Πως πάρθηκε η απόφαση για το άνοιγμα της αγοράς-Όλοι οι νέοι κανονες

  16 January, 2021 ΑΡΘΡΑ
Πως πάρθηκε η απόφαση για το άνοιγμα της αγοράς-Όλοι οι νέοι κανονες

Τα επιδημιολογικά δεδομένα που είχε στα χέρια του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ανάγκη για επανεκκίνηση της οικονομίας

Οκύβος για το άνοιγμα των καταστημάτων ερρίφθη κατά τη διάρκεια της πρωινής σύσκεψης των λοιμοξιολόγων, εντούτοις το πλήρες άνοιγμα -με αυστηρά μέτρα- της αγοράς ήταν ένα ενδεχόμενο που κυοφορούνταν εδώ και λίγες ημέρες στη κυβέρνηση. Τα επιδημιολογικά δεδομένα που είχε στα χέρια του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν τέτοια ώστε να αποπνέουν αρκετή αισιοδοξία και ο πίνακας του ECDC που παρουσίασε ο πρωθυπουργός στη Βουλή αποτέλεσε το βασικό επιχείρημα του Μεγάρου Μαξίμου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία όπως παρουσιάζονται στο σχετικό χάρτη που δημοσιοποίησε αυτήν την εβδομάδα, όλη η Ευρώπη είναι κόκκινη Μόνο η Ελλάδα και η Φινλανδία είναι κίτρινες και έχουν και ορισμένες Περιφέρειες πράσινες. Την ίδια στιγμή, ο δείκτης θετικότητας, δηλαδή το ποσοστό των θετικών τεστ επί του συνόλου των τεστ που γίνονται είναι πια κάτω του 3% και τις τελευταίες δέκα μέρες και βαίνει μειούμενος. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τις απώλειες ανθρώπινων ζωών η χώρα μας από την έναρξη της πανδημίας βρίσκεται στην 21η θέση από το τέλος. Είμαστε η 5η λιγότερο κακή χώρα στο επίπεδο των θανάτων, με 518 συμπολίτες μας ανά 1.000.000 πληθυσμό.

Παράλληλα, ο αριθμός των νοσηλευομένων ασθενών έχει μειωθεί σημαντικά σε όλη την επικράτεια και υπολογίζεται στους 1.700 ασθενείς, ενώ ο μέσος αριθμός ανά ημέρα ήταν 130, υποδιπλάσιος από αυτόν που είχαμε πριν από ένα μήνα. Ο αριθμός, δε, των κρουσμάτων παραμένει σταθερός τις τελευταίες τρεις εβδομάδες και ο κυλιόμενος μέσος όρος των τελευταίων 7 ημερών είναι 650 κρούσματα ανά ημέρα.

Στο βάθος η οικονομία

Με άλλα λόγια, τα στοιχεία επέτρεψαν στην κυβέρνηση να πάρει ένα ρίσκο, όπως ομολογούν και συνεργάτες του πρωθυπουργού. Κι αυτό διότι ναι μεν παρατηρείται μια αποκλιμάκωση, αλλά ένα ακόμη κύμα πανδημίας δεν μπορεί να αποκλειστεί από κανένα. Εξ ου κιόλας από το βήμα της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι τα στοιχεία δεν δικαιολογούν κανέναν απολύτως εφησυχασμό. «Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος, κάθε άνοιγμα οικονομικής δραστηριότητας εγκυμονεί τον κίνδυνο για μία αύξηση των κρουσμάτων. Όσο αυτή η αύξηση των κρουσμάτων είναι λελογισμένη και ελεγχόμενη και όσο δεν βάζει σε πίεση το Σύστημα Υγείας, είναι κάτι το οποίο μπορούμε να το αντέξουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού το διάστημα Νοέμβριου -Δεκεμβρίου όπου το δεύτερο κύμα της πανδημίας «σάρωσε»τη χώρα.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση για το άνοιγμα της αγοράς ποδηγετήθηκε από την οικονομία. Ειδικότερα, κάθε μήνας lockdown στοιχίζει στην ελληνική οικονομία παραπάνω από 3 δισεκατομμύρια, και συνεπώς η κυβέρνηση επιχειρεί να μειώσει όσο το δυνατόν περισσότερο το διάστημα του lockdown. Και μπορεί το click away να έδωσε μια ανάσα στα καταστήματα, αλλά το μέτρο είναι δύσκολο εφαρμόσιμο σε καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, ένας ιδιαίτερα σημαντικός κλάδος της Ελληνικής οικονομίας.

Ορόσημο η αρχή του καλοκαιριού

Τα βλέμματα, πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου είναι στραμμένα στη διαδικασία των εμβολιασμών. Εντός του επόμενου μήνα θα τεθούν σε λειτουργία 4 μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν 20.000 εμβολιασμούς ημερησίως, πέρα από τους εμβολιασμούς οι οποίοι θα γίνονται στις υπόλοιπες εμβολιαστικές γραμμές. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 εκτιμάται ότι θα φτάσουν στη χώρα μας 4.600.000 δόσεις εμβολίων. Κατά συνέπεια, όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι ο εφικτός ο στόχος στις αρχές του καλοκαιριού ο πληθυσμός μας να είναι ασφαλής.

Οι νέοι κανόνες στο λιανεμπόριο

Από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου ανοίγει ξανά το λιανεμπόριο, αλλά το άνοιγμα των καστημάτων συνοδεύεται από νέους κανόνες, τόσο για τη μετακίνηση με sms στο 13033 καθώς μπαίνει χρονικό όριο 2 ωρών, όσο και για την παραμονή μέσα στα καταστήματα, καθώς παραμένουν σε ισχύ περιοριστικά μέτρα λόγω του lockdown για τον κορονοϊό. Όλοι είναι νέοι κανόνες που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, οι εξαιρέσεις και τι ισχύει με την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Όπως ανακοινώθηκε επισήμως από τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, από τις 18 Ιανουαρίου ξεκινούν πάλι την παροχή υπηρεσιών οι δραστηριότητες σε κομμωτήρια και κουρεία, αλλά και κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες διαιτολογίας, υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση, τις υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος. Επίσης ανοίγουν τα ΚΤΕΟ.

Τα καταστήματα ανοίγουν με προαιρετικό ωράριο λειτουργίας από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Η 8η νυχτερινή ορίστηκε, ώστε να υπάρχει μια ώρα περιθώριο για να μπορούν να επιστρέψουν όλοι στα σπίτια τους καθώς ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί. Επισημαίνεται ότι το κυνήγι και το ψάρεμα παραμένουν προσωρινά σε αναστολή.

Για να γίνει η μετακίνηση θα πρέπει να στέλνετε sms στο 13033 με την επιλογή 2, μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, ή με το έντυπο βεβαίωση κίνησης, με χειρόγραφη βεβαίωσης κίνησης. Το ίδιο μήνυμα και ο ίδιος αριθμός ισχύει για μετάβαση σε οποιοδήποτε κατάστημα λιανικού εμπορίου.

Το χρονικό όριο των 2 ωρών δεν ισχύει για τα κομμωτήρια

Τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου θα επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, χωρίς ωστόσο τις μεθόδους του click away και του click in shop, εκτός από τις «κόκκινες περιοχές». Ανάμεσα στα άλλα που θα λειτουργήσουν είναι και τα κομμωτήρια, στα οποία οι πελάτες μπορούν να πηγαίνουν μόνο με ραντεβού και αφού θα έχουν στείλει SMS στο 13033. Όπως εξήγησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ειδικά για την περίπτωση των κομμωτηρίων, δεν ισχύει το χρονικό όριο των 2 ωρών, όπως δηλαδή σε όλο το υπόλοιπο λιανεμπόριο. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε: «Όταν έχεις στείλει το μήνυμα 2 για ψώνια, μπαίνεις σε όποιο κατάστημα θέλεις, αρκεί να έχει χώρο. Κάθε κατάστημα, με βάση την υπουργική απόφαση που θα εκδώσουμε, θα πρέπει να έχει αναρτήσει στην είσοδο σε εμφανές σημείο τον μέγιστο αριθμό ατόμων που επιτρέπεται να έχουν μέσα με βάση τα τετραγωνικά τους, προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο των ελεγκτικών αρχών, αλλά να ξέρουν και οι πελάτες». 

Την άλλη εβδομάδα οι αποφάσεις για ψάρεμα, κυνήγι, πρακτορεία ΟΠΑΠ

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες δραστηριότητες, όπως το ψάρεμα, το κυνήγι αλλά και τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως οι αποφάσεις θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα, ενώ αποκάλυψε ότι στη χθεσινή του πρόταση προς την Επιτροπή περιλαμβανόταν και η επαναλειτουργία των πρακτορείων ΟΠΑΠ, με αυστηρούς κανόνες και κατάλογο πελατών.

«Το εισηγήθηκαν γιατί πολλοί συμπολίτες μας εξοφλούν λογαριασμούς στα πρακτορεία και τώρα που είναι κλειστά πηγαίνουν στις τράπεζες. Άρα, η λειτουργία τους θα μπορούσε να αποφορτίσει σε μεγάλο βαθμό και την πίεση στις τράπεζες. Ωστόσο, η Επιτροπή ήθελε λίγο περισσότερο χρόνο για να δώσει άδεια και έχουμε συμφωνήσει να το δούμε στην επόμενη συνεδρίαση την άλλη Παρασκευή», δήλωσε. 

"Αν πάει καλά το λιανεμπόριο, ίσως ανοίξει και η εστίαση"

χτίδα φωτός» και για το άνοιγμα της εστίασης, μετά το λιανεμπόριο, άφησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στο Open και τη Φαίη Μαυραγάνη. Ο καθηγητής αναφέρθηκε στο πώς ελήφθη η απόφαση για το άνοιγμα των καταστημάτων παρά την πανδημία του κορονοϊού, εξήγησε πώς η επιτροπή έκανε δεκτή την εισήγηση του υπουργείου Ανάπτυξης και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξεταστεί σε δύο εβδομάδες το θέμα της εστίασης. 

«Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στην ελληνική οικονομία. Οι όροι όπως τους εισηγήθηκε ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης όπως οι 2 ώρες και ο αριθμός των ατόμων στα καταστήματα είναι οι προϋποθέσεις για να λειτουργήσει το λιανεμπόριο. Η επιτροπή συναίνεσε προς αυτή την κατεύθυνση, ελπίζοντας ότι θα τηρηθούν οι όροι και ο κόσμος θα πειθαρχήσει», υπογράμμισε. «Γνωρίζουμε πόσο εύκολα εξαπλώνεται ο κορονοϊός από περιοχή σε περιοχή, αλλά επειδή τονίστηκε ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στην οικονομία, η επιτροπή συναίνεσε να γίνει αυτή η προσπάθεια. Μπορούμε να πάμε και την Τρίτη να ψωνίσουμε ή αν δούμε κόσμο να πάμε λίγο αργότερα», είπε. Ο καθηγητής τόνισε ότι το υγειονομικά ασφαλές είναι να μην ανοίξει τίποτα. «Θέλω να πιστεύω ότι θα κερδηθεί το στοίχημα. Δεν σημαίνει ότι είμαστε υποχρεωμένοι Δευτέρα πρωί να πάμε να ψωνίσουμε».

Όσον αφορά μια πιθανή διασπορά του ιού λόγω της αύξησης της κινητικότητας με το άνοιγμα της αγοράς τη Δευτέρα, ο κ. Βατόπουλος είπε: «Δεν μπορώ να υπολογίσω το ρίσκο. Θα αυξηθούν λίγο τα κρούσματα, κάθε άνοιγμα της κινητικότητας αυξάνει τα κρούσματα, αλλά ελπίζω να μη γίνει σε αριθμό που δεν θα είναι διαχειρίσιμος». Σχετικά με τον εμβολιασμό του πληθυσμού που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, ο καθηγητής σημείωσε ότι το εμβόλιο δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα άμεσα, αλλά μέχρι το καλοκαίρι θα έχει μπει και αυτό το μέτωπο σε μια σειρά.

Αναφορικά με τυχόν διαφωνίες ανάμεσα στα μέλη της επιτροπής, επισήμανε ότι υπήρχαν κάποιοι πιο συντηρητικοί, αλλά δεν είναι εκεί το πρόβλημα. «Έχουμε μεταξύ μας συναίνεση, καταλαβαίνουμε τις αγωνίες και τις αντιρρήσεις». «Αν γεμίσει η Ερμού σαν να είναι διαδήλωση, σημαίνει ότι δεν μπορούμε να πείσουμε τον κόσμο. Χρειάζεται καλό σύστημα επιτήρησης, αν δούμε ουρές τη Δευτέρα το απόγευμα μπορεί και την ίδια μέρα να παρθούν αποφάσεις», υπογράμμισε.

«Τα κρούσματα έχουν ελαττωθεί αλλά δεν έχουν εξαφανιστεί. Τον Μάιο είχαμε ελάχιστα κρούσματα, και είδαμε ότι είναι εύκολο να ξεφύγει η κατάσταση. Προϋποθέσεις είναι να τηρούνται τα μέτρα- το 2ωρο sms και οι αποστάσεις. Και η λεπτομερής επιδημιολογική επιτήρηση για να εντοπίσουν οι αρμόδιοι ότι ξεφεύγει η κατάσταση και να επιστρέψουμε στο lockdown», ανέφερε. Όσον αφορά στο άνοιγμα της εστίασης o κ. Βατόπουλος τόνισε: «Η ευχή όλων είναι να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα αλλά τα πράγματα γίνονται με μια σειρά, την οποία κανονίζει η πολιτεία και θέτει τις προτεραιότητες. Δυστυχώς διασκέδαση και εστίαση έρχονται σε δεύτερο στάδιο. Αν πάει καλά το λιανεμπόριο θα μπορέσουμε να συναινέσουμε. Η επιτροπή έχει αποφασίσει να παίρνονται οι αποφάσεις κάθε Παρασκευή, πιθανώς στο επόμενο δεκαπενθήμερο. Να το πω και απλά, “όποιος καίγεται από τον χυλό, φυσάει και το γιαουρτι”, πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί».

 

  16 January, 2021 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα