“Ραβασάκια - φωτιά” με τις εισφορές μετά τον επανυπολογισμό για τους ελεύθερους επαγγελματίες

  12 August, 2019 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
“Ραβασάκια - φωτιά” με τις εισφορές μετά τον επανυπολογισμό για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Περιθώριο 20 ημερών έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες για να πληρώσουν την πρώτη δόση εξόφλησης των χρεωστικών υπολοίπων, τα οποία προέκυψαν από την εκκαθάριση των εισφορών του 2018.

Συγκεκριμένα η προθεσμία λήγει στις 30 Αυγούστου. Τα σχετικά ειδοποιητήρια είναι ήδη ανηρτημένα στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, εδώ κι έναν μήνα. Ωστόσο, με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης, η όλη διαδικασία της εκκαθάρισης καθυστέρησε δύο μήνες. Δηλαδή αντί να ολοκληρωθεί τον Μάιο, τελείωσε τον Ιούλιο και συγκεκριμένα μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.
Η εν λόγω εκκαθάριση αφορά στον επανυπολογισμό των εισφορών του 2018 με βάση το εισόδημα που δήλωσαν οι επαγγελματίες το 2017. Τα ειδοποιητήρια που δόθηκαν από τον ΕΦΚΑ έχουν προκαλέσει "εγκεφαλικά" σε πολλούς μη μισθωτούς, που το 2017 είχαν εισοδήματα της τάξεως των 1.000 ευρώ μηνιαίως, οι οποίοι καλούνται τους επόμενους πέντε μήνες να καταβάλουν κατά μέσο όρο συνολικά 550 ευρώ- ή και περισσότερα- τον μήνα.
Για παράδειγμα ένας ελεύθερος επαγγελματίας αποδίδει φέτος τις εισφορές που του επιβάλλονται, αλλά τα τελικά ποσά που πραγματικά πρέπει να καταβάλει, καθορίζονται έπειτα από δύο χρόνια (το 2021 στην προκειμένη) με βάση τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος που θα κάνει το 2020 για τα φετινά του εισοδήματα. Όσοι μη μισθωτοί είδαν στην ψηφιακή τους "καρτέλα" χρεωστικό υπόλοιπο θα πρέπει να το καταβάλουν έως τις 30 Αυγούστου και μετά σε πέντε μηνιαίες δόσεις.
Ειδικά όσοι μη μισθωτοί είχαν την... ατυχία να δηλώσουν στην εφορία το 2018 ότι το 2017 είχαν καθαρό φορολογητέο εισόδημα της τάξεως των 12.000 ευρώ διαπίστωσαν ότι από τον ΕΦΚΑ τους έχει προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο της τάξεως των 1.500 ευρώ. Το ποσό αυτό πρέπει να το καταβάλουν από τα τέλη Αυγούστου έως τον Δεκέμβριο.

 

  12 August, 2019 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ