Σε κλίμα συγκίνησης τα εγκαίνια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης «Μανώλης Μαρκάκης»

Σοφία Πλουτινάκη  22 April, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Σε κλίμα συγκίνησης τα εγκαίνια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης «Μανώλης Μαρκάκης»

Φωτο: Σοφία Πλουτινάκη

Παρουσία πλήθους επισήμων και πολύ κόσμου πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί στις Μοίρες τα εγκαίνια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Δήμου Φαιστού «Μανώλης Μαρκάκης».

Ενός έργου που φιλοδοξεί να αποτελέσει πόλο έλξης για νέους και μεγαλύτερους και να δώσει νέες διεξόδους σε μια περιοχή απ΄όπου η αλήθεια είναι ότι απουσιάζουν έργα όπως η Δημοτική Βιβλιοθήκη.  Την τελετή των εγκαινίων πραγματοποίησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ.κ. Μακάριος, παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη, του Δημάρχου Φαιστού κ. Γιώργου Αρμουτάκη, του Προέδρου του ΔΣ Φαιστού κ. Γιάννη Νικολακάκη, αντιδημάρχων, του Βουλευτή Συριζα κ. Νίκου Ηγουμενίδη,  δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων, ιερού κλήρου, προέδρων, εκπροσώπων φορέων, εκπροσώπων  της οικογένειας Λιονάκη στην οποία ανήκε το παλιό αρχοντικό της πλατείας Δασκαλογιάννη όπου  στεγάζεται η Δημοτική Βιβλιοθήκη, αλλά και εκπροσώπων  της οικογένειας του Φιλόσοφου, Ποιητή, Κοινωνιολόγου και Συγγραφέα αείμνηστου Μανώλη Μαρκάκη του οποίου το όνομα φέρει η Δημοτική Βιβλιοθήκη.  Χαιρετισμούς έστειλαν Βουλευτές του Ν. Ηρακλείου.

Ιδιαίτερες στιγμές οι ομιλίες της κ. Αφροδίτης Κωστάκη Αντιδημάρχου του Δήμου Αγίου Νικολάου εκπροσώπου της οικογένειας  Λιονάκη στην οποία ανήκε το παλιό αρχοντικό της πλατείας Δασκαλογιάννη  και της κ.  Κλειώς Λούμου Μαρκάκη αδερφής του αείμνηστου Μανώλη Μαρκάκη από την δωρεά της οποίας εμπλουτίστηκε η Δημοτική Βιβλιοθήκη. Ας μην ξεχνάμε ότι η κ. Μαρκάκη μαζί με τα αδέρφια της δώρισαν την Βιβλιοθήκη του αείμνηστου Μανώλη Μαρκάκη με σημαντικό πλούτο βιβλίων αλλά και προσωπικά του είδη ενώ εδώ και δέκα χρόνια κάνει πραγματικό αγώνα για την συγκέντρωση και αποστολή βιβλίων για τον εμπλουτισμό της Δημοτικής Βιβλιοθήκης «Μανώλης Μαρκάκης». Τα δέκα αυτά χρόνια έχουν γίνει πλήθος αποστολές από δωρεές που πρόσφεραν πολλοί διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί, καθηγητές κτλ με πρωτοβουλία της κ. Μαρκάκη, η οποία τόνισε ότι θα συνεχίσει αυτό το σπουδαίο έργο των δωρεών.

Στο χώρο της βιβλιοθήκης προσφέρθηκαν στον κόσμο δωρεάν βιβλία, ενώ στον αύλειο χώρο, ένας δεύτερος ξάδερφος του αείμνηστου Μανώλη Μαρκάκη, ο κ. Γιάννης Μαρκάκης προσέφερε στον κόσμο αρωματικά φυτά. Τα εγκαίνια πλαισιώθηκαν από απαγγελίες ποιημάτων , ενώ ακολούθησε   η παρουσίαση του βιβλίου με  τίτλο «Μοίρες, από την Κοινότητα στο Δήμο» του συγγραφέα Δημήτρη Σάββα, στο Πολύκεντρο Μοιρών, από τον φιλόλογο κ. Δημήτρη Δασκαλάκη.! Το ζητούμενο πλέον είναι η Δημοτική Βιβλιοθήκη Δήμου Φαιστού "Μανώλης Μαρκάκης" να στελεχθεί από άτομο ειδικό στην λειτουργία Βιβλιοθηκών, ώστε να αποδώσει μέσα από την λειτουργία της αυτά που αναμένει ο κόσμος από το σπουδαίο αυτό έργο!

 

Σοφία Πλουτινάκη  22 April, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ