Σεισμός: Προειδοποίηση για τσουνάμι-Οι πρώτες εκτιμήσεις των σεισμολόγων

  12 October, 2021 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Σεισμός: Προειδοποίηση για τσουνάμι-Οι πρώτες εκτιμήσεις των σεισμολόγων

Για διαφορετικό σεισμικό κέντρο από αυτό του Αρκαλοχωρίου κάνουν λόγο οι σεισμολόγοι αναφορικά με τα 6,3 Ρίχτερ που ταρακούνησαν, το μεσημέρι της Τρίτης, την Κρήτη.

Μιλώντας στο in.gr, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος επεσήμανε πως η σεισμική δόνηση είχε επίκεντρο θαλάσσιο χώρο νότια της Ιεράπετρας και πως δεν σχετίζεται με το ρήγμα που υπάρχει στο Αρκαλοχώρι, το οποίο έδωσε επίσης δυνατούς σεισμούς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο σεισμός ήταν επιφανειακός και διερευνάται αν έχει επιπτώσεις στον χερσαίο χώρο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας. Ο σεισμολόγος υπογράμμισε ότι πρόκειται για διαφορετικό σεισμικό κέντρο σε σύγκριση με το Αρκαλοχώρι, με διαφορετική συμπεριφορά, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν πρέπει να συνδέονται οι δύο σεισμοί.

Μικρό τσουνάμι

Όπως είπε στο in.gr, δημιουργήθηκε ένα μικρό τσουνάμι από τον σεισμό, ωστόσο εμφανίστηκε απόλυτα καθησυχαστικός με την κατάσταση να μην εμπνέει ανησυχία. Σε κάθε περίπτωση, το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο εξέδωσε σχετική προειδοποίηση.

Στάση αναμονής απο τον Λέκκα

Ερωτηθείς αν πρόκειται για την κύρια σεισμική δόνηση, ο κ. Λέκκας υποστήριξε πως είναι νωρίς για να προβούμε σε μια τέτοια διαπίστωση, ωστόσο «τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν πως προς τα εκεί οδεύουμε». 

Την πρώτη του εκτίμηση για τον ισχυρότατο σεισμό μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έκανε ο καθηγητής διαχείρισης καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας.

Ο κ. Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ, υπογράμμισε ότι πρόκειται για έναν ισχυρότατο επιφανειακό σεισμό που έγινε αισθητός σε όλη την Κρήτη αλλά και στα Δωδεκάνησα.

«Διερευνούμε αν έχει επιπτώσεις στο χερσαίο τμήμα» τόνισε ο κ. Λέκκας για να προσθέσει πως «ανήκει σε άλλο γεωτεκτονικό πλαίσιο από τον σεισμό που έγινε περίπου πριν από δύο εβδομάδες  στο Αρκαλοχώρι».

Υποστήριξε ότι πρόκειται για δύο διαφορετικά σεισμικά κέντρα όπου το καθένα έχει ξεχωριστή συμπεριφορά.

Δεν υπάρχουν μεγάλες υλικές ζημιές

Μέχρι στιγμής, από το κέντρο της Πυροσβεστικής δεν έχουν αναφερθεί σημαντικές υλικές ζημιές. Κάτι που επιβεβαίωσε στο in.gr και ο αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, Νικόλαος Νικόλαος, ενώ δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες ή εγκλωβισμένους.

Οι μόνες ζημιές εντοπίζονται στον Ξηρόκαμπο Σητείας, όπου κατέρρευσε ένα μικρό εκκλησάκι, ενώ σημειώθηκε μικρής έκτασης κατολίσθηση.

Σε κάθε περίπτωση, με εντολή του αρχηγού αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη όλες οι δυνάμεις στην Κρήτη είναι έτοιμες για να παρέμβουν εάν και όπου χρειαστεί.

Πέρα από την Κρήτη, ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου και κυρίως σε Κάσο, Κάρπαθο και Ρόδο. Μετά την ισχυρή δόνηση των 6,3 Ρίχτερ, ακολούθησαν δονήσεις 4,5 Ρίχτερ στην Κάρπαθο και 4 Ρίχτερ ανοιχτά της Ζάκρου.

 

  12 October, 2021 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα