«Σχέδιο καταστροφής» στις Βρυξέλλες: Εκρήξεις σε αεροδρόμιο και Μετρό

mesaralive.gr  22 March, 2016 ΚΟΣΜΟΣ
«Σχέδιο καταστροφής» στις Βρυξέλλες: Εκρήξεις σε αεροδρόμιο και Μετρό

Φωτο: imerisia.gr

Σε πανεθνικό συναγερμό, στο επίπεδο 4, βρίσκεται πλέον το Βέλγιο, καθώς τέθηκε σε ισχύ το κρατικό σχέδιο «αντιμετώπισης καταστροφής».

Λίγα 24ωρα μετά τη σύλληψη του καταζητούμενου για τις επιθέσεις στο Παρίσι, Σαλάχ Αμντεσλάμ, μπαράζ εκρήξεων δονεί τις Βρυξέλλες, σκορπώντας τρόμο και πανικό και κατεβάζοντας στον δρόμο αστυνομία και στρατό.

"Μείνετε εκεί που είστε", συστήνει στον κόσμο το βελγικό κέντρο διαχείρισης των κρίσεων. Λεωφορεία, τραμ, μετρό, τίποτε δεν κυκλοφορεί πια στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Συναγερμός σήμανε νωρίς το πρωί στις Βρυξέλλες, καθώς σημειώθηκαν δυο ισχυρές εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, ενώ λίγο αργότερα σημειώθηκε έκρηξη και σε σταθμό του Μετρό.

Οπως μεταδίδει το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga, στο αεροδρόμιο υπήρξαν πυροβολισμοί, ενώ πριν από τις εκρήξεις ακούστηκε κάποιος να φωνάζει στα Αραβικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκε και τρίτη βόμβα στο αεροδρόμιο...

Μία βόμβα εξερράγη κοντά στον έλεγχο των εισιτηρίων της American Airlines και η δεύτερη κοντά στον έλεγχο εισιτηρίων της Brussels Airlines, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για βομβιστή αυτοκτονίας. Οπως μεταδίδουν τα βελγικά ΜΜΕ υπάρχουν τουλάχιστον 11 νεκροί και 30 τραυματίες. Ωστόσο σύμφωνα με άλλες πηγές οι νεκροί είναι τουλάχιστον 25.

Αυτόπτες μάρτυρες μετέδωσαν ότι είδαν με τα μάτια τους βόμβα στο check-in των αναχωρήσεων.

Το αεροδρόμιο έκλεισε μέχρι νεωτέρας, σύμφωνα με τον ιστότοπο του Eurocontrol, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για την ασφάλεια των αεροπορικών πτήσεων.

Παράλληλα οι αρχές του αεροδρομίου ανέστειλαν όλες τις πτήσεις που είχαν προγραμματιστεί και εκκενώνουν την περιοχή του αεροδρομίου, σύμφωνα με τον λογαριασμό του αεροδρομίου στο Twitter.

"Μην έρχεστε στο αεροδρόμιο - το αεροδρόμιο εκκενώνεται. Αποφύγετε την περιοχή του αεροδρομίου. Οι πτήσεις έχουν ματαιωθεί", σημειώνεται στον λογαριασμό στο Twitter.

Το αεροδρόμιο των Βρυξελλών εξυπηρετεί περισσότερα από 23 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο.

Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν καπνό να υψώνεται από την αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου, στην οποία έχουν σπάσει όλα τα τζάμια, ενώ δείχνουν τους άνθρωπους που περίμεναν να επιβιβαστούν να τρέχουν για να φύγουν από την αίθουσα για να γλιτώσουν.

Ο δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου Sky News Άλεξ Ρόσι, ο οποίος βρισκόταν εκεί, δήλωσε ότι άκουσε δύο "πάρα πολύ δυνατές εκρήξεις".

"Αισθάνθηκα το κτίριο να δονείται. Υπήρχε επίσης σκόνη και καπνός (...) πήγα προς το σημείο από το οποίο ακούστηκε η έκρηξη και άνθρωποι έβγαιναν από εκεί πολύ ζαλισμένοι και σοκαρισμένοι".

"Αυτό που σκέφτονται εδώ είναι ότι ήταν κάποιου είδους τρομοκρατική επίθεση - αυτό δεν έχει επαληθευτεί από οποιεσδήποτε αρχές εδώ στο αεροδρόμιο", σημείωσε.

«Παρακολουθούμε λεπτό προς λεπτό την κατάσταση. Η απόλυτη προτεραιότητα είναι τα θύματα και οι άνθρωποι που βρίσκονται μέσα στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών», έγραψε στο Twitter ο Βέλγος Πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ.

Εκρήξη και στο Μετρό

Λίγο αργότερα, σημειώθηκε έκρηξη και στο Μετρό της βελγικής πρωτεύουσας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκρηξη σημειώθηκε ανάμεσα στους σταθμούς Schuman και Maelbeek. Η αρχή μεταφορών της βελγικής πρωτεύουσας ανακοίνωσε ότι κλείνουν όλοι οι σταθμοί του μετρό στις Βρυξέλλες, ενώ οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 10 νεκρούς.Πληροφορίες θέλουν ακόμα να έχει εκκενωθεί και το Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών.

Πηγή: imerisia.gr

 

mesaralive.gr  22 March, 2016 ΚΟΣΜΟΣ