Σχολείο: ‘Ολες οι ημερομηνίες «ορόσημο», για Πανελλαδικές, ενδοσχολικές και απολυτήριες εξετασεις

  08 September, 2022 ΑΡΘΡΑ
Σχολείο: ‘Ολες οι ημερομηνίες «ορόσημο», για Πανελλαδικές, ενδοσχολικές και απολυτήριες εξετασεις

Με το σύνθημα «Όλα πιο νωρίς» το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ολόκληρο το πρόγραμμα για τη νέα σχολική ,που αρχίζει τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου.

 Μάλιστα για πρώτη φορά στα χρονικά ανακοίνωσε ακόμη και το πρόγραμμα των Πανελλαδικών για το 2023 με τη δέσμευση από την πλευρά της κυρίας Κεραμέως ότι θα καταθέσει νομοθετική ρύθμιση ώστε κάθε χρόνο το πρόγραμμα των εξετάσεων να ανακοινώνεται στην έναρξη της σχολικής χρονιάς. «Είναι προτεραιότητα μας ο έγκαιρος προγραμματισμός για όλη τη σχολική και ακαδημαϊκή κοινότητα από σεβασμό στην προσπάθεια των μαθητών και φοιτητών», δήλωσε η υπουργός. Όσον αφορά στη θέρμανση των σχολείων η υπουργός δήλωσε ότι  το υπουργείο Εσωτερικών θα προγραμματίσει έκτακτα κονδύλια ειδικά για τα σχολικά συγκροτήματα, ενώ τόνισε ότι ετοιμάζονται από την κυβέρνηση ρυθμίσεις ώστε να δοθούν κίνητρα για τους εκπαιδευτικούς (και άλλους δημόσιους υπαλλήλους) προκειμένου να υπηρετήσουν σε ακριτικές , τουριστικές κ.α περιοχές.   

 Οι ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας για ολόκληρη τη σχολική χρονιά

Το διδακτικό έτος 2022-2023 ξεκινά στις 12/9 και ολοκληρώνεται:
σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά στις 15/6,
σε Γυμνάσια, στις 30/5 τα μαθήματα και στις 15/6 οι εξετάσεις,
σε Λύκεια, στις 19/5 τα μαθήματα, στη Γ΄ Λυκείου οι ενδοσχολικές εξετάσεις στις 30/5, σε Α’ και Β’ Λυκείου οι εξετάσεις στις 15/6.
Η κλήρωση για εισαγωγή σε Πειραματικά Σχολεία θα διεξαχθεί στις 28/4/2023
Οι εξετάσεις για εισαγωγή σε Πρότυπα Σχολεία θα διεξαχθούν στις 29/4/2023
Οι Πανελλαδικές εξετάσεις 2023 θα πραγματοποιηθούν ως εξής:
σε ημερήσια και εσπερινά Γενικά Λύκεια, τα μαθήματα θα εξεταστούν στις 2, 6, 8 και 12/6/2023
σε ημερήσια και εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια, τα μαθήματα θα εξεταστούν στις 1, 3, 7, 9, 10, 13, 15 και 16/6/2023
τα ειδικά μαθήματα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ θα εξεταστούν από 17 έως και 29/6.
Στα Δημόσια ΙΕΚ, οι εγγραφές ολοκληρώνονται στις 12/9/2022 και το έτος κατάρτισης στις 30/6/2023.
Στα ΑΕΙ, οι εγγραφές των επιτυχόντων ολοκληρώνονται στις 9/9 ηλεκτρονικά, ενώ νωρίτερα από τα προηγούμενα χρόνια θα ολοκληρωθούν και οι μετεγγραφές.

Οι δηλώσεις Κεραμέως 

 

Η Υπουργός εξήγησε το σκεπτικό της καινοτόμου αυτής παρουσίασης του προγραμματισμού του σχολικού/ακαδημαϊκού έτους στην αρχή της χρονιάς: με σεβασμό σε μαθητές, φοιτητές, καταρτιζόμενους, εκπαιδευτικούς, στελέχη, γονείς, εγκαινιάζεται μία νέα πρακτική, σύμφωνα με την οποία οι ανακοινώσεις θα γίνονται εγκαίρως, μεταξύ άλλων, για την καλύτερη οργάνωση της σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς. Η κ. Κεραμέως προανήγγειλε νέα νομοθετική ρύθμιση που δρομολογείται, ώστε κάθε χρόνο το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων να γνωστοποιείται έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Όπως είπε ήδη από φέτος ανακοινώθηκαν πολύ πιο νωρίς: τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων και των υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις, γίνονται οι ηλεκτρονικές εγγραφές και μετεγγραφές στα Πανεπιστήμια, ενώ εξίσου έγκαιρα έγιναν οι εγγραφές μαθητών στα σχολεία και οι δηλώσεις μακροχρόνιων αδειών εκπαιδευτικών, προκειμένου να υπάρξει η αρτιότερη οργάνωση του σχολικού και ακαδημαϊκού έτους.

Καινοτομίες που θα ισχύσουν από φέτος στα σχολεία:

8.600 νέοι, μόνιμοι διορισμοί σε Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και Ειδική Αγωγή. 25.000 μόνιμοι διορισμοί την τελευταία 2ετία
Επέκταση και ενίσχυση Ολοήμερου: από τις 4 στις 5:30 μμ – νέο περιεχόμενο
Εκπαιδευτικοί Όμιλοι
Ψηφιακά Εργαλεία: Διαδραστικοί Πίνακες, Σετ Ρομποτικής
Παιδαγωγικοί Σύμβουλοι – Μέντορες
Ενδοσχολικοί Συντονιστές
Πρόγραμμα ΦΙΛΙΑ, για την πρόληψη, εκπαιδευτική προσέγγιση, αντιμετώπιση και προστασία παιδιών και εφήβων από κάθε μορφή βίας και σχολικού εκφοβισμού και ενίσχυση ασφαλούς περιβάλλοντος.

Επιπροσθέτως, εξακολουθούν και εφαρμόζονται οι καινοτομίες που έχουν ενταχθεί ήδη από πέρυσι στα σχολεία, όπως:

Νηπιαγωγείο από τα 4 έτη + Αγγλικά
166 Νέα Προγράμματα Σπουδών
Εργαστήρια Δεξιοτήτων
Αξιολόγηση: 1) σχολικής μονάδας και εκπαιδευτικού έργου, 2) εκπαιδευτικού συστήματος (Ελληνική “PISA”), 3) εκπαιδευτικών
Οριζόντιες Επιμορφώσεις Εκπαιδευτικών
Ενισχυτική Διδασκαλία
Τράπεζα Θεμάτων
Στήριξη μαθητών με αναπηρίες
Συμπερίληψη μαθητών με προσφυγικό και μεταναστευτικό υπόβαθρο
Αυτονομία Σχολικών Μονάδων

Πανεπιστήμια

Εγγραφές στα Α.Ε.Ι. Νωρίτερα οι εγγραφές έως 9/9 και οι μετεγγραφές, για πιο ομαλή διεξαγωγή του ακαδημαϊκού εξαμήνου.  Εφαρμογή νέου νόμου για τα Α.Ε.Ι. Πανεπιστημιακή αστυνομία. Ξεκινά ήδη η διαδικασία ανάδειξης: - Εσωτερικών & εξωτερικών μελών στο Συμβούλιο Διοίκησης των Α.Ε.Ι. - Κοσμητόρων Μονοτμηματικών Σχολών, Προέδρων Τμημάτων και Διευθυντών Τομέων - Εκπροσώπων ΕΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ στα όργανα διοίκησης - Φοιτητών - και η διαδικασία συγκρότησης του Συμβουλίου Φοιτητών Διεξαγωγή πρακτικής άσκησης. Έναρξη διαδικασίας απαλλαγής από τέλη φοίτησης

 

  08 September, 2022 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα