Σε απόγνωση οι αγρότες της Μεσαράς - Πετούν τα κηπευτικά στις χωματερες

voucherergasia.gr  27 March, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Σε απόγνωση οι αγρότες της Μεσαράς - Πετούν τα κηπευτικά στις χωματερες

Σε «αναμμένα κάρβουνα» βρίσκονται οι παραγωγοί κηπευτικών στην Κρήτη, βλέποντας πως οι τιμές των προϊόντων τους έχουν κατρακυλήσει το τελευταίο δεκαήμερο σε τετοιο βαθμό που τα προϊόντα τους καταλήγουν στις χωματερες.
Η κατάσταση που έχει διμορφωθεί στην αγορά των κηπευτικών είναι απογοητευτική. Όπως αναφέρει μιλώντας στο voucherergasia.gr ο πρόεδρος του αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου και πρόεδρος του παγκρήτιου συντονιστικού Οργάνου Μανώλης Ορφανουδάκης, οι τιμές, όχι μόνο έχουν πάρει την κατιούσα, αλλά τις τελευταίες μέρες πολλά προϊόντα μένουν απούλητα.
Χαρακτηριστική ειναι η τιμή στα αγγουράκια, τα οποία το προηγούμενο χρονικό διάστημα πωλούνταν προς 1.60 ευρώ, ενώ τώρα η τιμή τους κυμαίνεται από 20 ως 25 λεπτά!

Ζητούν μέτρα στήριξης

Οι αγρότες ζητούν επιτακτικά την ένταξη τους στα μέτρα που έχει εξαγγείλλει η κυβέρνηση. Ο κ. Ορφανουδάκης λέει χαρακτηριστικά πως οι παραγωγοί θα μπορούσαν να ενταχθούν στα μέτρα για την αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων, αλλά και στο μέτρο της οικονομικής στήριξης με το ποσό των 800 ευρώ.
Με στόχο την ένταξη των αγροτών ο κ. Ορφανουδάκης σημειώνει πως ήδη έχουν γίνει επαφές προκειμενου να υπαρξει η απαιτούμενη αλλαγή και η ένταξη των αγροτών στα μέτρα του Υπουργείου Οικονομικών, τα οποία ανακοινώθηκαν πρόσφατα.

Αποκομμένοι από τις λαϊκές

Μέσα σε ολα, ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα που έχει προκύψει είναι η λήψη της απόφασης για τη μείωση της παρουσίας των παραγωγών στις λαίκές αγορές κατά 50%. Ενα μέτρο, το οποίο έχει φέρει μια ακόμη αναταραχη στις τάξεις τους. «Με το κλείσιμο μέρους των λαϊκών αγορών, τη μείωση της συμμετοχής των παραγωγών, τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην αγοραπωλησία κηπευτικών από τους εμπόρους, αλλά και η εξέλιξη που υπαρχει ότι οι Κρητικοί παραγωγοί δε μπορούν να ταξιδεύουν στην Αθήνα για να πουλούν τα προϊόντα τους στις λαικές αγορές της Αθήνας, αντιλαμβάνεται κανείς πως τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο για εμάς», σημειώνει ο κ. Ορφανουδάκης.

Το τελευταίο ζήτημα που θέτει ο κ. Ορφανουδάκης απασχολεί εντόνως τους παραγωγους. Και αυτό γιατί η απαγόρευση για μετακίνηση εμπόρων ανάμεσα στις Περιφέρειες της χώρας που είναι δεδομένη από την περασμένη Τρίτη, επιφέρει ένα ακόμη καίριο πλήγμα για μια κατηγορία παραγωγών.

Το τοπίο βέβαια δεν έχει ξεκαθαρίσει απόλυτα, ως προς αυτό το ζήτημα, όμως αν λάβει κανείς υπ' οψιν του τις δηλώσεις του ο Υπουργού Ανάπτυξης που μίλησε σε τηλεοπτικό σταθμό, ο οποίος κάλεσε τους παραγωγούς από την Κρήτη που βρίσκονται στην Αθήνα, να επιστρέψουν στο νησί αφού δεν τους επιτρέπεται να συμμετέχουν πλέον σε λαϊκές εκτός της Περιφέρειάς τους, αντιλαμβάνεται ότι μέχρι την άρση της καραντίνας, οι Κρητικοί εχουν απαγορευτικό για τις λαϊκές αγορές της... πρωτεύουσας.

Την τραγική κατάσταση επιβεβαιώνει και ο ενταλμένος συμβουλος αγροτικών θεμάτων του  Δήμου Ιεράπετρας κ. Νεκτάριος Παπαδάκης ο οποίος μέσα από επιστολή του ενημερώνει για την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι παραγωγοί της Ιεράπετρας.
Όπως επισημαίνει ο ίδιος οι παραγωγοί είναι σε απόγνωση. «Εχουν αρχίσει ήδη να υπαρχουν μαζικές αποσύρσεις και καταστροφές μεγάλων ποσοτήτων», αναφέρει ο ίδιος


Κινήσεις από το Δήμο Φαιστού

Για την κατάσταση των παραγωγών, ο Δήμος Φαιστού είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρμόδιο Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα. 
Συγκεκριμένα στο πλαίσιο αντιμετώπισης της κατάστασης και με δεδομένο πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που πλήττεται ο αγροτικός κλάδος στο Δήμο Φαιστού, η Δημοτική Αρχή επικοινώνησε άμεσα με τον αρμόδιο Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκρέκα, στον οποίο και περιέγραψε αναλυτικά το πρόβλημα και τις προεκτάσεις του. 
Ο Δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης ειδικότερα, επισήμανε στον Υφυπουργό πως αυτή είναι η τρίτη φορά που πλήττεται ο Δήμος μετά από την Tuta Absoluta και τον δάκο, τονίζοντας του πως οι τωρινές καταστάσεις είναι οι δυσκολότερες, αφού μετά από μια σειρά προβλημάτων, τίθενται πλέον ζητήματα βιωσιμότητας του κλάδου, αλλά και επιβίωσης των παραγωγών την επόμενη ημέρα, μετά την αντιμετώπιση των προβλημάτων του κορωνοϊό. 
Ο Δήμαρχος και οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι ζήτησαν από τον Υφυπουργό να λάβει μια σειρά από μέτρα, τονίζοντας του πως η κυβέρνηση και το Υπουργείο οφείλουν να δείξουν τη δέουσα ευαισθησία απέναντι σε έναν κλάδο, τον οποίο θα χρειαστεί η χώρα στην προσπάθεια αναγέννησης της μετά από την ολοκλήρωση της κρίσης του κορωνοϊού. 

 

voucherergasia.gr  27 March, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα