Σαν σημερα, 16 χρόνια από την τραγωδία με το θάνατο του Δεμένεγα (φωτο)

mesaralive.gr  10 July, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΡΟΣΩΠΑΑΡΘΡΑ
Σαν σημερα, 16 χρόνια από την τραγωδία με το θάνατο του Δεμένεγα (φωτο)

Πριν από 16 χρόνια «έφυγε» ένας πιλότος ιδιαίτερα αγαπητός και στη Μεσαρά

Πριν από 16 χρόνια «έφυγε» ένας πιλότος ιδιαίτερα αγαπητός και στη Μεσαρά

Σαν σημερα συμπληρώνονται 16 χρόνια από τη μέρα που η Εθνική Φρουρά κατεπεσε στην περιοχη Κουκλια, λιγο πριν προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Πάφου.

Ο απολογισμός ηταν τραγικός. Πέντε ηταν οι νεκροί, μεταξύ αυτών και ο Στέλιος Δεμένεγας. Είναι ο άνθρωπος που πέρασε από την 126 Σμηναρχία Μάχης, όπου είχε υπηρετήσει ως διοικητής, όντας ταυτόχρονα πολύ αγαπητός, όχι μόνο μεταξύ των συναδέλφων του, αλλά ακόμη και της Μεσαράς, με την οποία είχε ιδιαίτερες σχέσεις.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Γιώργος Κωστάκης θυμάται:

«Σαν σημερα πριν 16 χρονια στις 4.20 τα ξημερωματα ελικοπτερο ΑΒ-206 της Εθνικης Φρουρας κατεπεσε στην περιοχη Κουκλια λιγο πριν προσγειωθει στο αεροδρομιο της Παφου.

...νεκροι και οι 5 επιβαινοντες αναμεσα τους και ο αγαπητος σε ολο το Ηρακλειο και οχι μονο ΣΤΕΛΙΟΣ ΔΕΜΕΝΕΓΑΣ .....ΑΘΑΝΑΤΟΙ!!!!!!»

Ο Στυλιανός Δεμένεγας Έλληνας ανώτατος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας που διατέλεσε διοικητής της Αεροπορίας της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου με το βαθμό του Αντιπτεράρχου Ιπταμένων, γεννήθηκε στις 13 Mαΐου 1951 στο νησί της Kέας στις Κυκλάδες και βρήκε το θάνατο  σε αεροπορικό δυστύχημα στις 04:20' τα ξημερώματα της 11ης Ιουλίου 2002, όταν το ελικόπτερο, τύπου Βell-206 της Εθνικής Φρουράς, του οποίου επέβαινε κατέπεσε και συνετρίβη δύο περίπου χιλιόμετρα από την αεροπορική βάση Πάφου, κοντά στο χωριό Κούκλια.

O Στέλιος Δεμένεγας ήταν παντρεμένος με την Eλευθερία Kαλοκαιρινού-Δεμέναγα και από το γάμο του ήταν πατέρας δύο παιδιών, του Φραγκίσκου και της Μαρίας, ηλικίας 19 και 17 ετών το έτος του θανάτου του.

Tο 1993 μετατέθηκε στην μονάδα της Πολεμικής Aεροπορίας του Hρακλείου στην Κρήτη, όπου διετέλεσε υποδιοικητής μέχρι τον Iούλιο του 1996, ενώ από τον Iούλιο του ίδιου έτους μέχρι και τις 12 Σεπτεμβρίου του 1999 υπηρέτησε ως Διοικητής της 126 Σμηναρχίας Mάχης Hρακλείου. Στη συνέχεια τοποθετήθηκε στο Γενικό Eπιτελείο Aεροπορίας και το Mάιο του 2000 προήχθη σε Tαξίαρχο, υπηρετώντας ως Διευθυντής του Oργανισμού Eκμετάλλευσης Aνθρώπινου Δυναμικού της Πολεμικής Aεροπορίας, καθώς και ως Γενικός Eπιθεωρητής του Γενικού Eπιτελείου Aεροπορίας. Tον Iούλιο του 2001 ανέλαβε καθήκοντα Διοικητού της Aεροπορίας της Διοίκησης Aεροπορίας της Eθνικής Φρουράς στην Κύπρο.

Το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο Δεμένεγας απογειώθηκε στις τέσσερις το πρωί της Τετάρτης 11ης Ιουλίου 2002, από το αεροδρόμιο Λακατάμιας κοντά στη Λευκωσία με κατεύθυνση την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο για την παρακολούθηση νυκτερινής εκπαιδευτικής δραστηριότητας που περιλάμβανε πτήσεις επιθετικών ελικοπτέρων Mi-35 τα οποία είχαν παραληφθεί το 2001 και παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά την ημέρα της κηδείας του Στρατηγού Φλωράκη. Η πτώση και η συντριβή του ελικοπτέρου είχε ως αποτέλεσμα, εκτός από τον θάνατο του Στέλιου Δεμέναγα, να βρούν το θάνατο ο –τότε- Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης, ο Υποπλοίαρχος Νικόλαος Γεωργίου, και τα μέλη του πληρώματος, Σμηναγός (Ιπτάμενος) Πάρης Αθανασιάδης καθώς και ο Υποσμηναγός Μιχάλης Σιακαλλής.

 


 

 

mesaralive.gr  10 July, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΡΟΣΩΠΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα