Πώς θα έρθει το Άγιο Φως στην Ελλάδα

  14 April, 2020 ΑΡΘΡΑ
Πώς θα έρθει το Άγιο Φως στην Ελλάδα

Μια μοναδική και εξαιρετικά…στεγανοποιημένη διαδικασία θα ακολουθηθεί για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός στην Ελλάδα, ενώ είναι σαφές ότι φέτος δεν θα διαμοιραστεί σε όλη την Επικράτεια με τις ειδικές πτήσεις που γίνονταν τα τελευταία χρόνια.

Ήδη, στο Ισραήλ υπάρχουν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ενώ φέτος δεν θα ταξιδέψει καν ελληνική αποστολή στο Ισραήλ για την παραλαβή του Φωτός.

Μετά τον Ναό της Αναστάσεως, όπου η διαδικασία δεν θα θυμίζει σε τίποτα τα προηγούμενα χρόνια, το Άγιο Φως θα ξεκινήσει να μεταφέρεται σε διαφορετικά σημεία, με ελάχιστους συνοδούς.

Στην περίφημη Πύλη της Γιάφας θα αναμένει ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στα Ιεροσόλυμα, Παναγιώτης Σοφιανόπουλος, ο οποίος θα παραλάβει επ’ ονόματι του ελληνικού κράτους το Άγιο Φως και θα το μεταφέρει στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ, όπου θα έχει σταθμεύσει, χωρίς να κατέβει κανένας επιβαίνων στο έδαφος, ελληνικό αεροσκάφος.

Ο κ. Σοφιανόπουλος δεν θα ανέβει στο αεροπλάνο, ενώ το Άγιο Φως, πέραν του πληρώματος του αεροπλάνου, θα συνοδεύσουν μόνο ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου, Αρχιμανδρίτης κ. Δαμιανός και ένας βοηθός του.

Στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος θα αναμένουν οι εκπρόσωποι της Πολιτείας: ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Κώστας Βλάσσης, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, και ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος.

Ολιγομελές θα είναι και το τιμητικό άγημα που δεν θα θυμίζει σε τίποτα τα περυσινά δεδομένα, αποτελούμενο από οχτώ άτομα και τον επικεφαλής, ενώ θα υπάρχει και μια εννιαμελής μπάντα.

Οι εκπρόσωποι Πολιτείας και Εκκλησίας θα κάνουν δηλώσεις σε απόσταση από τους δημοσιογράφους που θα καλύπτουν την άφιξη του Αγίου Φωτός.

Τις τελευταίες μέρες, μάλιστα, άλλαξε και ο σχεδιασμός για διαμοιρασμό του Φωτός στην επικράτεια, με ειδικές πτήσεις της Aegean Airlines και της Sky Express.

Με βάση την αρχική ιδέα, μετά την Αθήνα το Φως θα πήγαινε στη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, τη Ρόδο, την Αλεξανδρούπολη, την Κω, τη Μυτιλήνη, τα Χανιά και την Πάρο.

Κάτι τέτοιο, όμως, δεν θα συμβεί, καθώς ελήφθη η απόφαση να μην επιστρατευτούν οι ειδικές πτήσεις, αφ’ ης στιγμής που, ούτως ή άλλως, δεν θα λάβει χώρα η ακολουθία της Ανάστασης στις εκκλησίες της χώρας.

Έτσι, με βάση τον τρέχοντα σχεδιασμό, εκτός της Αττικής, υπάρχει και το ενδεχόμενο μεταφοράς του Φωτός με ειδική πτήση στη Θεσσαλονίκη.

Ως προς τη μεταφορά εκτός Αθηνών, πάντως, ως και σήμερα εξακολουθεί να υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό.

Την ίδια ώρα, δε, η κυβέρνηση εξετάζει και το ενδεχόμενο της απαγόρευσης μετακινήσεων ΙΧ το βράδυ της Ανάστασης, από τις 21:00 (μια ώρα αφού θα έχουν κλείσει τα καταστήματα λόγω εορταστικού ωραρίου) και ως τις 16:00 της Κυριακής του Πάσχα, για να αποτραπεί ακόμα και το ισχνό σενάριο μετακίνησης λίγων σε αυλές και βεράντες για το ψήσιμο του Οβελία.

Δεν πρόκειται, πάντως, για ειλημμένη ακόμα απόφαση, αν και στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχει προβληματισμός για την Κυριακή του Πάσχα.

Εξ ου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να στείλει ένα μήνυμα ενθάρρυνσης των πολιτών ενόψει του Πάσχα, προκειμένου να μην υπονομευτούν όσα επετεύχθησαν μέχρι στιγμής.

 

  14 April, 2020 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα