Σε οριακό σημείο το Φράγμα Φανερωμένης

  25 April, 2021 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Σε οριακό σημείο το Φράγμα Φανερωμένης

Κοντά στα 10 εκατομμύρια κυβικά - εκ των οποίων τα 4 εκατομμύρια κυβικά προέρχονται από τη φετινή χρονιά - είναι το νερό του φράγματος Φανερωμένης φέτος, όσο δηλαδή χρειάζονται περίπου και οι τρεις ΤΟΕΒ που υδροδοτούνται από το φράγμα για να καλύψουν τις ανάγκες των παραγωγών τους σε νερό.

Την εκτίμηση αυτή έκανε, μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Α’ Ζώνης Μεσαράς Βαγγέλης Τσιμπραγάκης, τονίζοντας πως η κατάσταση σήμερα είναι οριακή, αφού πρόκειται για μια χρονιά με πολλές απαιτήσεις, με τους παραγωγούς του “κάμπου” της Μεσαράς να έχουν ξεκινήσει ήδη τα ποτίσματα λόγω των μειωμένων βροχοπτώσεων.

«Έχει πολύ καιρό να βρέξει. Και η Μεσαρά έχει ήδη μεγάλη ανθοφορία στις ελιές, αφού αναμένεται βεντέμα για την επόμενη χρονιά. Και μάλιστα, την ίδια ώρα, ο κόσμος έχει στραφεί πάρα πολύ στα χωράφια, λόγω της γενικότερης κατάστασης. Βλέπουμε μάλιστα σε ελαιώνες που είχαν εγκαταλειφθεί, τον κόσμο να επιστρέφει και να τους περιποιείται πάρα πολύ και έτσι έχουν αυξηθεί και ανάλογα οι απαιτήσεις σε νερό», σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Α' Ζώνη Μεσαράς.

Εξάλλου, όπως επισημαίνει, «πάρα πολλοί έχουν κλειστές τις δραστηριότητές τους, με αποτέλεσμα να έχουν επιστρέψει στην αγροτική περιουσία και προσπαθούν μέσω αυτής να ζήσουν τις οικογένειές τους»...

Κι ενώ οι απαιτήσεις σε νερό αυξάνονται διαρκώς, η χρονιά δεν ήταν ικανοποιητική ως προς τις βροχοπτώσεις στη Μεσαρά. «Δυστυχώς, στη δική μας την περιοχή δεν είχαμε τα νερά που θέλαμε. Γενικότερα ο χειμώνας ήταν πολύ ήπιος. Και δεν ήταν ήπιος μόνο θερμοκρασιακά. Ήταν φτωχός και σε βροχομετρικά στοιχεία. Ευτυχώς το φράγμα έχει αρκετές ποσότητες νερού, ούτως ώστε να μην κινδυνέψει η χρονιά. Εμείς πάντως είμαστε προετοιμασμένοι για μια απαιτητική χρονιά φέτος. Και παρά τη δύσκολη οικονομική μας κατάσταση, προσπαθούμε ούτως ώστε τα δίκτυα να είναι σε άριστη κατάσταση για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις του κόσμου, και ελπίζω να τα καταφέρουμε».

Στο σημείο αυτό, ο Βαγγέλης Τσιμπραγάκης εκφράζει και τη διαμαρτυρία του για το γεγονός ότι μεγάλα έργα, όπως είναι το φράγμα του Πλατύ ποταμού και η συμπλήρωση του φράγματος Φανερωμένης, δε δείχνουν να προχωρούν και να γίνονται...

«Στα δίκτυα και στα έργα υποδομών δεν έχουμε από πουθενά βοήθεια. Κάνουμε ό,τι μπορούμε μόνοι μας. Ελπίζω και εύχομαι ο κόσμος με σύνεση να κάνει τη διαχείριση του νερού. Εμείς πάντως επιβάλλουμε και πρόστιμα και κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε το νερό που έχουμε να φτάσει».

Μάλιστα, ξεκαθαρίζει ότι αλίμονο αν οι τρεις ΤΟΕΒ από τους τέσσερις του δήμου Φαιστού, που υδροδοτούνται από το φράγμα, κάνουν χρήση στο 100% μόνο από το φράγμα και εξαντλήσουν το νερό, τότε η κατάσταση θα γίνει εκρηκτική για την ευρύτερη περιοχή και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο.

Χωρίς παραπάνω κόστος

Στο μεταξύ, για το κόστος του νερού, ο Βαγγέλης Τσιπραγάκης διευκρινίζει: «Τα τελευταία δέκα χρόνια, παρότι ο ΤΟΕΒ προσπαθεί συνέχεια και με καινούργιες επενδύσεις να έχει περισσότερο νερό στα αποθεματικά του, έχουμε πτωτική πορεία στις τιμές του νερού. Αυτή την περίοδο, η τιμή του νερού ξεκινάει από τα 10 λεπτά στον δικό μας τον ΤΟΕΒ στον κάμπο και φτάνει τα 17 λεπτά το κυβικό στα ημιορεινά»...

Η ακριβότερη τιμή στα ημιορεινά εξηγείται, όπως λέει ο ίδιος, γιατί «χρειάζεται περισσότερη ενέργεια, προκειμένου διοχετεύσουμε στους εκεί παραγωγούς το νερό».

Στο μεταξύ, ο κ. Τσιπραγάκης θεωρεί σημαντικό ζήτημα το γεγονός ότι κάθε τόσο, εκατοντάδες νέα στρέμματα “ζητούν” από τον ΤΟΕΒ Α’ Ζώνης Μεσαράς την άρδευσή τους. «Είναι αγρότες που βρίσκονταν σε σχήματα τα οποία διαλύθηκαν. Και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τους δεχτούμε και να τους παρέχουμε το νερό που χρειάζονται», όπως εξηγεί ο ίδιος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δήμαρχος Φαιστού

Για τις δυσκολίες στη διαχείριση του νερού του Φράγματος αλλά και για την κακή -οπως την χαρακτήρισε- χρόνια, μίλησε σε εκπομπή της ΚΡΗΤΗ ΤV , ο πρόεδρος της Επιτροπής Φράγματος και Δήμαρχος Φαιστού, κ. Γρηγόρης Νίκολιδάκης.

 

  25 April, 2021 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα