Για την ευεργετική επίδραση της νηστείας της Σαρακοστής στην ψυχοσωματική μας υγεία μίλησε η διαιτολόγος και διδάκτωρ Βιοχημείας στο Ασκληπιείο Βούλας, Ελένη Παπαγιαννίδου.
Αν η νηστεία γίνει με τις σωστές προϋποθέσεις, αυτό το χορτοφαγικό διατροφικό πρότυπο συμβάλλει πάρα πολύ στο να φτιάξουμε το λιπιδαιμικό μας προφίλ
Όπως εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ, τα τελευταία χρόνια το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και πάρα πολλά πανεπιστήμια έχουν επικεντρωθεί στο να κάνουν συστηματικές ανασκοπήσεις.
«Υπάρχουν δύο εξαιρετικές το 2017 και το 2023» σημείωσε, «που δείχνουν σαφέστατα ότι αυτό το διατροφικό πρότυπο, το οποίο είναι τύπου χορτοφαγικό – με εξαίρεση τα σαλιγκάρια κι ό,τι έχει κάποια θαλασσινά, οστρακοειδή – εάν γίνει με τις σωστές προϋποθέσεις αυτό το μικρό χρονικό διάστημα, ουσιαστικά συμβάλλει πάρα πολύ στο να φτιάξουμε το λιπιδαιμικό μας προφίλ».
Όπως αναφέρει η κ. Παπαγιαννίδου, αυτό επιτυγχάνεται ακριβώς επειδή η νηστεία μειώνει τα λιπαρά και, αν ουσιαστικά αφαιρέσουμε και όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα και είμαστε πολύ προσεκτικοί στην ποιότητα και στην ποσότητα, μειώνεται αυτό που λέμε η τοξικότητα τού να προσλαμβάνουμε πάρα πολύ περιττή ενέργεια.
«Ουσιαστικά η περιττή ενέργεια, οι περιττές θερμίδες που καταναλώνουμε και κακές θερμίδες μακροπρόθεσμα ουσιαστικά δημιουργούν ένα είδος τοξικότητας. Αυτό που ουσιαστικά δηλαδή διορθώνει, είναι να κάνουμε μια αποχή από τρόφιμα τα οποία μπορεί να είναι πολύ φλεγμονώδη, πολύ βαριά για τον οργανισμό μας» προσθέτει.
Και συμπληρώνει: «Ο όρος αποτοξίνωση είναι λίγο αδόκιμος αλλά ουσιαστικά έχει να κάνει με το να δούμε σε τι έχουμε εθισμό».
Τα οφέλη στην ψυχική υγεία
Ακόμα η κ. Παπαγιαννίδου τονίζει τη σημασία της νηστείας και στη διατήρηση ή βελτίωση της ψυχικής μας υγείας.
Όπως λέει, «ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον κομμάτι που δεν ακούγεται πάρα πολύ στην τηλεόραση είναι ότι τα τελευταία 2 – 3 χρόνια γίνονται μελέτες εξαιρετικές που δείχνουν ότι αν κάνουμε σωστά νηστεία σε συνδυασμό με μια σωστή θρέψη μπορεί η διατροφή να θεραπεύσει ακόμη και διπολική διαταραχή, ακόμη και πάρα πολλές ψυχικές ασθένειες».
«Δηλαδή όντως φέρνει καλύτερη διάθεση. Αν δηλαδή εστιάσουμε στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα, ανεξαρτήτως νηστείας ή όχι, φαίνεται ότι η διατροφή έχει πάρα πολλά οφέλη» καταλήγει.