γεννήθηκε μετά από ένα tweet του Τραμπ στις 11 Ιουνίου που καλούσε σε δωρεάν εγγραφή μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή ή κινητού τηλεφώνου. Οι νεαροί χρήστες του TikTok εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία για να καλέσουν τους followers τους να κλείσουν εισιτήρια.

«Ο Τραμπ προσπαθεί έμπρακτα να αποστερήσει το δικαίωμα ψήφου σε εκατομμύρια Αμερικανούς με πολλούς τρόπους, και για μένα, αυτή ήταν η διαμαρτυρία που ήμουν σε θέση να κάνω», δηλώνει η Έριν Χόφμαν, μια 18χρονη Νεοϋορκέζα στους Times, προσθέτοντας ότι η ίδια έκλεισε δύο εισιτήρια και έπεισε έναν από τους γονείς της να κλείσει άλλα δύο.

Στους διαδηλωτές απέδωσε τη χαμηλή προσέλευση ο Τραμπ

Μετά την μηδαμινή προσέλευση στην συγκέντρωση του Σαββάτου, ο υπεύθυνος για την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, Μπραντ Παρσκέιλ, κατηγόρησε για τις άδειες θέσεις τους διαδηλωτές του κινήματος Black Lives Matter που βρίσκονταν έξω από τον χώρο της συγκέντρωσης. Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι «έφτασαν ακόμη και να εμποδίζουν την πρόσβαση στους ανιχνευτές μετάλλου, απαγορεύοντας έτσι την είσοδο στους πολίτες».

Σε δήλωσή του την Κυριακή, ο Παρσκέιλ καταφέρθηκε εναντίον των δημοσιευμάτων για τη διαμαρτυρία μέσω TikTok, επέκρινε δημοσιογράφους και επέμεινε ότι η προσέλευση δέχθηκε πλήγμα από «μια βδομάδα κατά την οποία τα ΜΜΕ που διασπείρουν fake news προειδοποιούσαν τους πολίτες να μην συμμετέχουν στη συγκέντρωση γιατί διατρέχουν κίνδυνο από τον κοροναϊό και τους διαδηλωτές, σε συνδυασμό με πρόσφατες εικόνες των φλεγόμενων αμερικανικών πόλεων».

Τον «καίνε» οι υποστηρικτές του

Όμως πολιτικοί και αναλυτές που παρευρέθηκαν στη συγκέντρωση, πολλοί εκ των οποίων έχοντας μαζί και τα παιδιά τους, επιβεβαίωσαν ότι ήταν το συγκεκριμένο σχέδιο που σαμποτάρισε την προσέλευση.

«Του την έφεραν οι νέοι και οι θαυμαστές της κορεάτικης ποπ, οι οποίοι έκλεισαν εισιτήρια χωρίς να έχουν καμία πρόθεση να προσέλθουν στο χώρο», δήλωσε ο Τζόι Ράιντ στον αέρα του MSNBC, μετά την ομιλία του Τραμπ.

Το σχέδιο στο TikTok

Τη στιγμή που ο Τραμπ περηφανευόταν ότι πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι επεδίωξαν να κλείσουν εισιτήρια για τη συγκέντρωσή του, στο TikTok οι νεαροί χρήστες αναρτούσαν screenshots, στα οποία εμφανίζονταν να χρησιμοποιούν ταχυδρομικούς κώδικες της Τάλσα για να κλείσουν θέσεις, χωρίς να έχουν κανένα σκοπό να παρακολουθήσουν την προεκλογική ομιλία.

«Διαδόθηκε κυρίως μέσω του TikTok, όμως φροντίσαμε να το κρατήσουμε σε χαμηλούς τόνους, όπως στις περιπτώσεις εκείνων που κάνουν φάρσες ή ακτιβισμό», δήλωσε στους Times ένας χρήστης.

«Οι θαυμαστές της κορεάτικης ποπ στο Twitter και το εναλλακτικό τμήμα του TikTok έχουν μια καλή συνεργασία, στο πλαίσιο της οποίας μοιράζονται πληροφορίες μεταξύ τους πολύ γρήγορα. όλοι γνωρίζουν τους αλγόρυθμους και τους τρόπους να κάνουν ένα βίντεο να φτάσει σε μεγάλα κοινά, προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους».

Οι χρήστες των δημοφιλών κοινωνικών δικτύων έχουν συχνά επιχειρήσει να επιφέρουν πλήγματα στα συντηρητικά προφίλ της εναλλακτικής δεξιάς. Τις τελευταίες εβδομάδες, για παράδειγμα, τα hashtags που υποστηρίζουν το κίνημα «Blue Lives Matter», το οποίο υπερασπίζεται τους αστυνομικούς, δέχθηκαν συντονισμένο σαμποτάζ από άτομα που προωθούσαν εικόνες διάσημων μπλε ηρώων, όπως τα στρουμφάκια και ο Κάπτεν Πλάνετ.

Τι δήλωσαν οι Δημοκρατικοί

Η Αλεξάντρια Οκάζιο Κορτέζ του κόμματος των Δημοκρατικών χλεύασε τον Πασκέιλ, ενώ ευχαριστούσε τους φαν της κορεάτικης ποπ για το σχέδιό τους.

«Μόλις σας την έφεραν έφηβοι στο TikTok, κάνοντάς σας να πιστεύετε ότι ένα εκατομμύριο άτομα ήθελαν να παρακολουθήσουν την ομιλία λευκής ανωτερότητάς σας, σε τέτοιο βαθμό ώστε να συνωστιστούν σε ένα στάδιο εν μέσω πανδημίας», δήλωσε η Κορτέζ.

«Σύμμαχοι της κορεάτικης ποπ, σας βλέπουμε και εκτιμάμε τη συνεισφορά σας στη μάχη για δικαιοσύνη».

Η προεκλογική καμπάνια του Τραμπ αντέδρασε, κατηγορώντας την Οκάζιο-Κορτέζ ότι ενθαρρύνει μια πλατφόρμα που ανήκει σε άλλη χώρα, να εμπλακεί με τις εκλογές και την πολιτική ζωή των ΗΠΑ. Το TikTok ανήκει στην εταιρεία ByteDance με έδρα το Πεκίνο.

Σε δήλωσή του, οι εκπρόσωποι της προεκλογικής εκστρατείας του Τζο Μπάιντεν αρνήθηκαν ότι είχαν την παραμικρή εμπλοκή στην συγκεκριμένη προσπάθεια.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αποποιηθεί το ρόλο του ηγέτη και δεν πρέπει να μας εκπλήσσει του γεγονός ότι οι υποστηρικτές του τον εγκαταλείπουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος της καμπάνιας, Άντριου Μπέιτς.

 

Πηγή: www.theguardian.com

 

  23 June, 2020 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα