Σημαντικές χρηματοδοτήσεις για έργα κι επενδύσεις στο Δήμο Φαιστού

  09 April, 2023 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Σημαντικές χρηματοδοτήσεις για έργα κι επενδύσεις στο Δήμο Φαιστού

Στα 85 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται πλέον το ποσό των εγκεκριμένων χρηματοδοτήσεων για το Δήμο Φαιστού και αφορούν το διάστημα της σημερινής Δημοτικής Αρχής.

Η παρουσίαση των χρηματοδοτήσεων έγινε από τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Νίκο Καργάκη κατά την 6η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα την έγκριση του προϋπολογισμού του έτους 2023.

Έτσι σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο τα χρήματα που είναι ήδη εγκεκριμένα και αναφέρονται στον προϋπολογισμό ανέρχονται στο ποσό των 22,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε αυτά κατά την τοποθέτηση του ο κ. Καργάκης πρόσθεσε και τις υπόλοιπες χρηματοδοτήσεις λέγοντας:

Εάν προσθέσουμε,

1) τα 12.535.547 ευρώ από το Υπουργείο Ανάπτυξης που δόθηκαν στη Περιφέρεια για υλοποίηση έργων του Δήμου Φαιστού

2) τη χρηματοδότηση από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Ανάπτυξης 4.062.696,61 ευρώ για το Διοικητικό Κέντρο Μεσαράς

3) την χρηματοδότηση 6.615.370 ευρώ που αφορά την ένταξη του έργου της Περιφέρειας Κρήτης με τίτλο «Δράσεις Αστικής Αναζωογόνησης Περιφέρειας Κρήτης» στο Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ». Με υποέργα : 1. «Διαμόρφωση πλέγματος πεζοδρομίων περιοχής πλατείας αγοράς Μοιρών – 25ης Μαρτίου – ΕΟ 97» (3.889.717,30 €) και 2. «Διαμόρφωση πλέγματος πεζοδρομίων περιοχής πλατείας αγοράς Μοιρών – 28ης Οκτωβρίου» (2.725.653,46 €)

4) τα 2.773.000 ευρώ από τη γενική διεύθυνση προγράμματος του Υπουργείο Εσωτερικών για το πρόγραμμα οδικής ασφάλειας σε Μοίρες και Τυμπάκι

5) τα 7 εκατομμύρια ευρώ για το ΕΕΕΚ Τυμπακίου που αναμένεται να γίνει η αποδοχή της χρηματοδότησης τις επόμενες ημέρες

6) τα 23,5 εκατομμύρια ευρώ για τα εγκεκριμένα πλέον έργα της ΔΕΥΑ Φαιστού όπως επίσης και την νέα έγκριση για τη χρηματοδότηση με 5 εκατομμύρια ευρώ των υδρομέτρων και του προγράμματος τηλεμετρίας,

το σύνολο των χρηματοδοτήσεων ανέρχεται στα 84.6 εκατομμύρια ευρώ που θα εισρεύσουν στα ταμεία του Δήμου κατά το επόμενο διάστημα και θα αφορούν έργα που θα υλοποιηθούν ή θα ξεκινήσει η υλοποίηση τους τόσο στην εκπνοή της τετραετίας αυτής όσο και στην επόμενη πενταετία.

Ο κ. Καργάκης στην καταληκτική του τοποθέτηση είπε «Τέτοια ποσά ποτέ άλλοτε δεν έχουν έρθει στο Δήμο Φαιστού και δεν μιλάμε για υποσχέσεις. Είναι χρηματοδοτήσεις που έχουν εγκριθεί και αναμένεται κατά την επόμενη Δημοτική Περίοδο να ολοκληρωθούν. Δεν υπήρξε χρηματοδοτούμενο έργο που δεν διεκδικήσαμε. Εγώ είμαι περήφανος για την τριετία που δούλεψα με αυτήν την ομάδα με ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Σχεδόν όλα τα έργα που σχεδιάστηκαν έχουν χρηματοδοτηθεί. Πιστεύω ότι άμεσα θα ξεκινήσουν αρκετά από τα προαναφερθέντα έργα. Από αυτό το ποσό και μόνο μπορεί να αντιληφθεί κανείς που έχει φτάσει ο Δήμος μας επί διοικήσεως Νικολιδάκη. Διεκδικήσαμε από την πολιτεία πόρους προς όφελος των πολιτών και δεν είμαστε πλέον ουραγοί. Είτε αρέσει σε κάποιους είτε δεν αρέσει. Αυτές οι χρηματοδοτήσεις δεν ήρθαν τυχαία αλλά μετά από σκληρή δουλειά. Ο προϋπολογισμός του 2023 είναι προϋπολογισμός που εξασφαλίζει τα έργα της επόμενης πενταετίας.»

Ο Δήμαρχος παίρνοντας το λόγο για να κλείσει τη συζήτηση και είπε «Παρά το πρόβλημα της υποστελέχωσης του Δήμου, γνωρίζετε όλοι ότι έχουμε τρεις υπαλλήλους στην Τεχνική υπηρεσία, καταφέραμε να δημοπρατήσουμε και τα 80 έργα που βρήκαμε από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Καταφέραμε επίσης και εξασφαλίσαμε όλες τις χρηματοδοτήσεις που προανέφερε ο . Καργάκης που ανέρχονται σε περίπου 85 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή τη στιγμή έχουμε προϋπολογισμό και σχεδιασμό για την επόμενη πενταετία και είμαστε βέβαιοι ότι θα είμαστε εμείς πάλι δημοτική αρχή και θα ολοκληρώσουμε το αναπτυξιακό έργο που ξεκινήσαμε αυτή την τετραετία και να αλλάξουμε την όψη του Δήμου Φαιστού.»

 

  09 April, 2023 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα