Σε ανοδική τροχία η αγορά ελαιολάδου στην Ευρώπη

  04 October, 2020 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Σε ανοδική τροχία η αγορά ελαιολάδου στην Ευρώπη

Κερδισμένοι της αγοράς όσοι κυνηγούν τις τρεις γραμμές στο ελαιόλαδο

Περισσότερη τυποποίηση και διεθνής ζήτηση δίνουν ώθηση στο ντόπιο ελαιόλαδο. Η αύξηση 10% στις εξαγωγές και 6% στην κατανάλωση στην ευρωπαϊκή αγορά ζωηρεύουν τις φετινές διαπραγµατεύσεις, µε τις προσφορές να προδιαγράφουν ανοδικό κύκλο.

Μια χρονιά αξιώνουν οι παραγωγοί σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία η οποία θα επουλώσει τις πληγές που άνοιξε στα ισοζύγια των εκµεταλλεύσεων το στραβοπάτηµα της αγοράς κατά την εµπορική περίοδο 2019-2020. Μετρηµένες ποσότητες και ευνοηµένος από τον καιρό καρπός συνθέτουν το σκηνικό στους ελαιώνες ανά την Ελλάδα, ενώ στο µεταξύ η αγορά δείχνει να βρίσκεται σε έναν ανοδικό κύκλο εξασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση βελτιωµένες τιµές παραγωγού συγκριτικά µε την απελθούσα σεζόν. Στην Ιταλία η παραγωγή αναµένεται επίσης µειωµένη κατά τουλάχιστον 22%, µε τους ελαιοκοµικούς συνεταιρισµούς της χώρας να αποκλείουν το ενδεχόµενο η παραγωγή να ξεπεράσει τους 290.000 τόνους, όταν το 2019 συλλέχθηκαν περί τους 365.000 τόνους, όσο και η Ισπανία δύσκολα θα µπορέσει να φτάσει το ρεκόρ των 1,8 εκατ. τόνων του 2018, µε τις πρώτες εκτιµήσεις να τοποθετούν την παραγωγή κοντά στους 1,5 εκατ. τόνους.

Αυτή η συγκυρία εξηγεί άλλωστε και την αγωνία του ιταλικού εµπορίου να συµφωνήσει µεγαλύτερα σε διάρκεια και όγκους συµβόλαια µε Έλληνες παραγωγούς από ό,τι συνήθως, όπως προκύπτει και από το ρεπορτάζ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στη Λακωνία οι Ιταλοί επιδιώκουν να «σκουπίσουν» όλα τα περσινά αποθέµατα στους Μολάους, ενώ λίγο νοτιότερα, στους Αγίους Αποστόλους, απ’ όπου προέρχονται και τα πρώτα αγουρέλαια της χρονιάς, οι συζητήσεις εστιάζουν στο να απορροφήσουν µε τιµή στα 3,80 ευρώ το κιλό το σύνολο της φετινής παραγωγής. Κάτι τέτοιο εξασφαλίζει την σταθερότητα των τιµών σε ένα µεγαλύτερο χρονικό εύρος, αφού υπενθυµίζεται ότι πέρυσι, αν και η πρώτη πράξη άγγιξε τα 3,80 ευρώ το κιλό, αυτές που ακολούθησαν έστειλαν τη τιµή στα 3,50 ευρώ και στη συνέχεια στα 3,10 ευρώ, ασκώντας έτσι πίεση και στην υπόλοιπη παραγωγή της χώρας. Παράλληλα και στο Κρανίδι, στον Συνεταιρισµό Θερµασία ∆ήµητρα, γίνονται συζητήσεις για συµβόλαια που θα καλύψουν όλη τη χρονιά σε τιµές 10% µε 15% πάνω από την αγορά.

Εν τω µεταξύ και η Κρήτη, που το 2019 είδε την παραγωγή της να αποδεκατίζεται εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινοµένων και δακοπροσβολής περιµένει µια µετριασµένη αύξηση της παραγωγής, µε τους καλλιεργητές όµως να µην αναµένουν χρονιά βεντέµας. Συνολικά η ελληνική παραγωγή αναµένεται ότι θα είναι µειωµένη κοντά στο 10% συγκριτικά µε τα περσινά επίπεδα των 275.000 τόνων.

Εξετάζοντας τις ισορροπίες της αγοράς, αξίζει πλέον να λαµβάνει κανείς υπ’ όψιν και τις αξιόλογες προσπάθειες που έχουν γίνει την τελευταία δεκαετία από µικρούς παραγωγούς και τυποποιητές, που πλέον έχουν αρχίσει να αποδίδουν και να γίνονται αισθητές και στην αγορά. Είναι αξιοσηµείωτο άλλωστε το γεγονός ότι µέσα στην περίοδο της καραντίνας την άνοιξη, εκείνο που στήριξε την ανάκαµψη των τιµών από τα επίπεδα του 2,10, 2,20 και 2,30 ευρώ το κιλό, ήταν το ενδιαφέρον και η ζήτηση µικρών και µεσαίων τυποποιητών που είδαν τις παραγγελίες τους να αυξάνονται και άρα τις ανάγκες τους σε πρώτη ύλη.

 

  04 October, 2020 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα