Πώς να προστατευτείτε από τη μάστιγα της κλοπής κωδικών πρόσβασης
Ισχυρό όπλο στην εργαλειοθήκη των ψηφιακών εγκληματιών αποτελεί πλέον το κακόβουλο λογισμικό, που είναι σχεδιασμένο να αποσπά τα ψηφιακά δεδομένα καταναλωτών.
Το κακόβουλο λογισμικό, γνωστό ως “κλέφτης” κωδικών πρόσβασης (password stealers), σημείωσε σημαντική αύξηση μέσα στο 2019. Σύμφωνα με τα δεδομένα της Kaspersky, ο αριθμός των χρηστών, που αποτέλεσαν στόχο password stealers αυξήθηκε από 600.000 το πρώτο μισό του 2018 σε πάνω από 940.000 κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου το 2019.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, αρκετά συχνά, αυτή η πληροφορία είναι ευαίσθητη και περιλαμβάνει λεπτομέρειες πρόσβασης σε διαδικτυακούς λογαριασμούς, αλλά και σε οικονομικής φύσεως πληροφορίες. Πρόκειται για πληροφορίες όπως αποθηκευμένους κωδικούς πρόσβασης, δεδομένα φόρμας αυτόματης συμπλήρωσης και αποθηκευμένες λεπτομέρειες για πληρωμή μέσω κάρτας.
Επιπροσθέτως, μερικές οικογένειες αυτού του είδους κακόβουλου λογισμικού είναι σχεδιασμένες κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να κλέβουν browser cookies, αρχεία των χρηστών από μία συγκεκριμένη τοποθεσία (για παράδειγμα, το desktop ενός χρήστη), όπως επίσης αρχεία εφαρμογών, όπως οι υπηρεσίες messenger.
Δραστηριότητα
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, μέσα στους τελευταίους έξι μήνες, η Kaspersky έχει εντοπίσει υψηλά επίπεδα δραστηριότητας από stealers στην Ευρώπη και την Ασία. Πιο συχνά, το κακόβουλο λογισμικό στόχευσε χρήστες στη Ρωσία, την Ινδία, τη Βραζιλία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ.
«Οι σύγχρονοι καταναλωτές παρουσιάζονται ολοένα και πιο δραστήριοι διαδικτυακά και ευλόγως βασίζονται στο Διαδίκτυο, για να πραγματοποιήσουν διάφορες εργασίες μέσα στην καθημερινότητά τους. Έτσι, τα ψηφιακά τους προφίλ γεμίζουν διαρκώς με όλο και περισσότερα δεδομένα και πληροφορίες, καθιστώντας τους έναν προσοδοφόρο στόχο για τους εγκληματίες, καθώς μπορούν να βγάλουν κέρδος με πολυάριθμους τρόπους στη συνέχεια” αναφέρει η ανάλυση της εταιρείες.
Όπως εξηγούν οι αναλυτές της, “αποθηκεύοντας με ασφάλεια κωδικούς πρόσβασης και πιστοποιητικά, οι καταναλωτές μπορούν να χρησιμοποιούν τις αγαπημένες τους διαδικτυακές υπηρεσίες έχοντας εμπιστοσύνη πως οι πληροφορίες τους δεν θα παραβιαστούν. Αυτό θα πρέπει επίσης να υποστηριχθεί από την εγκατάσταση μίας λύσης ασφάλειας, καθώς κανείς δεν μπορεί να είναι πάντα τόσο προσεχτικός».
Συμβουλές προστασίας
Η Kaspersky συνιστά στους καταναλωτές κάποια μέτρα, προκειμένου να διασφαλίσουν πως οι κωδικοί τους και άλλα πιστοποιητικά παραμένουν ασφαλή:
Μην μοιράζεστε κωδικούς ή προσωπικές πληροφορίες με φίλους ή οικογένεια καθώς μπορεί άθελα τους να τις εκθέσουν σε κακόβουλο λογισμικό. Μην τα δημοσιεύετε σε forum ή social media κανάλια.
Εγκαταστήστε πάντα αναβαθμίσεις και προϊοντικά patches για να διασφαλίσετε προστασία από τα πιο πρόσφατα κακόβουλα λογισμικά και απειλές.
Ξεκινήστε να χρησιμοποιείτε αξιόπιστες λύσεις ασφαλείας, που είναι σχεδιασμένες να αποθηκεύουν με ασφάλεια κωδικούς και προσωπικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων διαβατηρίων, αδειών οδήγησης και τραπεζικές κάρτες.
Δείτε επίσης
- Γεροπόταμος: Αναβολή στη δίκη για την πολύνεκρη τραγωδία
- Μπορεί να δούμε τυφώνες στη Μεσόγειο;
- Μουσταλευριά, σουτζούκι, κιοφτέρια: Ιστορία και συνταγές για τα παραδοσιακά γλυκά της Κρήτης
- Μεσαρα: Δεν έχουν τέλος οι καραβιές των μεταναστών
- ΗΠΑ: Στο έλεος του κυκλώνα Μίλτον η Φλόριντα - Καταστροφές σε σπίτια και διακοπές ρεύματος
Σχετικά άρθρα
- Τσίπρας: Ο πρωθυπουργός των υποκλοπών οφείλει να παραιτηθεί
- Βουλή: Διασταυρώνουν τα ξίφη τους με φόντο τις υποκλοπές
- Υποκλοπές: Η γραμμή άμυνας της κυβέρνησης απέναντι στην εκστρατεία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ
- Ν. Ανδρουλάκης: Επιβεβαιώνεται η θεσμική εκτροπή
- Κυβερνηση: Το “αγκάθι” των υποκλοπών και τα σενάρια για εκλογές