Ρέθυμνο: Aπαγορεύσεις και μέτρα στην περιοχή των Πηγών Κουρταλιώτη

https://cretaone.gr/  10 July, 2024 ΑΡΘΡΑ
Ρέθυμνο: Aπαγορεύσεις και μέτρα στην περιοχή των Πηγών Κουρταλιώτη

Λόγω της επικινδυνότητας που αφορά σε εκδήλωση πυρκαγιάς 

Η αυξημένη επισκεψιμότητα που ολοένα εντείνεται, στην περιοχή των Πηγών Κουρτάλιωτη στο Ρέθυμνο καθώς επίσης η επικινδυνότητα που αφορά σε εκδήλωση πυρκαγιάς αλλά και τον τραυματισμό τουριστών επισκεπτών, οδηγεί σε απαγορεύσεις και μέτρα.

Συγκεκριμένα, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, Μαρία Λιονή, πραγματοποίησε σύσκεψη σχετικά με την απαγόρευση εισόδου σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές της ΠΕ Ρεθύμνης κατά την αντιπυρική περίοδο 2024. Η σύσκεψη αφορούσε στην εφαρμογή της παραπάνω Απόφασης για την περιοχή των Πηγών Κουρταλιώτη, η οποία γνωρίζει ιδιαίτερα αυξημένη επισκεψιμότητα τα τελευταία 2-3 χρόνια. Στη σύσκεψη όπου συμμετείχαν οι αρμόδιοι από πλευράς τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, Πολιτικής Προστασίας και αρμόδιων υπηρεσιών όπως Π.Υ και ΕΛ.ΑΣ, τέθηκαν επί τάπητος όλα τα θέματα, που αφορούν στις συνθήκες, που επικρατούν στις πήγες Κουρταλιώτη, οι οποίες γνωρίζουν αυξημένη επισκεψιμότητα τα τελευταία χρόνια, όπως η εφαρμογή απόφασης απαγόρευσης εισόδου σε δείκτη επικινδυνότητας πυρκαγιάς 4 και 5, για τους κινδύνους από την στάθμευση οχημάτων επί της επαρχιακής οδού, καθώς και τους κινδύνους που εγκυμονεί η είσοδος, παραμονή και κολύμβηση στην περιοχή των πηγών.

Η συγκεκριμένη περιοχή είναι ενταγμένη στο δίκτυο 2000 και όπως επισημάνθηκε, :«Πρόκειται για χαρακτηρισμένη περιοχή με υποδομές που δεν επαρκούν για την υποδοχή μεγάλου αριθμού επισκεπτών. Υπάρχουν συχνοί τραυματισμοί επισκεπτών και η αντικειμενική δυσκολία λόγω ανάγλυφου της παροχής πρώτων βοηθειών και διάσωσης, με δυσκολία εκκένωσης σε περίπτωση επερχόμενης πυρκαγιάς όπως επίσης το γεγονός πως από την περιοχή υδρεύονται οικισμοί του Δήμου Αγίου Βασιλείου και αρδεύονται γεωργικές εκτάσεις».

Για τους λόγους αυτούς, αποφασίστηκαν μέτρα όπως: «Ένταση της αστυνόμευσης στην περιοχή σε δείκτη επικινδυνότητας πυρκαγιάς 4 και 5, τόσο από αστυνομικά όργανα όσο και από συναρμόδιους φορείς και εθελοντές, τοποθέτηση θυρών τόσο στις θέσεις εισόδου στις πηγές Κουρταλιώτη, όσο και στο δημοτικό χώρο στάθμευσης, οι οποίοι θα κλείνουν τις ημέρες με δείκτη επικινδυνότητας πυρκαγιάς 4 και 5, τοποθέτηση ανανεωμένης σήμανσης στις παραπάνω θέσεις, η οποία θα ενημερώνει αναλυτικά για τις απαγορεύσεις και μέτρα ασφάλειας, σε ελληνική και αγγλική γλώσσα. Σύσταση περί μη κολύμβησης στην περιοχή των πηγών Κουρταλιώτη, για λόγους δημόσιας υγείας και διαφύλαξης της σωματικής υγείας των επισκεπτών και τοποθέτηση σχετικής σήμανσης καθώς και ενημέρωση των τοπικών συλλόγων αλλά και τουριστικών φορέων – πρακτόρων – ξενοδόχων για την παραπάνω απαγόρευση, προκειμένου να ενημερώνουν σχετικά τους επισκέπτες».

Επίσης, σύμφωνα με την κα Λιονή, αποφασίστηκε η συνέχιση των επαφών με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, προκειμένου στην περιοχή Πηγών Κουρταλιώτη – Πρέβελης να οριστούν με Υπουργική Απόφαση αυστηροί όροι πρόσβασης και διαχείρισης των επισκεπτών, δεδομένων και των δύο ακόμα περιστατικών στις Πηγές Κουρταλιώτη και συγκεκριμένα τον τραυματισμός μιας τουρίστριας και την έναρξη πυρκαγιάς, περιστατικά που κινητοποίησαν Πυροσβεστική Υπηρεσία και εθελοντές.


ΠΗΓΗ: cretaone.gr

 

https://cretaone.gr/  10 July, 2024 ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα