Σέβη Λασκαρέλια, πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Πύργου Μονοφατσίου.

mesaralive.gr  27 June, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΡΟΣΩΠΑ
Σέβη Λασκαρέλια, πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Πύργου Μονοφατσίου.

φωτο:mesaralive.gr

Με έμφυτα στοιχεία ευγένειας και κληρονομικά στοιχεία πολιτισμού, γοητεύει με την απλότητα της σκέψης της και την οξύτητα του μυαλού της. Ένας ανήσυχος, νέος άνθρωπος, με όνειρα και πολύ διάθεση προσφοράς.

Είστε νέα, εκπαιδευτικός, σύζυγος, μητέρα και παράλληλα πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πύργου. Πείτε μας δυο λόγια γι’ αυτή την πολύμορφη ιδιότητά σας!

Σύζυγος, μητέρα και εκπαιδευτικός, τα συνδυάζω πολλά χρόνια… τουλάχιστον τα τελευταία 3 χρόνια που έχω και το παιδάκι μου, θεωρώ ότι εάν έχεις ένα καλό χρονοδιάγραμμα στη μέρα σου, μπορείς να τα προλάβεις όλα και να τα καταφέρεις αρκετά καλά.

Όταν ήρθε αυτό, η ενασχόλησή μου δηλαδή με τα κοινά, το έκανα με πολύ μεγάλη χαρά! Πραγματικά νιώθω ότι θέλω να δώσω πολλά πράγματα σε αυτό τον τόπο, γιατί θέλω να προχωρήσουμε περισσότερα από αυτό που ήδη έχουμε!

Δεν ξέρω πώς αλλιώς θα μπορούσα να το συνδυάσω, αλλά έχω βρει τον τρόπο και καταφέρνω αυτά τα τέσσερα πράγματα, αυτές τις τέσσερεις ιδιότητες να τις φέρω σε μία ισορροπία, χωρίς να υποβιβάζω το ρόλο της μητέρας, το ρόλο της συζύγου, το ρόλο της εκπαιδευτικού, οπότε προχωράω καλά προς το παρόν.

Όταν μου έκαναν την πρόταση βέβαια, για τον Πολιτιστικό Σύλλογο, δεν πίστευα ότι θα είμαι και πρόεδρός του. Δεν πίστευα ότι το χωριό θα με ψηφίσει για να εκλεγώ πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου, καταλαβαίνετε λοιπόν ότι η ευθύνη είναι μεγαλύτερη.

Η καταγωγή σας;

Είμαι από ένα όμορφο ακριτικό χωριό, της Λήμνου! Το Υπουργείο Παιδείας με έφερε στο Νηπιαγωγείο του Πύργου και αργότερα γνώρισα το σύζυγό μου και παντρεύτηκα εδώ.

Από πότε ασχολείστε με τα κοινά και φυσικά με τα κοινά του Πύργου;

Με τα κοινά του Πύργου ασχολήθηκα φέτος για πρώτη φορά. Τα Χριστούγεννα έγιναν οι εκλογές, εκλέχθηκα και αμέσως ανέλαβα καθήκοντα. Στη Λήμνο ασχολιόμουν με τα κοινά από παλιά. Έχω μια γενική, καλή θα έλεγα παιδεία στα πολιτιστικά, εμείς στο νησί είχαμε μάθει και δουλεύαμε πάντα ομαδικά, για το κοινό καλό.

Κάθε πόσα χρόνια ανανεώνεται η θητεία σας;

Κάθε δύο χρόνια γίνονται εκλογές και ανανεώνεται η θητεία του προέδρου.

Τι σημαίνει αυτή η θέση για το χωριό, αλλά και για εσάς προσωπικά;

Για μένα, σημαίνει ευθύνη, ο Πολιτιστικός Σύλλογος είναι ένα κομμάτι ζωντανό!

Οι άνθρωποι που τον δημιούργησαν πριν από χρόνια είχαν έναν κύριο σκοπό, να προσφέρουν τέρψη στους κατοίκους του, δεν νομίζω ότι ήθελαν κάτι άλλο.

Όμως εγώ θεωρώ ότι ο Πολιτιστικός Σύλλογος είναι και πρέπει να προσφέρει πολιτισμό κυρίως.

Θεωρώ ότι πέρα από τα δεδομένα και τα τετριμμένα που προσφέρει ένας Πολιτιστικός Σύλλογος, από την καθαριότητα δηλαδή των δρόμων, έως τις μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις κ.λ.π. πρέπει να κάνει και κάτι διαφορετικό, να φέρει ένα νέο αέρα πολιτισμού στα χωριά της περιοχής.

Πότε και με ποιο σκεπτικό ιδρύθηκε ο σύλλογός σας;

Το 1982 ιδρύθηκε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πύργου, αν θυμάμαι καλά από το πρακτικό του συλλόγου, που μελέτησα όταν ανέλαβα.

Είχε 15 μέλη, σαν εκλογείς, από αυτά παρέμειναν τα επτά και νομίζω ότι ο κύριος σκοπός τους εξ’ αρχής ήταν να ψυχαγωγήσουν τους κατοίκους, με όποιο τρόπο μπορούσαν την εποχή εκείνη… αργότερα βέβαια, από αυτό το συμβούλιο θεσπίστηκε το “Καρναβάλι του Πύργου”, που ήταν όπως αντιλαμβανόσαστε καινοτόμο για την εποχή του.

Υπάρχει το καθιερωμένο καρναβάλι που το συνεχίζουμε και εμείς.

Κάθε χρόνο λοιπόν, σε κάθε νέο συμβούλιο θεωρώ ότι πρέπει να γίνεται και κάτι καινούργιο, καινοτόμο.  Με τον κ. Καπετανάκη που ήταν δύο συνεχόμενες φορές Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου θεσπίστηκε η “Πολιτιστική Εβδομάδα του Καλοκαιριού”, που κάνει κάθε χρόνο ο Πύργος … και διαρκεί μέχρι το πανηγύρι μας στις 6 Αυγούστου, που είναι η γιορτή του Αφέντη Χριστού, πολιούχου του χωριού.

Εμείς φέτος, για πρώτη φορά, εισαγάγαμε την “Πολιτιστική Εβδομάδα των Χριστουγέννων”.

Με το που αναλάβαμε, προσπαθήσαμε να τρέξουμε τις διαδικασίες μέσω γνωστών, προκειμένου να φτιάξουμε μια εβδομάδα τα Χριστούγεννα που να αφορά τα παιδιά. 

Προσπαθήσαμε να φέρουμε ένα νέο πνεύμα Χριστουγεννιάτικης ατμόσφαιρας. Κάναμε για πρώτη φορά φωταγώγηση δέντρου, δεν είχε ξαναγίνει στον Πύργο ποτέ και φάνταζε πολύ δύσκολο για να πραγματοποιηθεί. Για πρώτη μας φορά όμως τα καταφέραμε καλά.

Είμαστε ευχαριστημένοι!

Είστε καθαρά Πολιτιστικός Σύλλογος ή έχετε και φιλανθρωπικό έργο παράλληλα;

Είμαστε καθαρά Πολιτιστικός Σύλλογος, απλά επειδή συνεργάζομαι σε προσωπικό επίπεδο - είμαι εθελόντρια στο Χαμόγελο του Παιδιού - προσπαθώ μέσω του Πολιτιστικού Συλλόγου να κάνουμε κάποιες ενέργειες.

Τα Χριστούγεννα λοιπόν μαζέψαμε κάποια τρόφιμα, ρούχα και διάφορα άλλα χρήσιμα πράγματα και τα στείλαμε στο Χαμόγελο του Παιδιού.

Θυμάστε ποιος ήταν ο πρώτος πρόεδρος;

Νομίζω ότι ήταν η κα Κούλα Βελεγράκη, που καθιέρωσε στην ουσία και ο Καρναβάλι του Πύργου, δε γνωρίζω κάποιον άλλον πριν από αυτήν, διότι έχω διαβάσει το πρακτικό και δεν γράφει ποιος ήταν πρόεδρος, αναφέρει απλά τα μέλη του συμβουλίου.

Τα παλιά μέλη, άφησαν κάποιο σημαντικό έργο που να μπορέσετε να το μνημονεύτε οι επόμενες γενιές;

Δεν γνωρίζω να έχουν φτιάξει κάτι συγκεκριμένο, όπως ένα γραφείο π.χ. και αυτό είναι το μείον του συλλόγου μας… τώρα “κυνηγάμε’ ανθρώπους, “κυνηγάμε” προγράμματα ΕΣΠΑ, ώστε να μπορέσουμε να φτιάξουμε ένα χώρο που θα φιλοξενεί τις εκδηλώσεις του συλλόγου, δεν έχουμε κάτι δικό μας και πάντα χρησιμοποιούμε μία τάξη του Δημοτικού σχολείου για να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες μας.

Εκτός από τον Πολιτιστικό Σύλλογο, υπάρχουν στον Πύργο και άλλοι σύλλογοι με την ίδια δράση;

Όχι είμαστε ο μοναδικός σύλλογος στον Πύργο. Και για αυτό και εμείς προσπαθούμε να οργανώσουμε και δομές, είναι ένα τόσο μεγάλο χωριό και δεν έχει π.χ. παιδική χαρά!

 Έχουμε συγκεντρώσει λοιπόν ένα χρηματικό ποσό που θα το διαθέσουμε για αυτό το σκοπό, να φτιαχτεί μια παιδική χαρά, καθυστερούμε όμως από τις διαδικασίες του Δήμου και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε γρήγορα.

Για μένα, που είμαι ευαισθητοποιημένη με τα παιδιά, είναι πολύ βασικό μια παιδική χαρά διότι τα προφυλάσσεις, μαθαίνουν ότι πρέπει να παίζουν σε ένα συγκεκριμένο σημείο και όχι να γυρνάνε στους δρόμους και παράλληλα βέβαια ψυχαγωγούνται.

Ποιο είναι το διαφορετικό στοιχείο που έχει ο δικός σας Πολιτιστικός Σύλλογος, σε σύγκριση με τους άλλους συλλόγους της Μεσαράς;

Όλοι οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι προσφέρουμε τις ίδιες πάνω κάτω εκδηλώσεις, τα ίδια περίπου πράγματα, για αυτό και εμείς προσπαθούμε από τα Χριστούγεννα που έχουμε αναλάβει να δημιουργήσουμε ένα κλίμα φιλίας και συνεργασίας με τους υπόλοιπους συλλόγους της περιοχής.

Για παράδειγμα όλοι οι διπλανοί μας σύλλογοι είναι πολύ δραστήριοι, έχουμε πολύ καλές σχέσεις μεταξύ μας και προσπαθούμε να κάνουμε δράσεις από κοινού.

Ο δικός μας σύλλογος δεν έχει ακόμη ξεχωρίσει, επειδή είμαστε όλοι πολύ καινούργιοι, νέοι… προσπαθούμε όμως και θέλουμε να δώσουμε κάτι το διαφορετικό. Αυτό το διαφορετικό που θα δώσουμε θέλω να είναι επικεντρωμένο στην παιδεία περισσότερο.

Στα σχέδιά μας και το λέμε από την αρχή που αναλάβαμε, είναι να δημιουργήσουμε ένα “Κέντρο Νεότητας”.

Εδώ στον Πύργο, εν έτη 2015, τα νέα παιδιά δεν έχουν ένα χώρο με Δωρεάν internet ή Βιβλιοθήκη, που να μπορούν  να πάνε και να δουν, να μελετήσουν ή και να ασχοληθούν με κάτι!

Θεωρώ λοιπόν καλό, μαζί με όλα τα παιδιά του συλλόγου, ότι εάν φτιάξουμε ένα δικό μας χώρο που θα καλύπτει τις απαιτήσεις και τις ανάγκες μας, θα τον οργανώσουμε έτσι ώστε τα νέα παιδιά να μπορούν να έρχονται τα απογεύματα, θα πρσπαθήσουμε να είναι και όλη τη μέρα ανοιχτό, για να μπορούν να παίρνουν πληροφορίες… θέλουμε να επικεντρώσουμε το έργο μας, όπως είπα στην αρχή, στην προσφορά πολιτισμικής παιδείας περισσότερο, διότι θεωρώ ότι σε αυτό έχουμε έλλειψη.

Έχετε πολλές ιδέες “ρίξει στο τραπέζι” και έχετε αναφέρει αρκετές ελλείψεις! Θα μπορέσετε να τις πραγματοποιήσετε όλες; Βέβαια, βλέπω πολλή διάθεση και από τον ενθουσιασμό σας αντιλαμβάνομαι ότι έχετε και καλούς συνεργάτες.

Ευτυχώς είμαι πολύ τυχερή στο κομμάτι των συνεργατών. Όλα τα μέλη του συλλόγου τρέχουμε πολύ, δεν υπάρχει άνθρωπος του συλλόγου που να του πούμε ότι θέλουμε να κάνουμε την τάδε ενέργεια και να μη τρέξει για αυτό.

Να σκεφτείτε ότι το κομμάτι της Παιδικής Χαράς που σας προανέφερα θα το καλύψουμε όλο μόνοι μας, με δικά μας χρήματα! Θα γίνει δωρεά του Πολιτιστικού Συλλόγου Πύργου στο Δήμο.

Οι δράσεις που έχουμε κάνει μέχρι στιγμής και οι οποίες μας έχουν αποφέρει κάποια χρήματα είναι για αυτό το σκοπό, τη δημιουργία Παιδικής Χαράς.

Παρ’ ότι αναλάβαμε ένα σύλλογο με πολύ μικρό ταμείο, εντούτοις καταφέραμε σε μικρό χρονικό διάστημα με τις δράσεις που πραγματοποιήσαμε, να μαζέψουμε κάποια χρήματα.

Ποιο είναι το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο; Πόσα μέλη έχει ο Σύλλογός σας και πόσα άτομα έχει το Διοικητικό Συμβούλιο. Θέλετε να μας πείτε τα ονόματά τους;

Ο σύλλογός μας έχει πολλά ενεργά μέλη.

Στο Διοικητικό Συμβούλιο είμαστε επτά άτομα:

- Λασκαρέλια Σέβη – Πρόεδρος Δ.Σ.

- Σιδηρόπουλος Αντώνης – Αντιπρόεδρος Δ.Σ.

- Τσαγκαράκη Γεωργία – Γραμματέας

- Καπελλάκης Μιχάλης – Ταμίας

Και μέλη του Δ.Σ.: Γκοντές Νίκος, Βαρδάκη Κατερίνα και Παπαδάκης Γιάννης

Στεγάζεστε σε δικό σας χώρο;

Στεγαζόμαστε σε ένα μικρό χώρο, που ουσιαστικά ανήκει στο Δήμο και έχει παραχωρηθεί στον Πολιτιστικό Σύλλογο πάρα πολλά χρόνια πριν.

Οι νέοι του Πύργου, αλλά και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία κάτοικοι, αναγνωρίζουν την προσπάθειά σας;

Πολλές φορές απογοητεύομαι… διότι έχω την αίσθηση ότι φοβούνται κάθε τι καινούργιο… γενικά είναι επιφυλακτικοί στα καινοτόμα πράγματα. Έχουν μια άλλη θεώρηση και αντιμετώπιση.

Να σας πω ένα παράδειγμα, διοργανώσαμε μία ημερίδα με θέμα το Bulling, ένα τόσο επίκαιρο - προβεβλημένο θέμα των ημερών μας, δεν τους ζητήσαμε να πάνε μακριά, στο Ηράκλειο ας πούμε, φέραμε την ειδική ψυχολόγο εδώ, στο χωριό μας. Εντούτοις, δεν υπήρξε προσέλευση… !

Και δυστυχώς επειδή η ζωή και η εργασία μου είναι στα σχολεία και γνωρίζω ποιοι έχουν πρόβλημα από το συγκεκριμένο φαινόμενο και τι αντιμετωπίζουν, εντούτοις δεν υπήρξε προσέλευση, μόνο τα παιδιά του συλλόγου και 2-3 ακόμη άτομα παρευρέθηκαν!

Απλά οι κάτοικοι, δεν προσεγγίζουν εύκολα τα πιο δύσκολα θέματα που τους προσφέρουμε, όμως συμμετέχουν και έρχονται όλοι στα γλέντια που διοργανώνουμε.

Θα έρθουν σε μία παράσταση που σατιρίζει π.χ. «ο Μανωλιός», έρχονται σε αυτά που είναι πιο κοντά τους.

Σιγά - σιγά πιστεύω ότι θα ακολουθήσουν και στα άλλα, τα πιο “δύσκολα” χρειάζεται εκπαίδευση και υπομονή. Ευτυχώς δεν το βάζω κάτω, ούτε απελπίζομαι!

Συμμετέχουν στο σύλλογο; Συμμετέχουν σε αυτά που διοργανώνετε ;

Το χωριό, ο Πύργος, έχει 1200 κατοίκους. Δεν συμμετέχουν όλοι βέβαια, ένα πολύ μικρό ποσοστό ήρθε και ψήφισε, που είναι πιο ευαισθητοποιημένοι και στην ουσία βοηθούν το σύλλογο… τον βοηθούν ουσιαστικά π.χ. το Καρναβάλι δημιουργείται κάθε χρόνο με τη χορηγία των καταστηματαρχών του Πύργου, οι οποίοι μας βοηθούν και εμείς με τη σειρά μας τους διαφημίζουμε.

Συμμετέχουν ενεργά μάλιστα πολλοί από αυτούς.

Ένα άλλο θέμα που θα ήθελα να προσεγγίσω ώστε να προτρέψω τους κατοίκους λίγο διαφορετικά είναι το εξής, επειδή εδώ γίνεται το Καρναβάλι… αλλά το Καρναβάλι δεν μπορεί να γίνεται μόνο με τη συμμετοχή των ατόμων του συλλόγου… θα πρέπει - και αυτό είναι στα άμεσα σχέδια μου-να δημιουργηθεί μία ομάδα Καρναβαλιστών, που θα ασχολούνται μόνο με αυτό το αντικείμενο όλο το χρόνο, ώστε να μην έχει αυτό το βάρος μόνο ο Πολιτιστικός Σύλλογος. Μόνο τότε θεωρώ ότι θα ξεκινήσουν να συμμετέχουν ενεργά στο κομμάτι αυτό του Πολιτιστικού Συλλόγου.

Και αυτό από ότι γνωρίζω γίνεται παντού όπου υπάρχει παρόμοια εκδήλωση.

Χρηματοδοτείστε από το Δήμο ή την Περιφέρεια;

Τώρα μόλις μας έχει έρθει έγκριση για μια πολύ μικρή χρηματοδότηση από την Περιφέρεια, για την Πολιτιστική μας Εβδομάδα του Καλοκαιριού, για το Καρναβάλι δεν είχαμε ποτέ καμία χρηματοδότηση… Χρειάζεται βέβαια πολύ τρέξιμο και  υπομονή, γιατί υπάρχει πολλή γραφειοκρατία, όμως τα καταφέρνουμε. Έχουμε όμως αυτή την έστω μικρή βοήθεια και γι’ αυτό είμαστε ευγνώμονες.

Επίσης, εάν χρειαστούμε κάτι, σε υλικό τεχνικές υποδομές έχουμε πάντα αρωγό στην προσπάθειά μας το Δήμο και τις υπηρεσίες του με τους όποιους συνεργαζόμαστε.

Έχω άψογη συνεργασία και καλή σχέση με το Δήμο Αρχανών Αστερουσίων και καταφέρνω πάντα να έχω τη συμπαράστασή του.

Δυστυχώς σε οτιδήποτε υπάρχει οικονομικό κόστος ο Δήμος δεν μπορεί να βοηθήσει, διότι δεν υπάρχουν πλέον τα κονδύλια.

Δηλαδή προσπαθείτε μόνοι σας να τα βγάλετε πέρα. Τα βγάζετε πέρα;

Το προσπαθούμε! Εάν δούμε ότι κάτι δεν μπορούμε να το καταφέρουμε, το αφήνουμε στην άκρη!

Με τους άλλους Πολιτιστικούς Συλλόγους και φορείς της Μεσαράς συνεργαζόσαστε; Ανταλλάσσετε εκδηλώσεις,

Συνεργαζόμαστε με τους άλλους όμορους Δήμους και είμαστε πάρα πολύ καλά! Φέτος στο Καρναβάλι, παρ’ όλο που είχαμε αναλάβει τις εργασίες πολύ νωρίς, ήρθαν όλοι οι σύλλογοι και συμμετείχαν στο Καρναβάλι.

Τώρα θα κάνουμε μάλιστα μία κοινή εκδήλωση  το Καλοκαίρι που διοργανώνουμε την πολιτιστική εβδομάδα και θα συμμετέχουν πάλι όλοι οι σύλλογοι!

Τι είναι παράδοση για εσάς, για τον Πύργο και για τον Πολιτιστικό του Σύλλογο;

Παράδοση για τον Πύργο και τους κατοίκους του θεωρώ ότι είναι μόνο η Λύρα, δηλαδή να μαζευτούμε στο πανηγύρι του Αφέντη Χριστού να κάνουμε ένα γλέντι… από την εμπειρία μου 8 χρόνια στον Πύργο, δεν έχω καταλάβει π.χ. ότι παράδοση είναι να πάρω τα παιδιά μου να τα πάω σε ένα Λαογραφικό Μουσείο!

Σκεφτείτε ότι έχουμε στην κατοχή μας μια ωραιότατη συλλογή με παλαιά αντικείμενα της περιοχής, που μας χαρίζουν οι άνθρωποι και ένα τόσος ωραίος και μεγάλος τόπος όπως είναι ο Πύργος δεν έχει ένα Λαογραφικό Μουσείο για να τα εκθέσουμε και να τα χαρεί ο κόσμος… γιατί είναι δική του πολιτιστική κληρονομιά! Δεν έχουμε που να τα εκθέσουμε, γιατί δεν υπάρχει κάτι!

Απ’ ότι μας περιγράφετε, έχετε ελλείψεις πολλών απλών καθημερινών πραγμάτων.

Έτσι είναι. Σκεφτείτε ότι εκτός από την παιδική χαρά, σκεφτόμαστε να φτιάξουμε και μία στεγασμένη στάση λεωφορείου, για να προστατεύονται οι μαθητές από τον ήλιο και τη βροχή όταν περιμένουν το λεωφορείο.

Δυστυχώς, εδώ στον Πύργο, παρ’ ότι είναι μεγάλο χωριό για τα δεδομένα των χωριών της Κρήτης, εντούτοις δεν υπάρχει συνεργασία για ανάπτυξη μεταξύ των κατοίκων, ενώ αντίθετα σε άλλα χωριά, που έχω εμπειρία, ο κόσμος προσπαθεί για το κοινό καλό!

Όμως για να μην είμαι άδικη, όταν δοθεί το έναυσμα για κάποιο έργο συμμετέχουν και το αγκαλιάζουν όλοι, γιατί καταλαβαίνουν ότι θα είναι ένα στολίδι για το χωριό τους που θα μείνει.

Θέλει υπομονή… να μην ακούς, να κλείνεις τα αυτιά σου στο κακό  που λέγεται και να δημιουργείς αυτό που εσύ νομίζεις ότι είναι καλό!

Κάνετε εκδηλώσεις που να αναβιώνουν έθιμα και παραδόσεις που υπήρχαν παλιά;

Δεν υπάρχει κάτι, που να γνωρίζω, σαν έθιμο παλαιό του Πύργου, γιατί δεν είναι κάτι καταγεγραμμένο… ούτε το έχω δει να διαδραματίζεται όσα χρόνια ζω στην περιοχή.

Ξέρω μόνο ότι παλαιότερα έκανα το έθιμο του Κλήδονα, αλλά στην πορεία εγκαταλείφτηκε, δεν γνωρίζω το λόγο!      

Παλαιότερα βέβαια, γιόρταζαν και την Πρωτομαγιά στο πανέμορφο δασάκι μας, με έξοδα του συλλόγου, εγκαταλείφθηκε όμως και αυτό!

Τώρα, σαν κύριο έθιμο του Πύργου, διοργανώνουμε τις καλοκαιρινές μας εκδηλώσεις και τη μέρα της γευσιγνωσίας που είναι κάτι που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στον Πύργο, εξ’ όσων γνωρίζω από τον κ. Καπετανάκη.

Κάνετε κάποιες εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του χρόνου που αφορούν όλα τα κοινωνικά θέματα, είτε αυτά είναι πολιτιστικά, είτε είναι σεμινάρια για κάποιες κατηγορίες που ενδιαφέρουν τους κατοίκους. Συμμετέχει ο κόσμος σε αυτές τις εκδηλώσεις;

Έρχεται πολύς κόσμος. Βοηθάνε βέβαια με τη συμμετοχή τους οικονομικά! Στην ουσία έρχονται με τις οικογένειές τους για να διασκεδάσουν και να ευχαριστηθούν.

Αυτές οι εκδηλώσεις φαντάζομαι ότι αποφέρουν στο σύλλογο κάποια χρήματα για τις ανάγκες του, έχετε κάποιο αντίτιμο;

Ναι κάνουμε κάποιες «κλασικές» εκδηλώσεις από τις οποίες έχουμε κάποιο οικονομικό όφελος σαν σύλλογος, όπου μας βοηθάει στην πορεία να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις και τις προγραμματισμένες δράσεις μας.

Όμως κάνουμε και δράσεις, όπως αιμοδοσία την οποία επαναφέραμε πάλι φέτος, διότι είχε σταματήσει πριν πολλά χρόνια, είναι μια προσφορά ζωής που θεωρώ ότι είναι ύψιστο καθήκον του κάθε πολίτη που κακώς - κάκιστα είχε εγκαταλειφτεί.

Ζείτε σε μια κωμόπολη με μεγάλο πληθυσμό, θα περίμενε κανείς πολλές πολιτιστικές δραστηριότητες και πολύ κόσμο να ασχολείται με τα κοινά, είναι έτσι;

Ναι έχετε δίκιο, δεν έχουμε κάτι ιδιαίτερο να επιδείξουμε από εκδηλώσεις, το καρναβάλι μας και το πολιτιστικό καλοκαίρι μας μόνο ... δεν γίνεται τίποτα “μεγάλο” που θα προσελκύσει κόσμο. Οι κάτοικοι βέβαια είναι πολύ περήφανοι για τον τόπο τους και ο τόπος μας είναι πραγματικά σε προνομιακή θέση, όμως είναι σαν να  έχει εγκαταλειφθεί και δεν φαίνεται ότι κάποιος έχει διάθεση να τον επαναδραστηριοποιήσει… είναι σαν να περιμένουν οι κάτοικοι κάποιος να κάνει κάτι, χωρίς οι ίδιοι να δραστηριοποιούνται ιδιαίτερα!

Κάνετε λαχειοφόρους αγορές, για να βγάλετε κάποια χρήματα.

Όχι… σχεδόν ποτέ, μόνο μια φορά κάναμε σε κάποια εκδήλωση.

Εκτός από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που μου είπατε προηγουμένως ότι διοργανώνετε, συμμετέχετε και στην προσπάθεια στήριξης των πολιτών σας, των αδύνατων οικονομικά συγχωριανών σας;

Εμείς μέχρι στιγμής όχι, διότι αυτό το κομμάτι το έχει αναλάβει η εκκλησία, με τον πατέρα Χαράλαμπο, ο οποίος προσφέρει πολύ μεγάλο έργο και πραγματικά έχει βοηθήσει πάρα πολύ κόσμο. Δυστυχώς, ο σύλλογος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να συμμετέχει σε αυτό και να προσφέρει σε κάποιος άπορους. Θέλουμε να το κάνουμε… πιθανότατα στο μέλλον, όμως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η δυνατότητα.

Από όλες τις εκδηλώσεις που έχετε κάνει όσο εσείς είστε πρόεδρος, ποια θεωρείτε ότι είναι η πιο επιτυχημένη;

Η πιο επιτυχημένη, από τότε που αναλάβαμε εμείς, ως νέα ομάδα του πολιτιστικού, θεωρώ ότι η Χριστουγεννιάτικη εβδομάδα και η φωταγώγηση του δέντρου… πήγαν πάρα πολύ καλά. Φυσικά και το καρναβάλι μας μάζεψε πολύ κόσμο… και οι δύο αυτές εκδηλώσεις βοήθησαν πάρα πολύ και την τοπική αγορά, τους καταστηματάρχες, για αυτό θέλω να συνεχίσουμε να το κάνουμε πιο οργανωμένο.

Είστε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου;

Όχι απ’ όσο γνωρίζω, προ υπήρξε η κυρία Κούλα Βελεγράκη.

Η οικογένειά σας, ο σύζυγός σας εν προκειμένω, πως βλέπει την ενασχόλησή σας με τα κοινά;  Έχετε συμπαράσταση, βοήθεια;

Ο σύζυγός μου δεν είναι στον Πολιτιστικό Σύλλογο, όμως συμμετέχει και όπου μπορεί βοηθάει και πολύ μάλιστα!

Παλαιότερα ήταν ενεργό μέλος του συλλόγου. Στην αρχή που του ανακοίνωσα ότι θα συμμετέχω στις εκλογές του Πολιτιστικού Συλλόγου ήταν λίγο διστακτικός, όχι γιατί δεν θα μπορούσα να τα καταφέρω, αλλά σύμφωνα με τα δικά του λόγια “η δική σου καρδιά θα χαλάσει, γιατί εσύ θα δώσεις και κανείς δεν θα αναγνωρίσει την προσφορά σου”!

Όμως εγώ δεν το κάνω για αναγνώριση, είναι ανάγκη μου να το κάνω, το θέλω και το κάνω. Παράλληλα, εκτός από τον σύζυγό μου, ο οποίος είναι εξαιρετικός σύντροφος και μου συμπαραστέκεται, έχω την τύχη και το λέω από την καρδιά μου, να συναναστρέφομαι με πολύ ανοιχτόμυαλους ανθρώπους, την οικογένειά του - την οικογένεια Λεντιδάκη- οι οποίοι είναι εξαιρετικοί άνθρωποι και άνθρωποι της προσφοράς, της βοήθειας και της εργασίας και χαίρομαι πάρα πολύ που είμαι μέλος της.

Όπως διαπιστώνουμε από τις συνεντεύξεις που παίρνουμε από διάφορους φορείς, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι των χωριών προσφέρουν πολύ περισσότερα από τους τοπικούς άρχοντες και μάλιστα στις περισσότερες δράσεις καθαριότητας πρωτοστατούν, γιατί συμβαίνει αυτό;

Είναι αλήθεια αυτό, εμείς μέχρι στιγμής έχουμε καθαρίσει τρεις φορές τα πάρκα του χωριού, έχουμε κόψει δέντρα, θάμνους κ.α., γιατί ο Δήμος δηλώνει αδυναμία, επειδή δεν έχει εργάτες.

Εμείς όμως είμαστε πολύ τυχεροί γιατί ο πρόεδρος του Πύργου, ο κ. Αντωνάκης - συνταξιούχος δάσκαλος, πρώην διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Πύργου, ευτυχώς έχει την ικανότητα να μαζεύει κόσμο και να δουλεύει. Είναι ένας πολύ ικανός άνθρωπος με διαφορετικό όραμα για τον Πύργο και για αυτό δουλεύει. Με τη συνεργασία λοιπόν του κ. Αντωνάκη, και τη συνεργασία και τη βοήθεια του Δήμου μας, γιατί εμάς μας στηρίζει πολύ ο δήμος Αρχανών Αστερουσίων - έχουμε πολύ καλό Δήμαρχο και εξίσου καλά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου- προχωράμε με ενθουσιασμό θα έλεγα αυτά που έχουμε προγραμματίσει.

Μετά την εμπειρία σας με τον Πολιτιστικό Σύλλογο, θα βλέπατε θετικά τη συμμετοχή σας στα κοινά, μέσω του Δήμου;

Μου είχε ξαναγίνει μία τέτοια πρόταση, πριν ακόμα ασχοληθώ με τον Πολιτιστικό Σύλλογο. Θεωρώ όμως ότι για να ασχοληθείς με τα κοινά στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα πρέπει να έχεις γερό στομάχι. Προς το παρόν δεν είναι στα άμεσα σχέδιά μου, δεν σκέφτομαι να ασχοληθώ με αυτό το κομμάτι, αργότερα δεν ξέρω αν θα υπάρχει η διάθεση, γιατί θεωρώ ότι εάν έχεις κάτι καλό και θέλεις να το προσφέρεις για το κοινό καλό, θα πρέπει να το δίνεις απ’ όποια θέση και εάν βρίσκεσαι… ακόμη και από το νηπιαγωγείο θέλω και προσπαθώ να δώσω πράγματα στους ανθρώπους…

Πόσα χρόνια είστε εκπαιδευτικός… πως είναι αυτή η εμπειρία;

Είμαι 8 χρόνια εκπαιδευτικός, η εμπειρία είναι υπέροχη! Εάν είχα τη δυνατότητα να διαλέξω ξανά, πάλι εκπαιδευτικός θα ήθελα να γίνω, το έκανα συνειδητά… Θυμάμαι όταν συμπλήρωνα στο Λύκειο το μηχανογραφικό μου για τις Πανελλήνιες, μου έλεγαν όλοι “μα γιατί βάζεις πρώτη επιλογή νηπιαγωγός;” Δεν άκουγα, ήθελα να γίνω νηπιαγωγός, μου αρέσει η ενασχόληση με τα παιδιά, δεν θεωρώ ότι είναι επάγγελμα, είναι λειτούργημα! Το να διαπλάθεις ψυχές των 4 και 5 ετών, για μένα, είναι κάτι πολύ σημαντικό!

Θα επιστρέφατε στην ιδιαίτερη πατρίδα σας;

Ο μοναδικός λόγος, που θα επέστρεφα στη Λήμνο, είναι η οικογένειά μου, γιατί πραγματικά μου λείπει. Όμως δεν θα ήθελα να επιστρέψω, διότι έχω πιο μεγάλο πεδίο δράσης εδώ. Έχω περισσότερα να προσφέρω, που είναι εδώ απαραίτητα για τους κατοίκους και τον τόπο, εκεί τα έχουν ήδη λύσει, λόγω διαφορετικής αντίληψης.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας, πως θα τον περιγράφατε;

Θα τον χαρακτήριζα δραστήριο, είμαι ανοιχτόμυαλη, είμαι ανήσυχο πνεύμα – κουράζομαι με τα τετριμμένα, γι’ αυτό ασχολούμαι συνεχώς με καινούργια πράγματα, δεν έχω προσωπική φιλοδοξία στο κομμάτι του συλλόγου, δηλαδή θέλω ο σύλλογός μας να αναδείξει τα καλά στοιχεία που μπορεί να έχει… τίποτε άλλο για μένα.

Θέλετε κάτι να συμπληρώσετε, θέλετε να στείλετε κάποιο μήνυμα στα νέα παιδιά του Πύργου.

Βέβαια, η συμμετοχή και ο εθελοντισμός είναι πολύ σοβαρό κομμάτι για εμένα. Το να συμμετέχουμε σε μία δράση του Πολιτιστικού Συλλόγου είναι καλό για τον τόπο μας, για τον Πύργο, αλλά και για εμάς προσωπικά. Θέλω να συμμετέχουν όλοι, εάν γίνεται, μικροί - μεγάλοι, και όχι μόνο οικονομικά, η συμμετοχή, η βοήθεια, η συνεργασία, να πάρω και να δώσω ιδέες είναι που μετράνε… αυτό είναι περισσότερο που θέλω να κερδίσει έδαφος στον Πύργο.

 

mesaralive.gr  27 June, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΡΟΣΩΠΑ