Renzo Piano, διάσημος Ιταλός αρχιτέκτονας

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης  27 June, 2015 ΚΟΣΜΟΣ
Renzo Piano, διάσημος Ιταλός αρχιτέκτονας

«Η ομορφιά μπορεί να σώσει όλο τον κόσμο»

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κατασκευαστικά έργα στην πρόσφατη ιστορία της χώρας μας, η σύλληψη, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του οποίου επικεντρώνονται σε έναν βασικό στόχο: να αποτελέσει έναν ανοιχτό και φιλόξενο χώρο, με κοινωνική δυναμική που θα συμβάλλει στη διαμόρφωση νέων αντιλήψεων και θα δημιουργήσει θετικά οφέλη για το κοινωνικό σύνολο, την οικονομία, τα πολιτιστικά και εκπαιδευτικά ερεθίσματα στον τόπο μας, έχοντας, ταυτόχρονα, ως γνώμονα το περιβάλλον, την προστασία και την ανάπτυξή του.

Έχοντας διανύσει 33 μήνες ζωής, και πετύχει ήδη σημαντικά ορόσημα σε επίπεδο κατασκευής, πραγματοποιήθηκε σήμερα συνέντευξη Τύπου στο Κέντρο Επισκεπτών, όπου ο αρχιτέκτονας του έργου, Renzo Piano, μαζί με τη διοίκηση του Ιδρύματος παρουσίασαν τη συνολική έως τώρα πορεία του έργου, εστιάζοντας στα πρωτοποριακά  χαρακτηριστικά περιβαλλοντικής βιωσιμότητας που αυτό διαθέτει.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε προβολή του ντοκιμαντέρ μικρής διάρκειας, με τίτλο «Όταν ο τόπος αλλάζει» που δημιουργήθηκε από το ΚΠΙΣΝ, με σκοπό να αποτυπώσει την εξέλιξη, το όραμα, αλλά και το περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνο πρόσωπο ενός έργου που αναμένεται να λειτουργήσει ανανεωτικά στη ζωή της Αθήνας, της Ελλάδας και των κατοίκων της.

«Θαύματα συμβαίνουν μόνο όταν υπάρχει ομαδική δουλειά», ανέφερε ο Renzo Piano, ο οποίος επεσήμανε πως η ονομασία της περιοχής είναι Καλλιθέα για την όμορφη θέα η οποία έχει χαθεί. «Η αρχική ιδέα ήταν να μπορέσει ο κόσμος να έχει αυτή τη θέα μέσα από ένα βιώσιμο έργο…  Η ομορφιά μπορεί να σώσει όλο τον κόσμο. Όχι όλους μαζί, αλλά έναν έναν», ανέφερε ο Ιταλός αρχιτέκτονας.

 

Ο διάσημος Ιταλός αρχιτέκτονας, μεταξύ άλλων, είπε:

 

Πηγή έμπνευσης

«Βρισκόμαστε στη Μεσόγειο και αυτό είναι η έμπνευσή μας. Η Μεσόγειος είναι μια λίμνη, δεν είναι καν θάλασσα. Είναι σαν μια μικρή σούπα πολιτισμών, έχει επηρεαστεί από πάρα πολλούς πολιτισμούς και αυτό είναι σαν μια σούπα που βράζει και με την καλή και με την κακή έννοια. Όλα αυτά ταυτόχρονα συνιστούν έναν χώρο που μας εμπνέει. Δεν θέλω να ισχυριστώ ότι είμαι ποιητής, αλλά υπάρχει κάτι ποιητικό στη Μεσόγειο».

Στέγαστρο σαν ιπτάμενο χαλί

«Είναι σημαντική η βιωσιμότητα του κτηρίου. Η βιωσιμότητα και η εξοικονόμηση ενέργειας είναι μια επιταγή όχι μόνο ηθική αλλά και πολιτιστική. Σε αυτή τη χώρα και στη Μεσόγειο όλα πρέπει να είναι βιώσιμα. Σήμερα, πρέπει να απαντήσουμε σε μια μεγάλη πρόκληση. Η αρχιτεκτονική χρειάζεται μια νέα γλώσσα, που θα εκφράζει την ευθραυστότητα και την ευαισθησία της Γης και του περιβάλλοντος. Ο κάθε αιώνας πρέπει να εκφράζει κάτι και να εφεύρει κάτι σύμφωνα με τις ανάγκες. Σήμερα, το περιβάλλον και η Γη είναι ευαίσθητα και εύθραυστα και αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε και σε πρακτικό επίπεδο με πραγματισμό και σε τεχνολογικό επίπεδο και κυρίως ως πολιτισμό, ως έκφραση. Αυτό το στέγαστρο που στην ουσία είναι σαν ένα ιπτάμενο χαλί, θα συλλέγει τις ακτίνες του ήλιου και θα αιωρείται με έναν τέτοιο τρόπο που θα εκφράζει αυτή τη γλώσσα».

 

Ένας χώρος συνάντησης για τους ανθρώπους

«Αυτός εδώ ο χώρος είναι ένας χώρος που έχει φτιαχτεί για να διαρκέσει μέσα στο χρόνο, ένας χώρος στον οποίο ζούμε, και τα κτήρια του πολιτισμού αυτό κάνουν, διαρκούν μέσα στο χρόνο. Οι άνθρωποι που θα έρθουν εδώ θα μοιράζονται τις αξίες τους, θα συναντηθούν ο ένας με τον άλλο, θα έρθουν σε επαφή. Αυτό γίνεται σε μια αγορά, σε έναν κήπο και αυτό προωθεί την ανοχή, την αποδοχή και την ποικιλομορφία. Στην αγορά, στον κήπο, αυτό που γίνεται είναι μια ανάμειξη αξιών και εμπειριών, η οποία πολλές φορές καταφέρνει να διώξει και το φόβο και αυτό είναι το νόημα της πόλης. Ο χώρος αυτός λοιπόν είναι ένας χώρος συνάντησης για τους ανθρώπους και αυτό είναι και το νόημα της πόλης. Δεν είναι μόνο οι δρόμοι και το εμπορικό κέντρο. Είναι η κουλτούρα, ο πολιτισμός, η γνώση, η μάθηση, ο συγχρωτισμός με τους ανθρώπους, η εκπαίδευση».

 

Όνειρα, ελπίδα και επιθυμίες για ένα καλύτερο αύριο

Ο Ανδρέας Δρακόπουλος, πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, δήλωσε: «Το ΚΠΙΣΝ ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια ως μια ιδέα που έκρυβε μέσα της όνειρα, ελπίδα και επιθυμίες για ένα καλύτερο αύριο. Στο πλαίσιο αυτό, η βιωσιμότητα σε επίπεδο σχεδιασμού, υλοποίησης, λειτουργίας, πρόσβασης και σχέσεων του έργου με την κοινωνία, το περιβάλλον, τον πολιτισμό και την παιδεία, αποτελεί ένα κεντρικό χαρακτηριστικό του ΚΠΙΣΝ. Μέσα σε λίγα χρόνια, το όνειρό του έχει ήδη ξεκινήσει να παίρνει σάρκα και οστά, θέτοντας τις βάσεις που θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο το έργο θα προσεγγίσει τους μελλοντικούς του επισκέπτες. Βιώσιμο με την ευρύτερη έννοια, γεμάτο ζωή και αισιοδοξία, ελπίζουμε πως το ΚΠΙΣΝ θα είναι καθοριστικός παράγοντας στη διαμόρφωση ενός τόπου που αλλάζει».

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης  27 June, 2015 ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα