Σαρακοστιανό τραπέζι: Στα ύψη σε σχέση με πέρσι τα φρέσκα θαλασσινά

  16 March, 2024 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Σαρακοστιανό τραπέζι: Στα ύψη σε σχέση με πέρσι τα φρέσκα θαλασσινά

«Χρυσό» θα κοστίσει το φετινό σαρακοστιανό τραπέζι για τους καταναλωτές, καθώς οι τιμές σε κάποια προϊόντα έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Τα πρώτα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις τιμές σε θαλασσινά τον περασμένο Φεβρουάριο δείχνουν - προς μεγάλη έκπληξη - ότι τα φρέσκα είναι ακριβότερα, ενώ τα κατεψυγμένα φθηνότερα από πέρσι.

Η εικόνα των τιμών είναι αξιοπερίεργη και μυρίζει αισχροκέρδεια, καθώς σύμφωνα με το crash test των τιμών της «Ημερησίας» οι τιμές θα έπρεπε να ήταν υψηλότερες στα καταψυγμένα θαλασσινά λόγω των επιθέσεων των Χούθι στην Ερυθρά θάλασσα και των υψηλών μεταφορικών. Παρόλα αυτά τα φρέσκα θαλασσινά φαίνεται να είναι αυτά που σημειώνουν 2,77% αύξηση στην τιμή του σε σχέση με πέρσι.

Crash test τιμών

Τα στοιχεία, λοιπόν, αποκαλύπτουν τις εξής διαφορές:

Θαλασσινά κατεψυγμένα: - 4% (φτηνότερα φέτος από πέρσι)
Φρέσκα θαλασσινά: +2,77% (ακριβότερα φέτος από πέρσι)
Κατεψυγμένα ψάρια: 0%
Ψάρια νωπά: +14% (πολύ ακριβότερα φέτος από πέρσι).

Φυσικά, πρέπει να ενσωματωθούν στο σύστημα και οι τιμές του Μαρτίου, που πιθανότατα θα είναι αυξημένες παντού, δεδομένου ότι είμαστε πλέον πολύ εγγύτερα στην Καθαρά Δευτέρα, ωστόσο η πορεία των τιμών τον Φεβρουάριο είναι ενδεικτική. Αν λοιπόν δεν αυξάνονται στην λιανική τα κατεψυγμένα που έρχονται από μακριά, πώς αυξάνονται και μάλιστα με διψήφιο ποσοστό οι τιμές των νωπών ψαριών και θαλασσινών;

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πως ακριβώς λόγω της ανάφλεξης στην Ερυθρά Θάλασσα, οι Έλληνες εισαγωγείς κατεψυγμένων θαλασσινών αναζήτησαν πρώτη ύλη από άλλες αγορές πλην της Ασίας και ειδικότερα στη Ν. Αμερική, κάτι που βοήθησε ώστε να μην εμφανιστούν ελλείψεις, κάτι που θα οδηγούσε εκ νέου στα ύψη τις τιμές.

Οι φετινές αυξήσεις

Παράγοντες της αγοράς λένε στην «Ημερησία» πως οι αυξήσεις θα κυμανθούν φέτος σε επίπεδα 8% - 10% και ειδικότερα:

Κατεψυγμένο Θράψαλο: Πέρσι κόστιζε 7,5€/Kg και φέτος κοστίζει 9€/Kg (+20%)
Καλαμάρια Ειρηνικού: Πέρσι κόστιζε 4,5€/Kg και φέτος κοστίζει 5€ (+11%)
Χταπόδι Ινδονησίας: Πέρσι κόστιζε 10€/Kg και φέτος κοστίζει 12€ (+20%)

Χρυσά τα καλαμάρια και τα χταπόδια

Οι τιμές σε κάποια προϊόντα φέτος που είναι απαραίτητα στο σαρακοστιανό τραπέζι έχουν διπλασιαστεί. Για παράδειγμα, 

Τα χταπόδια στη Βαρβάκειο αγορά κοστίζουν έως 15 ευρώ, ενώ αν κάποιος επιλέξει ένα ψαράδικο σε κάποια γειτονιά θα τα βρει έως και 7 ευρώ ακριβότερα ενώ σε ένα σούπερ μάρκετ κατεψυγμένο χταπόδι το κιλό έχει από 15,70 εως 16.30

Στο ίδιο μήκος κύματος και τα καλαμάρια τα οποία στη Βαρβάκειο αγορά πωλούνται 8,5-9 ευρώ, ενώ σε σούπερ μάρκετ τα βρίσκει κανείς σε διπλάσια τιμή και σε ιχθυοπωλείο σκαρφαλώνουν στα 22 ευρώ.

Επιπροσθέτως, οι γαρίδες στη Βαρβάκειο πωλούνται στα 12 ευρώ, ενώ σε ιχθυοπωλείο στα 18 και σε σούπερ μάρκετ από 14.20 - 19,9 ευρώ.

Φαρμάκι οι σαλάτες

Φαρμάκι οι τιμές στις νηστίσιμες σαλάτες, που παρουσιάζουν αύξηση 110% από πέρυσι με τα στοιχεία να είναι αποκαλυπτικά για το μέγεθος της ακρίβειας.

Η ταραμοσαλάτα 400 γρ. το 2023 κυμαίνονταν στο 1,80 ευρώ, ενώ φέτος το 2024 έχει σκαρφαλώσει στο 3, 79 ευρώ.

Στον αντίποδα, οι μελιτζανοσαλάτες αυξήθηκαν από πέρυσι 68% μιας και το 2023 τις συναντούσαμε στο 2,18 ευρώ, ενώ το 2024 έχουν αγγίξει τα 3,68 ευρώ.

«Χρυσός» ο χαλβάς και η λαγάνα

«Φωτιά» έχουν μπει και στις τιμές του χαλβά και της λαγάνας. Ειδικότερα πέρσι για 400 γρ. αμύγδαλο οι καταναλωτές δαπανούσαν από 2,80 - 3,00 ευρώ, ενώ φέτος το 2024 η τιμή έχει φθάσει στο 4,15 ευρώ. Το ίδιο και στο κακάο με το 2023 να βρίσκουμε τις τιμές στο 2,36 ευρώ και το 2024 να αγγίζουν το 3,85 ευρώ. Από την άλλη, η λαγάνα η τιμή της ήταν στο 2,80 - 3,50 ευρώ ενώ φέτος σκαρφαλώνει στα 3,70 - 4,50 ευρώ.

 

  16 March, 2024 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα