Σχολεία:Θεσμική θωράκιση ζητούν οι εκπαιδευτικοί μετά τις αντιδράσεις για τη μάσκα

  08 September, 2020 ΑΡΘΡΑ
Σχολεία:Θεσμική θωράκιση ζητούν οι εκπαιδευτικοί μετά τις αντιδράσεις για τη μάσκα

Ανησυχία προκαλούν οι αντιδράσεις από γονείς που αρνούνται τα παιδιά τους να πάνε στο σχολείο με μάσκα.

Σε λιγότερο από μία εβδομάδα αναμένεται να ακουστεί το πρώτο κουδούνι στα σχολεία όλης της χώρας και οι συγκεντρώσεις κατά της μάσκας που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί σε πολλές περιοχές της χώρας προβληματίζουν.

Στο θέμα αναφέρθηκε από το βήμα της βουλής τη Δευτέρας ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. "Οι ειδικοί μας είπαν να ανοίξουμε τα σχολεία με υποχρεωτική μάσκα σε όλες τις ηλικίες δείχνοντας, όπως είναι φυσικό, μία μεγαλύτερη κατανόηση για τα μικρότερα παιδιά. Είναι υπόδειξη των ειδικών. Σε μία τελευταία έρευνα την οποία είδα, το 80% των Ελλήνων συντάσσεται με την υποχρεωτική χρήση της μάσκας. Υπάρχει και ένα 20%, όμως, το οποίο δεν έχει πειστεί ακόμα και είναι δουλειά μας να το πείσουμε. Πράγματι βλέπουμε κάποιες εικόνες που μας προκαλούν απορία, ανησυχία, διαδηλώσεις κατά της χρήσης μάσκας και διάφορα άλλα τα οποία σίγουρα γεννούν προβληματισμό. Στα ζητήματα όμως που αφορούν στη δημόσια υγεία η υποχρεωτικότητα των μέτρων είναι οριζόντια και καθολική και δεν χωράνε εκπτώσεις" ανέφερε ο κ.Μητσοτάκης ενώ σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του είπε: "Καταλαβαίνω ότι δεν μπορείς να υποχρεώσεις ένα παιδί 6, 7, 8 ετών να φορά συνέχεια τη μάσκα. Και είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι η μάσκα σε αυτές τις ηλικίες έχει περισσότερο παιδαγωγικό χαρακτήρα. Δεν πρόκειται να τιμωρήσουμε κάποιο παιδί αν δεν φοράει τη μάσκα του», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι υπάρχουν πολύ συγκινητικές ιστορίες με παιδιά 3, 4, 5 ετών τα οποία πάσχουν από βαριές ασθένειες και τα οποία είναι υποχρεωμένα να φορούν μάσκα 2-3 χρόνια. «Η μάσκα είναι μια μικρή παραχώρηση την οποία όλοι πρέπει να κάνουμε προκειμένου να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού. Εάν δεν θέλουμε να πάμε σε κάτι που θα προσομοιάζει με ένα δεύτερο lockdown είναι το μόνο μέτρο το οποίο αυτή τη στιγμή έχουμε στη διάθεσή μας".

Για τους γονείς που αντιδρούν στη χρήση μάσκας από τα παιδιά τους μίλησε ο Δημήτρης Βερβεσός, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών στον Real Fm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή και του Άκη Παυλόπουλου.

Όπως επεσήμανε ο κ. Βερβεσός, "εδώ υπάρχουν διατάξεις της δημόσιας τάξης που αφορούν την υγιεινή, την ασφάλεια και τη δημόσια υγεία. Αυτές οι διατάξεις έχουν και διοικητικές κυρώσεις με τα πρόστιμα, έχουν και ποινικές παραβατικές συμπεριφορές γιατί αν κάποιος χωρίς μάσκα κολλήσει τον ιό και τον μεταβιβάσει είναι αδίκημα που τιμωρείται και με κακουργηματική δίωξη... Κριτική κάνουμε κι εμείς για διάφορα θέματα και για το κατά πόσο δημοσίως ο ΕΟΔΥ έχει για τη μάσκα πει στο παρελθόν, και τι έχει πει και αν έχει αλλάξει εκατό φορές στάση. Κριτική μπορούμε να κάνουμε στον ΕΟΔΥ κι εμείς προβληματισμένοι είμαστε με τις εναλλαγές του ΕΟΔΥ σε σχέση με την υποχρεωτική χρήση μάσκας ή με την κατ' εξαίρεση και τη σύσταση, αυτές τις παλινωδίες του ΕΟΔΥ που μας έχουν μπερδέψει. Από τη στιγμή που υπάρχει ΚΥΑ που υποχρεώνει τη χρήση της μάσκας μιλάμε για κακουργηματικό αδίκημα και παραβίαση του ποινικού νόμου" υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΔΣΑ.

Επίσης, πρόσθεσε: "Ο γονιός που δεν αφήνει το παιδί να φορέσει μάσκα, εκθέτει όχι μόνο το παιδί του σε κίνδυνο αλλά και όσους το παιδί του πιθανόν ως ασυμπτωματικός φορέας μπορεί να μεταδώσει και σε άλλους τον ιό και δη σε ηλικιωμένους, σε ευπαθείς ομάδες και ούτω καθεξής. Δεν έχει να κάνει μόνο με το παιδί, αλλά έχει να κάνει ότι το παιδί μπορεί να δει τον παππού... δεν έχει να κάνει μόνο με την οικογένεια αλλά με το κοινωνικό σύνολο, μιλάμε για δημόσια υγεία, ομιλούμε για αδίκημα που διώκεται κακουργηματικώς, το να κοροϊδεύουμε και να λέμε πράγματα είναι εύκολο, το να παραβιάζουμε τον νόμο είναι δύσκολο. Κάποια στιγμή να συμφωνήσουμε ότι σε μια συντεταγμένη πολιτεία οι νόμοι πρέπει να τηρούνται, κι όποιος λέει ότι αυτά είναι κατασκευές, αυτά είναι άλλα. Κι εγώ έχω πολλές ενστάσεις και αμφιβολίες για την εναλλακτική στάση του ΕΟΔΥ για τη μάσκα, μας έχει προβληματίσει, άλλο αυτό. Αλλά από τη στιγμή που ο ΕΟΔΥ για τους δικούς του λόγους έτσι έκρινε, καλώς ή κακώς θα το κρίνουμε στο πλαίσιο μιας κριτικής που ασκούμε σαν συντεταγμένη πολιτεία και με τα όργανα και ο καθένας από τη θέση του και ατομικά μπορούμε να το κρίνουμε και άλλο, άλλο αυτό και άλλο παραβιάζω τον νόμο και θέτω τη δημόσια υγεία σε κίνδυνο" σημείωσε.

Όσον αφορά την αντίδραση της Πολιτείας σε περιστατικά παρόμοια σημείωσε: "Από τη στιγμή που η Πολιτεία βγάζει νόμους οφείλει να τους τηρεί... Δεν μπορούμε να ανεχτούμε συμπεριφορές που θέτουν τη δημόσια υγεία σε κίνδυνο ούτε ο καθένας μπορεί να κάνει τον γιατρό ή τον λοιμωξιολόγο και να κρίνει από μόνος του. Αρκετά έχουμε υπομείνει ως κοινωνία από κάποιους που κάνουν τους ειδικούς σε διάφορα θέματα. Καλώς ή κακώς αυτή είναι η δημόσια συντεταγμένη, νομοθετημένη, θεσμοθετημένο όργανο που λέγεται ΕΟΔΥ και αυτός θα αποφασίσει".

Για τους αρνητές της μάσκας είπε: "Σε μια πολιτεία θεσμοθετημένη, το έχουμε δει και με τους σεισμολόγους, όπου έβγαινε κάποιος σεισμολόγος και έλεγε κάτι άλλο, υπάρχουν όμως θεσμικά συγκροτημένα όργανα... Η πολιτεία έχει επιλέξει αυτούς τους συγκεκριμένους λοιμωξιολόγους να συγκροτούν την επιτροπή του ΕΟΔΥ, αυτή η επιτροπή έχει την αρμοδιότητα να αποφασίσει, η γνώμη του καθενός σεβαστή αλλά δεν μπορεί να αποτελεί νόμο του κράτους".

Νομική θωράκιση ζητούν οι εκπαιδευτικοί, με τη ΔΟΕ να καταγγέλλει πως δάσκαλοι έχουν δεχθεί απειλητικές επιστολές από γονείς. "Δεχόμαστε απειλητικές επιστολές για την υποχρεωτική χρήση της μάσκας στα σχολεία από ανθρώπους της κατηγορίας που διαμαρτυρήθηκαν την Κυριακή", δήλωσε τη Δευτέρα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Θανάσης Κικινής επισημαίνοντας πως οι υπερβολικές αντιδράσεις κατά του μέτρου θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με θωράκιση του εκπαιδευτικού.

"Απειλούν ότι θα στραφούν ακόμη και με ένδικα μέσα κατά εκπαιδευτικών που θα προσπαθήσουν να φορέσουν τη μάσκα στα παιδιά τους", είπε ακόμη ο κ. Κικινής και εξήγησε: "Γι' αυτό θα πρέπει να υπάρξει το θεσμικό πλαίσιο που θα θωρακίσει τους εκπαιδευτικούς για να μην έχουν και προβλήματα προσπαθώντας να κάνουν τη δουλειά τους". "Θεμιτή η στάση των διαμαρτυρόμενων γονέων για τη χρήση της μάσκας, όλες οι απόψεις στη δημοκρατία είναι σεβαστές, όμως αυτή τη στιγμή οι εντολές των λοιμωξιολόγων είναι να τηρηθεί το μέτρο της χρήσης της μάσκας" τόνισε ο κ. Κικινής.

 

  08 September, 2020 ΑΡΘΡΑ