Πως θα αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί για τις ζημιές στα λιόφυτα

  25 January, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Πως θα αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί για τις ζημιές στα λιόφυτα

Σε μια χρονιά στην οποια οι καταστροφή στο χώρο του ελαιολάδου είναι μεγάλη, οι ελαιοπαραγωγοί αναζητούν τρόπους για να επιβιώσουν, αναμένοντας ταυτόχρονα και τη στήριξη από την πλευρά της Πολιτείας.

Έδω και καιρό έχει ανοίξει η κουβέντα για την αποζημίωση των αγροτών και τα ποσά που θα πρέπει να συγκεντρωθούν και να κατανεμηθούν, με το μέλος της ΟΑΣΝΗ Μιχάλη Καμπιτάκη να προτείνει μέσα από το voucherergasia.gr τους τρόπους καταβολής τους.

Όπως αναφέρει οι πηγές χρηματοδότησης και στήριξης των αγροτών πρέπει να είναι τρεις γιατί τα χρήματα που απαιτούνται είναι πολλά, αγγίζοντας τα 140 εκ. ευρώ. Η πρώτη πηγή κατά τον κ. Καμπιτάκη πρέπει να είναι τα πακέτα de minimis, αρκεί ο ίδιος ο Υπουργός να προωθήσει το θέμα αυτό και τη συγκεκριμένη διαδικασία. Αξίζει να ειπωθεί βέβαια πως αν γίνει αυτό θα είναι η πρώτη φορά που θα καταβληθούν χρήματα μέσω αυτών των πακέτων για ελαιοκαλλιέργειες.

Σίγουρα ένα ποσό πρέπει να είναι από εκεί. Η δεύτερη πηγή  χρηματοδότησης πρέπει να είναι μέσα από το φάκελο που θα κατατεθεί προς την Ε.Ε. με στόχο να πάρουν οι αγρότες χρήματα με το αιτιολογικό της καταστροφής λόγω της κλιματικής αλλαγής.

 Και η τρίτη πηγή πρέπει να είναι η χρηματοδότηση μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό. «Είναι το σοβαρότερο ζήτημα αυτό, γιατί κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε  η Πολιτεία να στηρίξει τους αγρότες και μέσα από τον αγροτικό κορβανά. Να προϋπολογιστεί ένα ποσό και από εκεί για να συγκεντρωθούν τα χρήματα που είναι απαραίτητα για τους αγρότες και κάθε παραγωγός να συνεχίσει να καλλιεργεί», επισημαίνει το μέλος της ΟΑΣΝΗ.

«Αν δεν δοθούν φέτος αποζημιώσεις πολλές καλλιέργειες θα εγκαταλειφθούν». Σε αυτή τη δυσάρεστη πρόβλεψη προχωρά ο κ. Καμπιτάκης, κλείνοντας την τοποθέτηση του, λέγοντας ότι το μέλλον των αγροτών σε διαφορετική περίπτωση είναι δυσοίωνο.

 

  25 January, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα